Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ΗΠΑ

Διαδοχικές συναντήσεις με τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας είχε χτες ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους, η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για μια πολιτική ταχείας διευθέτησης όλων των ανοιχτών ζητημάτων στην εξωτερική πολιτική της χώρας, με στόχο την ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής στους ιμπεριαλιστικούς - στρατιωτικούς και οικονομικούς - μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Χαρακτηριστική εικόνα του αμερικανικού ενδιαφέροντος, αλλά και των προσδοκιών των ΗΠΑ στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί το χτεσινό πρόγραμμα των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Το πρωί ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσας, συνόψισε στους δημοσιογράφους τις προτεραιότητες της ελληνικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα σε «τακτοποιήσεις» για το πρόβλημα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, συναντήθηκε με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιο για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις, Αντριου Σαπίρο. Ο Αμερικανός υφυπουργός χτες το απόγευμα συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσα. Οι δύο αναπληρωτές υπουργοί, Δ. Δρούτσας και Π. Μπεγλίτης, συναντήθηκαν στη συνέχεια και μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υφυπουργός ενδιαφέρθηκε κατά κύριο λόγο για τους εξοπλισμούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ελληνική συνδρομή με στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Κατά δεύτερο λόγο έγινε και μια γενικότερη συζήτηση για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», την καταπολέμηση της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας και άλλα θέματα.

Οι άξονες για Βαλκάνια - Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά στους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενταξιακή προοπτική των βαλκανικών χωρών, προσθέτοντας ότι για την ΠΓΔΜ πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της ονομασίας. Για την Τουρκία είπε ότι «θα αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο με αντικειμενικότητα και αυστηρότητα».

Πέραν των δημόσιων τοποθετήσεων, οι πληροφορίες από στελέχη της ελληνικής διπλωματίας επιμένουν ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα. Για το θέμα της ΠΓΔΜ, διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η Αθήνα εξετάζει τις δυνατότητες ακόμη και για απευθείας συνομιλίες με την ΠΓΔΜ με στόχο να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας ώστε η χώρα αυτή να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει τις συζητήσεις ένταξης στην ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβρη.

Για τη γενικότερη βαλκανική πολιτική, οι πληροφορίες από το ΥΠΕΞ λένε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεθοδεύσει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Αλλωστε, διακηρυγμένη δημόσια θέση της κυβέρνησης είναι ότι μέχρι το 2014 ολόκληρη η περιοχή πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για το Κυπριακό, στο υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν την προσπάθεια που κατέβαλε ο Γ. Παπανδρέου, με την επίσκεψή του στη Λευκωσία, να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την εμφάνιση ενός σχεδίου επίλυσης, συνδεδεμένου με την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ