ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εχει αντιλαϊκή πολιτική γι' αυτό στοχοποιεί το κίνημα και το ΚΚΕ

Τρόπους αντιμετώπισης των εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων, στις οποίες συμμετέχει και πρωτοστατεί το ΚΚΕ, αναζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση

Η εχθρότητα του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα και ο φόβος του για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική του, δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τα αντιδραστικά μέτρα που ήδη εξαγγέλλει και δρομολογεί η νέα κυβέρνηση, κάνοντας τους απαραίτητους ελιγμούς, αλλά καταγράφεται και στην κλιμακούμενη επιθετικότητά της απέναντι στο ΚΚΕ και τη στρατηγική του. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση που - σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες - έγινε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου αναζητήθηκαν τρόποι ενιαίας αντιμετώπισης του ΚΚΕ, με το βλέμμα στραμμένο στην υπονόμευση και το χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος και των αγώνων του.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος και η υπουργός Παιδείας διά βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων Αν. Διαμαντοπούλου, και άλλοι υπουργοί, τα ονόματα των οποίων δε διέρρευσαν, καταφέρθηκαν εναντίον του ΚΚΕ και της πρωτοπόρας στήριξης που προσφέρει στους εργατικούς αγώνες, ανεξάρτητα με το ποια κυβέρνηση έχει απέναντί του ο λαός. Μάλιστα, το κλίμα που διαμορφώθηκε στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν να υπάρξει ενιαίο «κυβερνητικό μέτωπο» απέναντι στο «μέτωπο του ΚΚΕ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι το «ΚΚΕ μας έχει στοχοποιήσει, άνοιξε μέτωπο με το καλημέρα» γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «εξαρτάται η δική του άνοδος από την αποτυχία της κυβέρνησης». Από την πλευρά του, ο Αν. Λοβέρδος μίλησε για «νέα πολύ επιθετική στάση του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση, ήδη από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών» και ανέφερε ότι χρειάζεται «κεντρική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και όχι προσωπικές στρατηγικές». Η Αν. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «πρέπει να ξέρουμε πώς θα δράσουμε, υπάρχουν υπουργοί που είμαστε στην πρώτη γραμμή και έχουμε απέναντι μας το ΚΚΕ».

Η αγωνία του Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος για λογαριασμό της κυβέρνησης έσπευσε να αποδώσει σε δήθεν «ψηφοθηρικούς» σκοπούς τη συνεπή, αδιαπραγμάτευτη ταξική δράση του ΚΚΕ, φανερώνει και τους φόβους της κυβέρνησης απέναντι στην αντιμονοπωλιακή στρατηγική του Κόμματος και κυρίως ότι αυτή μπορεί να συσπειρώσει το λαϊκό κίνημα και να δημιουργήσει ισχυρό μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, την οποία σήμερα προωθεί σαν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και τη συναίνεση των κομμάτων - παραφυάδων τους. Ξέρουν ότι μόνο η στρατηγική του ΚΚΕ μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους, επειδή ακριβώς βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της πολιτικής τους. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, να αποσπάσουν τη συναίνεση ή την ανοχή του στο πετσόκομμα των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι τρεις υπουργοί, των οποίων διέρρευσαν οι τοποθετήσεις, βρίσκονται σε κομβικά κυβερνητικά πόστα, τα οποία θα σηκώσουν μεγάλο βάρος στην προώθηση και εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και στην παιδεία. Αντίστοιχα, το νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (!) καλείται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να τσακίσει τις εργατικές λαϊκές αντιδράσεις. Καθόλου τυχαίο, επίσης, δεν είναι και το γεγονός ότι η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων, όπου ανάμεσα σε άλλα είπε, προσπαθώντας να υπονομεύσει το Κόμμα: «Αξιοπερίεργη (είναι) η θέση του ΚΚΕ που με το καλημέρα εξήγγειλε τόσες κινητοποιήσεις όσες δεν έκανε τα τελευταία 5 χρόνια».


ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σε πλήρη ετοιμότητα για το ξεδίπλωμα της επίθεσης

Τα μέτρα για τη «δημοσιονομική σταθερότητα», τα «stage», αλλά και η καταστολή του κινήματος, απασχόλησαν τη χτεσινή συνεδρίαση

Ο φόβος της κυβέρνησης (η οποία κατά τα άλλα ισχυρίζεται ότι είναι εκλεγμένη από το 44% του λαού και έχει φιλολαϊκό πρόγραμμα) για τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους δικαιολογείται απόλυτα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Στη βάση αυτών των δεσμεύσεων, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έδωσε το «σάλπισμα» για την αντιλαϊκή επέλαση, βάζοντας στο στόχαστρο κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του να επιβάλουν χωρίς αναστολές το σύνολο των αντιδραστικών μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, βάσει και των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μετά και την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Κομισιόν. «Προωθούμε το έργο μας με συνέπεια και με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας στους χρόνους που έχουμε θέσει, για την κοινωνία, το κράτος, την οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας νέα λιτότητα και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, που ήδη ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση νόμων που θα πλήξουν τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Χτυπιέται το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά

Συζητήθηκε, ακόμα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση των «stage» στο Δημόσιο, με τους υπουργούς - σύμφωνα με πληροφορίες - να δηλώνουν «ικανοποιημένοι» από τους χειρισμούς, με τους οποίους επί της ουσίας τιμώρησαν χιλιάδες ανέργους ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν σε άθλια εκμετάλλευση, μέσω ενός προγράμματος που νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσαν με συνέπεια αμφότεροι οι εταίροι του δικομματισμού. Τα κυβερνητικά στελέχη, επίσης, συμφώνησαν για την επέκταση του απαράδεκτου καθεστώτος στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διχογνωμία ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδο για το τρόπο της μοριοδότησης των «εργαζομένων» στα «Stage» του Δημοσίου, που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες προϋπηρεσίας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τάχτηκε υπέρ της «πλήρους κατάργησης» της μοριοδότησης κατά 50% σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, που προβλέπει ο νόμος Παυλόπουλου της ΝΔ, ενώ ο Αν. Λοβέρδος υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει «μερική κατάργηση της μοριοδότησης». Πάντως, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν σήμερα μετά από διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή του Αν. Λοβέρδου και του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση.

Ζεσταίνουν την τρομο-λαγνεία

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το υπουργικό συμβούλιο απασχόλησε ιδιαίτερα χτες η εισήγηση του υπουργού «Προστασίας του πολίτη» Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, επικαλούμενος τη «διάλυση της αστυνομίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσίασε ένα σχέδιο ενίσχυσης και έντασης της αστυνομοκρατίας και των κατασταλτικών μηχανισμών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός επιδίωξε να συνδέσει με την «τρομοκρατία» τις αντιδραστικές προθέσεις της κυβέρνησης, που στόχο έχουν το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και των κινητοποιήσεων. Σ' αυτό το πλαίσιο, και για να ενισχύσει το κλίμα της τρομο-λαγνείας, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι υπήρξαν «έρευνες σε εξέλιξη για τη 17 Νοέμβρη το 2004, οι οποίες έδιναν στοιχεία και η αστυνομία τις παράτησε μετά το 2005».


ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟ ΚΚΕ
Το ΠΑΣΟΚ φοβάται λαϊκές αντιδράσεις

Δήλωση του Μάκη Μαΐλη, υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο κατά του Κόμματος, που διέρρευσαν κυβερνητικοί κύκλοι

Μιλώντας στην τηλεόραση του «902» για τις κυβερνητικές διαρροές κατά του ΚΚΕ, ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, έκανε την εξής δήλωση:

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι εργαζόμενοι. Διότι, όπως λέγαμε και προεκλογικά, όποιο κόμμα γίνει κυβέρνηση, είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, έρχεται εναντίον των εργαζομένων θύελλα αντιλαϊκών μέτρων που θα χτυπήσουν το εισόδημα, την εργασία, με την παραπέρα επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, φοροεπιδρομή και άλλα, για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που δεν ευθύνονται και όχι το κεφάλαιο που τη δημιούργησε. Αυτό είναι σχεδιασμός της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εγινε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Και το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι το εξής: Πήρε 44%. Και υποστηρίζει ότι έχει και φιλολαϊκή πολιτική. Τι φοβάται τότε; Το γεγονός είναι ακριβώς το αντίθετο. Οτι επειδή επέρχεται θύελλα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, φοβάται λαϊκές αντιδράσεις, φοβάται τους εργαζόμενους, και γνωρίζει ότι οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να έχουν στόχο επί της ουσίας και όχι στα λόγια, μόνο με την πολιτική του ΚΚΕ. Αυτό φοβάται η κυβέρνηση και προετοιμάζει το έδαφος, ότι δήθεν το ΚΚΕ έχει στόχο να ανεβάσει τα ποσοστά του, όπως λένε!

Λοιπόν, καλούμε τους εργαζόμενους που ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να ακούσουν τη φωνή των προβλημάτων τους και όχι τη φωνή της ψήφου που έδωσαν είτε στο ένα είτε στο άλλο κόμμα, διότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χτυπήσει ανελέητα. Αυτή είναι η ουσία, και ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί. Και το Κόμμα μας είναι έτοιμο, είναι στη θέση του, όπως ήταν και προεκλογικά και όπως πάντα. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που είπε και στη Βουλή ότι δε δίνει ούτε μία μέρα χάριτος στην κυβέρνηση και ότι αγωνίζεται για μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, στα αστικά κόμματα, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Εδώ βρίσκεται και η διαχωριστική γραμμή της πολιτικής του ΚΚΕ από των άλλων κομμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ