ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Κυβέρνηση και εργατοπατέρες συντονίζονται εναντίον τους

Οι απολύσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν συμφώνησαν η ηγεσία του υπουργείου και εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που προσπάθησαν χτες να συναντηθούν εν κρυπτώ

Οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν την πάλη (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στη Νάουσα) ενώ ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ επιχειρούν κρυφούς «διαλόγους» με την κυβέρνηση
Οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν την πάλη (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στη Νάουσα) ενώ ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ επιχειρούν κρυφούς «διαλόγους» με την κυβέρνηση
Κόντρα στις υπονομευτικές προσπάθειες του εργοδοτικού συνδικαλισμού και της κυβέρνησης, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν την παρέμβασή τους με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τη συντονισμένη πάλη εργαζομένων και απολυμένων της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» (ΕΝΚΛΩ) ενάντια στην πολιτική που χρηματοδοτεί τους Λαναράδες για να βάζουν «λουκέτα» στα εργοστάσια και πετά στο δρόμο της ανεργίας και της εξαθλίωσης τους εργάτες. Χτες το απόγευμα, μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας ενημέρωσαν τους εργαζόμενους των Κλωστηρίων «Γ'» για τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα αποκαλυπτικά διαδραματίστηκαν χτες στο υπουργείο Εργασίας, που σημαδεύονται έντονα από την ενδοτική στάση εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που εμφανίζονται να μιλούν στο όνομά τους, αλλά στην πραγματικότητα ανέλαβαν την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών συμφερόντων.

Την επόμενη Τρίτη, 27 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί σε πλατιά σύσκεψη όλους τους εργαζομένων και απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς του νομού, προκειμένου να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, καλεί εργαζόμενους και απολυμένους σε ετοιμότητα για μαζική αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα.

Υπό την καθοδήγηση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ και στα Εργατικά Κέντρα Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, εκπρόσωποι των Σωματείων της ΕΝΚΛΩ, συνοδεία και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από Εβρο και Κομοτηνή, συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Εργασίας για να συζητήσουν πώς θα ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα σχέδια του Λαναρά να κλείσει δύο εργοστάσια και να απολύσει περίπου 360 εργαζόμενους. Γι' αυτό προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποκλείσουν από τη συνάντηση το μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου στο εργοστάσιο «Γ» της Νάουσας που εκλέχθηκε με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων, Γ. Δημητριάδη. Ο πρόεδρος του σωματείου στο «Γ'» Ηλίας Χαρίσης (ΠΑΣΚΕ) και ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Κουβατλής (ΔΑΚΕ), προσπάθησαν να τον πετάξουν έξω από τη συνάντηση, προσπάθεια που έπεσε στο κενό. Μάλιστα, μεθοδεύτηκε και ο αποκλεισμός του σωματείου των εργαζομένων της ΟΤΤΟ Εβρος, γιατί είναι δηλωμένη η απόφασή τους να μην αποδεχθούν το λουκέτο του εργοστασίου και τις απολύσεις των 55 εργαζομένων.

Στη συζήτηση αυτό που αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις εργοδοτικών συνδικαλιστών και βουλευτών είναι ότι δε θα αποφευχθούν οι θυσίες. Δηλαδή, οι απολύσεις. Ο υπουργός Εργασίας πρότεινε να οριστεί συνάντηση μόνο των προέδρων των Σωματείων με την υπουργό Οικονομικών Λ. Κατσέλη.

Το μέτωπο κεφαλαίου - εργατοπατέρων θα σπάσει

Με κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ) και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καταγγέλλουν την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχθηκαν χτες οι εργαζόμενοι του «Ομίλου Λαναρά» από την κυβέρνηση, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό (πλειοψηφία ΓΣΕΕ, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μέρος των σωματείων στον όμιλο) και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οπως αναφέρουν: «Στη σχεδιασμένη συνάντηση που οργανώθηκε από όλους τους παραπάνω και το υπουργείο Εργασίας, έγινε προσπάθεια να μη συμμετέχει ο σύμβουλος της μειοψηφίας στο σωματείο κλωστηρίων «Γ» Νάουσας Γιώργος Δημητριάδης, εκλεγμένος με τις ταξικές δυνάμεις.

Ολοι αυτοί γνώριζαν τους λόγους για την προσπάθεια αποκλεισμού του από τη σύσκεψη. Στόχος και πρόθεσή τους ήταν να περάσουν τα προγράμματα της μερικής απασχόλησης έτσι ώστε να απαλλάξουν την εργοδοσία από τους «περιττούς» εργαζόμενους για να υλοποιηθούν απρόσκοπτα τα σχέδια του ομίλου.

Ταυτόχρονα, θέλησαν να αχρηστεύσουν τη συντονισμένη προσπάθεια του ταξικού κινήματος για απεγκλωβισμό των εργαζομένων από τα σχέδια αυτά, για μια άλλη, αγωνιστική πορεία που να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων, για λειτουργία όλων των εργοστασίων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου με πλήρη δικαιώματα.

Τα σχέδια της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και του εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν θα περάσουν. Οι εργαζόμενοι του Ομίλου Λαναρά, με μπροστάρη το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα τους χαλάσουν τα σχέδια».

ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ «STAGE»
Βαθαίνει το σκοτάδι του εργασιακού μεσαίωνα

Τη διατήρηση και διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επικύρωσε χτες η κυβέρνηση

Οι νέοι θα είναι τα πρώτα θύματα των ελαστικών μορφών εργασίας, είτε με το μανδύα της μαθητείας, είτε με άλλες μορφές «επιδότησης» των εργοδοτών
Οι νέοι θα είναι τα πρώτα θύματα των ελαστικών μορφών εργασίας, είτε με το μανδύα της μαθητείας, είτε με άλλες μορφές «επιδότησης» των εργοδοτών
Στο «σκοτάδι» του εργασιακού μεσαίωνα βυθίζει η κυβέρνηση χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας και διευρύνοντας τα πλαίσια της «ευελφάλειας» πάνω στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οπως προκύπτει από τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής που συνεδρίασε χτες για το ζήτημα των «stage» με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών, Επικρατείας και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η επίθεση στο δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα θα ενταθεί.

Η κατάργηση των «stage» στο Δημόσιο που το ΠΑΣΟΚ διακήρυσσε προεκλογικά κάνοντας εμπόριο ελπίδων, σήμερα «μεταφράζεται» στην απόλυση περίπου 23.000 εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, στη θέση τους θα προσληφθούν εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στον ιδιωτικό τομέα τα «stage» παραμένουν με το μανδύα της μαθητείας. Στο πλαίσιο αυτό, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε:

-- «Καταργούνται και απαγορεύονται τα stages στον δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ». Δηλαδή οι όμηροι τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ πετιούνται στο δρόμο, αφού τα «stage» καταργούνται αλλά εκείνοι δε μονιμοποιούνται.

-- «Στον ιδιωτικό τομέα τέτοιες σχέσεις εφ' όσον ισχύουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις (ασφαλιστικές κ.ά.) και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια, είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως μαθητεία». Η κυβέρνηση υπόσχεται στους επιχειρηματίες φτηνά εργατικά χέρια και στους ανέργους προσωρινή εργασία. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δε ξεκαθάρισε ποιος θα πληρώνει για την ασφαλιστική κάλυψη των μαθητευόμενων. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει κίνητρα για προσλήψεις απαλλάσσοντας τους εργοδότες από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ενώ πολλά προγράμματα μαθητείας του ΟΑΕΔ προσφέρουν ήδη τσάμπα εργασία στις επιχειρήσεις.

-- Η τιμωρία των θυμάτων της γαλαζοπράσινης ψηφοθηρίας από τη σημερινή κυβέρνηση διαφαίνεται και από το ότι «τα "stages" που συνήφθησαν μετά την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών είναι παράνομα», όσοι έχουν προσληφθεί τότε δε θα πληρωθούν.

-- Η κυβέρνηση «θα προχωρήσει για την κάλυψη άμεσων πραγματικών αναγκών στο Δημόσιο, σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και στους ΟΤΑ, όπως αυτές αντικειμενικά θα προσδιοριστούν στην προκήρυξη θέσεων για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου». Δηλαδή, διατηρούνται οι ελαστικές μορφές εργασίας με ημερομηνία λήξης. Το μόνιμο προσωπικό θα προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αφήνει πλήρως ξεκρέμαστους αυτούς που μέχρι να εκλεγεί τους ονόμαζε «όμηρους», επιμένοντας στη μη μοριοδότησή τους στο ΑΣΕΠ, με πρόσχημα την ...ισοτιμία.

Βάζει πλάτες η ΑΔΕΔΥ

Τη στήριξή της στην κυβέρνηση προσφέρει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, όπως προέκυψε και από το χτεσινό Γενικό Συμβούλιο, το οποίο παρακολούθησαν πολλοί εργαζόμενοι με «stage». Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης των «stage» και της μοριοδότησης των εργαζομένων στο ΑΣΕΠ. Η ΔΑΚΕ είπε να μονιμοποιηθούν άμεσα μόνο εκείνοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι «Παρεμβάσεις» συμπλήρωσαν να καθοριστεί από Γενικές Συνελεύσεις ποιοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι στα «stage» - που στις 2/11 προχωρούν σε πανελλαδική απεργία - χειροκρότησαν τη θέση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για κατάργηση του θεσμού των «stage» και των συμβασιούχων στο Δημόσιο, μονιμοποίηση όλων των «stage» και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη, σταθερή και μόνιμη, με πλήρη δικαιώματα, εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 2/11 με προοπτική κλιμάκωσης των αγώνων. Πλαίσιο που δεν έγινε δεκτό από τις υπόλοιπες δυνάμεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει ζητήσει για μεθαύριο Δευτέρα 26 Οκτώβρη η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσει για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο.

Η Ομοσπονδία, υπενθυμίζεται, παρουσίασε με προχτεσινή συνέντευξη Τύπου ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης, με στόχο την ουσιαστική στήριξη εργαζομένων και ανέργων, με βάση το οποίο ήδη προετοιμάζονται πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι οικοδόμοι με το πλαίσιό τους, ζητούν στήριξη των ανέργων, αλλά και ουσιαστική αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, υπέρ των εργατικών συμφερόντων. Επίσης, απαιτούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Σημειώνεται πως οι οικοδόμοι έχουν 650 νεκρούς την τελευταία δεκαετία και μόνο για το 2009, έφτασαν τους 25. Παράλληλα, χτυπούν το «καμπανάκι» για την Κοινωνική Ασφάλιση, καλώντας τον κλάδο να ξεσηκωθεί ενάντια στη συνολική επίθεση που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη.

Οταν μιλούν για «μαθητεία» εννοούν δουλεία

Αυτό βεβαιώνουν οι όροι μαθητείας που ισχύουν σήμερα παραδίδοντας στην κερδοσκοπική λαιμαργία των επιχειρήσεων χιλιάδες νέα παιδιά

Χιλιάδες άνεργους και εργαζόμενους επιστρατεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα από τη διατήρηση και γενίκευση των προγραμμάτων stage στον ιδιωτικό τομέα. Στις αποφάσεις της χτεσινής Διυπουργικής Επιτροπής επισημαίνεται ότι τα stage «είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως μαθητεία». Μόνο που οι εδώ και χρόνια χιλιάδες μαθητευόμενοι νέοι σύμφωνα με το πλαίσιο ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν αντλήσει πείρα από το τι εννοούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου όταν κάνουν λόγο για «μαθητεία». Εννοούν στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων νέων παιδιών που δουλεύουν για μισό μεροκάματο ή ένα άθλιο επίδομα, μισό, ακόμα και χωρίς ένσημο! Οι μαθητές - σπουδαστές - καταρτιζόμενοι μόλις περάσουν το κατώφλι των επιχειρήσεων σταματούν να είναι μαθητές και γίνονται σκληρά εργαζόμενοι. Το μόνο στο οποίο «εκπαιδεύονται» είναι η ταξική εκμετάλλευση. Οι εργοδότες κερδίζουν διπλά αφού και τη δουλειά τους βγάζουν και χρήματα γλιτώνουν.

«Τα προγράμματα stage δεν αποτελούν μαθητεία. Δημιουργήθηκαν και αξιοποιήθηκαν για την εκμετάλλευση χιλιάδων νέων στο Δημόσιο και τις επιχειρήσεις. Αποτελούν μαθητεία μόνο στην ομηρία και στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Οσο για τους όρους μαθητείας σήμερα, με ευθύνη ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, νομιμοποιούν την ανήλικη εργασία. Παιδιά 15, 16 και 17 χρόνων δουλεύουν 8ωρα και παραπάνω, σε αντικείμενο συχνά έξω από την ειδικότητά τους, αμείβονται πολύ κάτω από τις ΣΣΕ και ανασφάλιστα και μετά το πέρας της «πρακτικής άσκησης» απολύονται για να αντικατασταθούν από επόμενες φουρνιές μαθητευόμενων», τόνισε στον «Ρ» ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Να μερικά παραδείγματα περιπτώσεων μαθητείας σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα:

-- ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ: Η εργασία με βάση τη σύμβαση μαθητείας είναι εξάωρη για τέσσερις μέρες τη βδομάδα (σπανίως τηρείται) και ο μισθός ξεκινά από το 50% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη. Οι επιχειρήσεις που «αξιοποιούν» τους μαθητές ή οι δημόσιες υπηρεσίες επιδοτούνται με έξι ευρώ την ημέρα. Τζάμπα εργασία ή εργασία με «χαρτζιλίκι» δηλαδή για να κερδίζουν οι επιχειρηματίες.

-- Μαθητές, σπουδαστές και καταρτιζόμενοι του ΟΤΕΚ: Το ωράριο πρακτικής «άσκησης καθορίζεται με αποκλειστική ευθύνη των υπευθύνων των επιχειρήσεων». Δηλαδή όσες ώρες ο εργοδότης χρειάζεται εργατικά χέρια θα αποφασίζει για την απασχόλησή τους. Διευκρινίζεται ότι «για μεν τους ενήλικες οκτώ ώρες ημερησίως σε βάρδιες ανάλογα με τις ανάγκες (!) των τμημάτων της μονάδας. Για δε τους ανήλικους άσκηση έξι ωρών ημερησίως σε βάρδιες ανάλογα με τις ανάγκες των τμημάτων της μονάδας εκτός από νύκτα (10 μ.μ. - 6 π.μ.)». Στις σχετικές διατάξεις αναφέρουν δε ότι δικαιολογημένες απουσίες θεωρούνται αυτές που ο ΟΤΕΚ έχει εγκρίνει με σχετικό έγγραφό του και οι πρακτικά ασκούμενοι που απουσιάζουν λόγω ασθένειας δικαιούνται αμοιβή μόνο για τις τρεις πρώτες μέρες της απουσίας τους.

-- Μαθητές τουριστικών σχολών: Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει, οι μαθητές κάνουν την πρακτική τους άσκηση με το τέλος της σχολικής χρονιάς και για ένα εξάμηνο στα ξενοδοχεία. Οι μαθητές των ΤΕΙ για αυτό το 6μηνο πληρώνονται με το 80% του βασικού μισθού μηνιαία αποζημίωση, οι μαθητές από τις δημόσιες σχολές με 360 ευρώ μηνιαία αποζημίωση, οι μαθητές από τα δημόσια ΙΕΚ δεν παίρνουν τίποτα από τους ξενοδόχους παρά μια αποζημίωση στο τέλος του εξαμήνου από τον ΟΑΕΔ, που δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ μηνιαίως. Και, τέλος, οι μαθητές των ιδιωτικών τουριστικών σχολών παίρνουν επίσης 360 ευρώ μηνιαίως.

Με βάση το νόμο, οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζουν τους μαθητές στον κλάδο Υγείας και για επαγγελματικό κίνδυνο, καθώς και να έχουν βιβλιάριο Υγείας. Οπως μαρτυρούν συνδικάτα ξενοδοχοϋπαλλήλων και σύλλογοι σπουδαστών, όλα αυτά για αρκετούς ξενοδόχους είναι «ψιλά γράμματα». Η κατάσταση με την εκμετάλλευση των μαθητών παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Το παραπάνω βεβαίως νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει συγκεκριμένο πλαφόν μαθητών στα ξενοδοχεία, δηλαδή μπορεί κάποιος ξενοδόχος να πάρει όσους μαθητές θέλει.

Το ΚΚΕ διεκδικεί

Με βάση την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος για τη Νεολαία το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν ώστε:

Για τους εργαζόμενους μαθητές, φοιτητές - σπουδαστές

-- Κανένας νέος έως τα 18 του χρόνια έξω από το δημόσιο σχολείο. Μέτρα αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής, με πολύπλευρη ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας κι άλλες προϋποθέσεις, ώστε οι νέοι και οι νέες να μπορούν να σπουδάζουν χωρίς να χρειάζεται να εργάζονται.

-- Μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, διεκδικούμε για τους εργαζόμενους μαθητές - φοιτητές - σπουδαστές 6ωρη εργασία με αποδοχές οχταώρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων, και ειδικότερα για τους νυχτερινούς μαθητές κατάργηση του 4ου χρόνου, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιοργάνωσης της νυχτερινής εκπαίδευσης.

-- Για τις σχολές και τους νέους που κάνουν πρακτική, αυτή να γίνεται με ευθύνη του ιδρύματος, του οργανισμού και του υπουργείου όπου ανήκει η σχολή, οι ώρες της πρακτικής να πληρώνονται και να ασφαλίζονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Να μην αξιοποιούνται οι σπουδαστές σε δουλειές άσχετες με την πρακτική τους.

-- Σε επαγγέλματα που δε χρειάζονται ιδιαίτερη εκπαίδευση μέσα από σχολή, οι νέοι μαθητευόμενοι - εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Μετά το πέρας της μαθητείας, να προσλαμβάνονται σε δουλειές αντίστοιχες με την ειδικότητά τους.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δημαγωγία - πρόκληση για χιλιάδες νέους εργαζόμενους

Περισσεύει η υποκρισία της ΝΔ για τους υπό απόλυση των Stage, καθώς «αυτονόητα» μένει στο απυρόβλητο η πολιτική που χτυπάει το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά και προωθεί την εργασιακή και πολιτική ομηρία. Σχολιάζοντας τις χτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για «ανάλγητο και εκδικητικό ΠΑΣΟΚ», που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες νέους ανθρώπους. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να δείξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν περισσότερο «κοινωνικά ευαίσθητη» φροντίζει να υπενθυμίσει ότι το 2004 «μερίμνησε χωρίς καμία διάκριση για χιλιάδες συμβασιούχους, που της κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ».

Ο Γ. Κουμουτσάκος εκτιμά ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα έχει «τραγικές συνέπειες» για δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους «που από τη μια στιγμή στην άλλη μένουν χωρίς τίποτα, κυριολεκτικά στο δρόμο». Οπως επισημαίνει «η ανεργία, η άρνηση κάθε προοπτικής με την κατάργηση της μοριοδότησης, αυτός είναι ο πραγματικός "εργασιακός Μεσαίωνας", αποτέλεσμα του άλλου, του "ρεβανσιστικού Μεσαίωνα" στον οποίο - όπως φαίνεται - ταχύτατα διολισθαίνει το δήθεν ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, σημειώνει ότι συνέπειες θα υπάρξουν και για την ίδια τη λειτουργία του Δημοσίου και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμους για την κοινωνία τομείς (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση, κ.α.), «παντού όπου οι χιλιάδες νέοι "stagiers", μαζί με τη μαθητεία τους παρείχαν και σημαντικές υπηρεσίες». Με άλλα λόγια, ο εκπρόσωπος της ΝΔ παραδέχεται ότι οι ανασφάλιστοι και «πάμφθηνοι» εργαζόμενοι στα stage κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά η γαλάζια διακυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα της προκατόχου της, είχαν επιλέξει συνειδητά τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και το δουλεμπόριο. Για απίστευτη εκδικητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση σε χιλιάδες νέα παιδιά κάνει λόγο ο Α. Σαμαράς, ο οποίος τη μόνη δέσμευση που αναλαμβάνει είναι «να προσφέρει στους απολυόμενους την απαραίτητη νομική υποστήριξη»!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Προσφέρουν» ανεργία ή καθεστώς γαλέρας

Σε σχόλιό του, για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα Stage, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, που χειροκροτεί ο ΣΕΒ, καταλαβαίνει την αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης ως κάτι ανάμεσα στην εξαθλίωση της ανεργίας και στο καθεστώς της γαλέρας. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο πρέπει ενωμένοι να δώσουν μάχη για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ