Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναζωπυρώνονται παλιότερες εσωκομματικές αντιθέσεις

Στην τελική ευθεία η προεκλογική αναμέτρηση μετά την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων

Στρατόπεδα, συμμαχίες και νέους μηχανισμούς διαμορφώνουν οι διεκδικητές της αρχηγίας στο κόμμα της ΝΔ

Eurokinissi

Στρατόπεδα, συμμαχίες και νέους μηχανισμούς διαμορφώνουν οι διεκδικητές της αρχηγίας στο κόμμα της ΝΔ
Στο προσκήνιο επανέρχονται οι παλαιότερες εσωκομματικές αντιθέσεις στη ΝΔ καθώς η αναμέτρηση για την αρχηγία μπαίνει στην τελική ευθεία μετά την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων. Αν και επίσημα όλοι οι υποψήφιοι ομνύουν στην ενότητα του κόμματος και εμφανίζονται εγγυητές της, ωστόσο, την ίδια στιγμή, κάνουν ό,τι μπορούν για να «ξυπνήσουν» τις υποβόσκουσες αντιθέσεις, κυρίως την αντίθεση μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών», προσδοκώντας σε «εκλογικά» οφέλη από τις συμμαχίες και τις (αντι)συσπειρώσεις που γίνονται σε αυτή τη βάση.

Ανησυχία για την αναβίωση αυτών των εσωκομματικών αντιθέσεων εκφράζουν ανοιχτά πλέον αρκετά στελέχη της ΝΔ, δηλώνοντας για τον εαυτό τους ότι δε θέλουν να ενταχθούν στα στρατόπεδα που διαμορφώνονται. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑΝΤ1 αν φοβάται ότι θα υπάρξει ξανά διαμάχη «μητσοτακικών» - «σαμαρικών», απάντησε καταφατικά, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι «αυτήν τη στιγμή, η όποια αντιπαράθεση παίρνει προσωπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα». Διαπιστώνοντας «έλλειμμα συζήτησης γύρω από πολιτικές προτάσεις» έστειλε χτες επιστολή στους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς, με την οποία προτείνει να αποτελέσουν βάση συζήτησης «18 προτάσεις» που αφορούν στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

Θέλουν επίσπευση της διαδικασίας

Το στρατόπεδο της Ντ. Μπακογιάννη επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την αναβίωση της παραπάνω αντίθεσης, ενώ ταυτόχρονα πιέζει για επίσπευση της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου αρχηγού. «Ως μη διεκδικών κανένα πολιτικό αξίωμα, με ενδιαφέρει η όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του θέματος ανάδειξης ηγεσίας του κόμματος, ώστε να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Κακλαμάνης. Προκειμένου να αποτρέψει μια «αντιμητσοτακική» συσπείρωση η Ντ. Μπακογιάννη αφενός υπερασπίζεται το έργο της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και από την άλλη «στρατολογεί» διαρκώς βουλευτές και στελέχη που ήταν γνωστοί υποστηρικτές και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό η υποψήφια για την αρχηγία της ΝΔ μιλώντας χτες σε «γαλάζιους» νεολαίους στο Ζάππειο έπλεξε το εγκώμιο της προεκλογικής τακτικής του Κ. Καραμανλή, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα κλιμακώσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή των «διαρθρωτικών αλλαγών». «Υπευθυνότητα δεν είναι να υπόσχεσαι στους πάντες τα πάντα, αλλά να έχεις το θάρρος να μιλήσεις για τα δυσάρεστα», τόνισε, σπεύδοντας να αποδοκιμάσει όσους αντιδρούν στις «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία και το Ασφαλιστικό.

Από την άλλη φρόντισε στις 50 υπογραφές που κατέθεσε χτες για την υποψηφιότητά της να περιλαμβάνονται στελέχη που είναι γνωστά ως υποστηρικτές του Κ. Καραμανλή. Μεταξύ αυτών που «φιγουράρουν», είναι οι πρώην βουλευτές Γ. Βαληνάκης, Ι. Τζαμτζής, Θ. Κασσίμης, Α. Λυκουρέζος, ενώ πρώτος στην κορυφή υπογράφει ο δήμαρχος Αθήνας, Νικ. Κακλαμάνης. Στήριξη στην Ντ. Μπακογιάννη δηλώνουν και οι δήμαρχοι Λάρισας, Αιγάλεω, Ηγουμενίτσας, Χαϊδαρίου και Λαγκαδά και οι νομάρχες Ευρυτανίας, Δράμας, Κορινθίας, Χανίων, Λέσβου, Ξάνθης και Φθιώτιδας, πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δ. Βαγιωνάς, κ.ά.

Υπογραφές και δηλώσεις στήριξης

Την υποψηφιότητα του Αντ. Σαμαρά υπογράφουν 12 πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, πέντε υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές, επτά νομάρχες και δήμαρχοι και πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων, μέλη της ΚΕ, εκπρόσωποι από τις κομματικές οργανώσεις και πρόεδροι Επιμελητηρίων. Ανάμεσά τους ο πρώην βουλευτής Γ. Αβέρωφ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Κ. Ατζουλάτος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Π. Καρέλας, ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ, Φ. Ταυρής, κ.ά.

Την υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου υπογράφουν μεταξύ άλλων επτά δήμαρχοι, υποψήφιοι νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι, πέντε πρώην βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές, εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ, της περιφερειακής οργάνωσης, πρόεδροι Επιμελητηρίων, Εργατικών Κέντρων και Εμπορικών Συλλόγων.

Παρά το γεγονός ότι επελέγη τελικά να μην υπογράψουν οι βουλευτές της ΝΔ τις υποψηφιότητες των τεσσάρων αρχηγών, ωστόσο αρκετοί από αυτούς βγαίνουν με δημόσιες δηλώσεις τους υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. «Αγαπώ πάρα πολύ τον Σαμαρά και τον Αβραμόπουλο, όμως θα ψηφίσω Μπακογιάννη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερ. Γιακουμάτος, ενώ την υποστήριξή του στον Αντ. Σαμαρά εξέφρασαν οι Κ. Μαρκόπουλος και Γ. Μανώλης, ο οποίος διαπίστωσε μάλιστα ότι «η δυναμική που αναπτύσσει ο Αντώνης Σαμαράς τον οδηγεί στο να πάρει το κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ