ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναζωπυρώνονται παλιότερες εσωκομματικές αντιθέσεις

Στην τελική ευθεία η προεκλογική αναμέτρηση μετά την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων

Στρατόπεδα, συμμαχίες και νέους μηχανισμούς διαμορφώνουν οι διεκδικητές της αρχηγίας στο κόμμα της ΝΔ

Eurokinissi

Στρατόπεδα, συμμαχίες και νέους μηχανισμούς διαμορφώνουν οι διεκδικητές της αρχηγίας στο κόμμα της ΝΔ
Στο προσκήνιο επανέρχονται οι παλαιότερες εσωκομματικές αντιθέσεις στη ΝΔ καθώς η αναμέτρηση για την αρχηγία μπαίνει στην τελική ευθεία μετά την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων. Αν και επίσημα όλοι οι υποψήφιοι ομνύουν στην ενότητα του κόμματος και εμφανίζονται εγγυητές της, ωστόσο, την ίδια στιγμή, κάνουν ό,τι μπορούν για να «ξυπνήσουν» τις υποβόσκουσες αντιθέσεις, κυρίως την αντίθεση μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών», προσδοκώντας σε «εκλογικά» οφέλη από τις συμμαχίες και τις (αντι)συσπειρώσεις που γίνονται σε αυτή τη βάση.

Ανησυχία για την αναβίωση αυτών των εσωκομματικών αντιθέσεων εκφράζουν ανοιχτά πλέον αρκετά στελέχη της ΝΔ, δηλώνοντας για τον εαυτό τους ότι δε θέλουν να ενταχθούν στα στρατόπεδα που διαμορφώνονται. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑΝΤ1 αν φοβάται ότι θα υπάρξει ξανά διαμάχη «μητσοτακικών» - «σαμαρικών», απάντησε καταφατικά, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι «αυτήν τη στιγμή, η όποια αντιπαράθεση παίρνει προσωπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα». Διαπιστώνοντας «έλλειμμα συζήτησης γύρω από πολιτικές προτάσεις» έστειλε χτες επιστολή στους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς, με την οποία προτείνει να αποτελέσουν βάση συζήτησης «18 προτάσεις» που αφορούν στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

Θέλουν επίσπευση της διαδικασίας

Το στρατόπεδο της Ντ. Μπακογιάννη επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την αναβίωση της παραπάνω αντίθεσης, ενώ ταυτόχρονα πιέζει για επίσπευση της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου αρχηγού. «Ως μη διεκδικών κανένα πολιτικό αξίωμα, με ενδιαφέρει η όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του θέματος ανάδειξης ηγεσίας του κόμματος, ώστε να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Κακλαμάνης. Προκειμένου να αποτρέψει μια «αντιμητσοτακική» συσπείρωση η Ντ. Μπακογιάννη αφενός υπερασπίζεται το έργο της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και από την άλλη «στρατολογεί» διαρκώς βουλευτές και στελέχη που ήταν γνωστοί υποστηρικτές και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό η υποψήφια για την αρχηγία της ΝΔ μιλώντας χτες σε «γαλάζιους» νεολαίους στο Ζάππειο έπλεξε το εγκώμιο της προεκλογικής τακτικής του Κ. Καραμανλή, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα κλιμακώσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή των «διαρθρωτικών αλλαγών». «Υπευθυνότητα δεν είναι να υπόσχεσαι στους πάντες τα πάντα, αλλά να έχεις το θάρρος να μιλήσεις για τα δυσάρεστα», τόνισε, σπεύδοντας να αποδοκιμάσει όσους αντιδρούν στις «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία και το Ασφαλιστικό.

Από την άλλη φρόντισε στις 50 υπογραφές που κατέθεσε χτες για την υποψηφιότητά της να περιλαμβάνονται στελέχη που είναι γνωστά ως υποστηρικτές του Κ. Καραμανλή. Μεταξύ αυτών που «φιγουράρουν», είναι οι πρώην βουλευτές Γ. Βαληνάκης, Ι. Τζαμτζής, Θ. Κασσίμης, Α. Λυκουρέζος, ενώ πρώτος στην κορυφή υπογράφει ο δήμαρχος Αθήνας, Νικ. Κακλαμάνης. Στήριξη στην Ντ. Μπακογιάννη δηλώνουν και οι δήμαρχοι Λάρισας, Αιγάλεω, Ηγουμενίτσας, Χαϊδαρίου και Λαγκαδά και οι νομάρχες Ευρυτανίας, Δράμας, Κορινθίας, Χανίων, Λέσβου, Ξάνθης και Φθιώτιδας, πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δ. Βαγιωνάς, κ.ά.

Υπογραφές και δηλώσεις στήριξης

Την υποψηφιότητα του Αντ. Σαμαρά υπογράφουν 12 πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, πέντε υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές, επτά νομάρχες και δήμαρχοι και πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων, μέλη της ΚΕ, εκπρόσωποι από τις κομματικές οργανώσεις και πρόεδροι Επιμελητηρίων. Ανάμεσά τους ο πρώην βουλευτής Γ. Αβέρωφ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Κ. Ατζουλάτος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Π. Καρέλας, ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ, Φ. Ταυρής, κ.ά.

Την υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου υπογράφουν μεταξύ άλλων επτά δήμαρχοι, υποψήφιοι νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι, πέντε πρώην βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές, εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ, της περιφερειακής οργάνωσης, πρόεδροι Επιμελητηρίων, Εργατικών Κέντρων και Εμπορικών Συλλόγων.

Παρά το γεγονός ότι επελέγη τελικά να μην υπογράψουν οι βουλευτές της ΝΔ τις υποψηφιότητες των τεσσάρων αρχηγών, ωστόσο αρκετοί από αυτούς βγαίνουν με δημόσιες δηλώσεις τους υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. «Αγαπώ πάρα πολύ τον Σαμαρά και τον Αβραμόπουλο, όμως θα ψηφίσω Μπακογιάννη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερ. Γιακουμάτος, ενώ την υποστήριξή του στον Αντ. Σαμαρά εξέφρασαν οι Κ. Μαρκόπουλος και Γ. Μανώλης, ο οποίος διαπίστωσε μάλιστα ότι «η δυναμική που αναπτύσσει ο Αντώνης Σαμαράς τον οδηγεί στο να πάρει το κόμμα».

Νέο κρούσμα αστυνομικού αυταρχισμού

Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε βιβλιοχώρο στα Εξάρχεια και προσήγαγαν στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Ενα νέο κρούσμα αστυνομικού αυταρχισμού σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο πλαίσιο επιχείρησης - «σκούπα» στα Εξάρχεια. Αντρες των ΜΑΤ, μετά από επίθεση ομάδας 30 ατόμων σε πεζή περιπολία τεσσάρων αστυνομικών στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Σόλωνος, εισέβαλαν στο βιβλιοχώρο «Floral», όπου παρουσιαζόταν βιβλίο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Κάσδαγλη, λίγο μετά την αποχώρηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, και συνέλαβαν τον συγγραφέα Δ. Παπαχρήστο και τους δημοσιογράφους Σ. Δαματόπουλο και Δ. Ελληνιάδη, τους οποίους οδήγησαν στη ΓΑΔΑ. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα μετά, ενώ με αφορμή το περιστατικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε και πήρε την παραίτηση του αρχηγού της Αστυνομίας Β. Τσιατούρα.

Σύμφωνα με διαρροές από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό στα Εξάρχεια ήταν η αφορμή για να ζητήσει την παραίτηση Τσιατούρα (το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ), αφού την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ με θέμα τις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό). Για το θέμα των προσαγωγών, ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, ενώ χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας κατήγγειλε την «αστυνομική βία και αυθαιρεσία» και ζήτησε να σταματήσει «το καλά σχεδιασμένο κλίμα αστυνομοκρατίας στα Εξάρχεια».

Το ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για τις προσαγωγές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την Αστυνομία, ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε: «Οι προσαγωγές από την Αστυνομία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακόμα κρούσμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας, που φανερώνει ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τη δράση των γνωστών προβοκατόρικων ομάδων, προκειμένου να επιβάλει την καθημερινή παρουσία και δράση των δυνάμεων καταστολής στην Αθήνα. Αυτό είναι πρωταρχικά που την βαραίνει και δεν ξεπλένεται με την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες πριν την πανελλαδική συνδιάσκεψη

Με θέμα τον απολογισμό της εκλογικής μάχης και των αποτελεσμάτων της αλλά και την αποσαφήνιση του περιεχομένου της «προγραμματικής αντιπολίτευσης», ζήτημα για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο εντός του ΣΥΝ όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η ΚΠΕ του ΣΥΝ. Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ δεν ετέθη ζήτημα εκλογής νέας ή συμπλήρωσης του οργάνου, ωστόσο ορισμένες πληροφορίες φέρουν τον Αλ. Τσίπρα διατεθειμένο να θέσει το ζήτημα αυτό στην ΚΠΕ. Η ΠΓ ασχολήθηκε και με την Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί τέλος Νοέμβρη, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποια πρόταση για το πώς θα ενταχτούν οι «ανένταχτοι», αλλά και για τη λειτουργία του σχήματος. Εκεί που φαίνεται να συμφωνούν όλες οι πλευρές στο εσωτερικό του ΣΥΝ είναι ότι δεν επιθυμούν μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από συμμαχία σε ενιαίο πολιτικό φορέα.

«Πονοκέφαλο», όπως προαναφέρθηκε, προκαλούν οι επίμονες διακηρύξεις της ηγεσίας του ΣΥΝ για «προγραμματική αντιπολίτευση», καθώς φαίνεται ότι και στο εσωτερικό του οι διάφορες τάσεις και ομάδες αποδίδουν στον όρο αυτό διαφορετικό περιεχόμενο. Με τον όρο έχουν ήδη εκφράσει διαφωνία συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότερες εκ των οποίων εκτιμούν ότι η στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ είναι κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον του σχήματος, αφού, σύμφωνα με τις ενστάσεις που καταγράφονται, και η ΝΔ έχει επιλέξει τη στάση «στα θετικά μαζί, στα αρνητικά απέναντι», γεγονός που δημιουργεί συνειρμούς για ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, μέσω και της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ