ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «STAGE»
Πολλαπλασιάζονται οι πρωτοβουλίες συντονισμού και δράσης

Την οργάνωση της δράσης στη συμπρωτεύουσα καθόρισε χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη όπου συγκροτήθηκε τοπική Συντονιστική Επιτροπή

Από τις κινητοποιήσεις της περασμένης Τετάρτης
Από τις κινητοποιήσεις της περασμένης Τετάρτης
Στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης προχώρησαν χτες το μεσημέρι, μέσα από μαζική σύσκεψη, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «stage» και ευθύς αμέσως αποφάσισαν τις επόμενες αγωνιστικές δράσεις τους. Ετσι, την Τρίτη 3 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου και θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Την Πέμπτη 5 Νοέμβρη θα συμμετέχουν στην πανελλαδική συγκέντρωση που θα γίνει στην Αθήνα, στο πλαίσιο απεργίας, ενώ την Παρασκευή 6 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την αποχή από την εργασία τους και θα διαδηλώνουν έξω από τις υπηρεσίες τους, όπου θα ενημερώνουν το κοινό και θα το καλούν να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους, όπως δρομολόγησε και η σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, όπου συγκροτήθηκε Επιτροπή για τον πανελλαδικό συντονισμό.

Μέσα από τη χτεσινή συγκέντρωση οι εργαζόμενοι δήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα, συντονίζοντας την πάλη τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και διεκδικώντας σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Να καταργηθούν όλες οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα. Αμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων με «stage» χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καταβολή όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων με «stage» και να μην απολυθεί κανείς. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους 20 ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε χτες κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους 20 Σωματεία της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Σωτ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε πως μόνο οι ίδιοι, με τον αγώνα τους, μπορούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Τους κάλεσε να μείνουν μακριά από τις δικηγορικές φάμπρικες που άρχισαν να στήνονται.

Ακόμα, την Τρίτη 3 Νοέμβρη στις 7.30 μ.μ., στο κτίριο της ΕΔΟΘ, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη για τους εργαζόμενους με «stage» στους ΟΤΑ. Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για απόλυση των εργαζομένων με «stage» και αναδεικνύει τις ευθύνες που βαραίνουν την ΚΕΔΚΕ και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ ΟΤΑ για τη στήριξη που προσφέρουν στις πολιτικές γενίκευσης των ελαστικών μορφών εργασίας, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στο πλευρό τους και η ΟΒΣΑ

Τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εφάρμοσαν την πολιτική της ΕΕ για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), που δηλώνει συμπαράσταση «στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων με "stage", με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, στους ενοικιαζόμενους και με άλλες μορφές ελαστικής απασχόλησης ενάντια στις απολύσεις, για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα». Η ΟΒΣΑ καταγγέλλει τις «συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ που και οι ίδιες χρησιμοποιούν στις υπηρεσίες τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο πλάι του μεγάλου κεφαλαίου διεκδικώντας παραπέρα διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενάντια στα συμφέροντα των χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων». Μεταξύ άλλων η ΟΒΣΑ διεκδικεί «σταθερό χρόνο εργασίας - πενθήμερο - 7ωρο - 35 ώρες την εβδομάδα, με μισθούς και ημερομίσθια που θα τους επιτρέπουν να καλύπτουν με αξιοπρέπεια τις σύγχρονες ανάγκες τους. Κατάργηση της εξευτελιστικής και ανήθικης ενοικίασης των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
Νέα 48ωρη απεργία από αύριο

Τρεις ακόμα απολύσεις ανακοινώθηκαν χτες στον Ομιλο Φιλίππου

Με νέα απεργία που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα απαντούν οι εργαζόμενοι της «ΦΑΓΕ» στην αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η διοίκηση του Ομίλου Φιλίππου. Αιχμή των διεκδικήσεων είναι η άμεση ανάκληση των απολύσεων που στη ΦΑΓΕ φτάνουν ως τώρα τις 18. Την ένταση της επίθεσης ανέδειξαν και οι νέες τρεις απολύσεις που ανακοινώθηκαν χτες στην ΕΒΓΑ, που ανήκει στον ίδιο Ομιλο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απολύσεων στις 22, μόνο τις τελευταίες βδομάδες.

Οι εργάτες της «ΦΑΓΕ» έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια 24ωρη απεργία, στις 23 Οκτώβρη με το ίδιο αίτημα. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, «η εταιρεία προχώρησε σε 18 απολύσεις εργαζομένων επικαλούμενη την οικονομική κρίση παρόλα τα κέρδη, στο πρώτο εξάμηνο του 2009, που φτάνουν στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ». Οι εργαζόμενοι με τη νέα τους κινητοποίηση, απαιτούν:

  • Ανάκληση όλων των απολύσεων και να μην εφαρμοστούν τα προγράμματα stage στην εταιρεία.
  • Υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το εργοστασιακό Σωματείο.
  • Ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία, όπως επέκταση του κλιματισμού, εξαερισμού σε όλους τους χώρους του εργοστασίου.
  • Εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας στους εργολάβους - αντιπροσώπους (άδειες, επιδόματα, δώρα κλπ.) και αύξηση των ποσοστών επί των πωλήσεων κατά 2%.

Οι τρεις εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ που έμαθαν χτες ότι μένουν χωρίς δουλειά άνηκαν στο τμήμα διακίνησης και συντήρησης ψυγείων, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί σε εργολάβους. Οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε δύο τρίωρες στάσεις εργασίας ενώ την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοέμβρη, θα πραγματοποιήσουν την εκλογοαπολογιστική Γενική τους Συνέλευση ενόψει των αρχαιρεσιών που θα αναδείξουν τη νέα διοίκηση του επιχειρησιακού τους σωματείου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΚΛΩ
Διαδηλώνουν στην Αθήνα

Σε αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα καλεί τους εργαζόμενους στον Ομιλο «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ) την επόμενη Πέμπτη 5 Νοέμβρη.

Με κοινή τους ανακοίνωση η ΟΕΚΙΔΕ και το ΕΚΝ καταγγέλλουν την περιφρονητική στάση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο υπουργός αρνείται να συναντηθεί μαζί τους. Την ίδια ώρα οι εκατοντάδες οικογένειες των εργατών που εκπροσωπούν βρίσκονται σε τεράστια αδιέξοδα: Μεροκάματο δεν μπαίνει στα σπίτια τους εδώ κι οκτώ μήνες. Εχουν ήδη ανακοινωθεί «λουκέτα» και μαζικές απολύσεις. Η εργοδοσία καθημερινά βάζει το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων, εκβιάζοντας ότι «αν δε δεχτούν να φύγουν εκείνοι που θέλω να διώξω να φύγουν όλοι».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες «γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση αβαντάρει τα σχέδια του Ομίλου», τονίζουν ΟΕΚΙΔΕ και ΕΚΝ και καταλήγουν: «Οι εργαζόμενοι στον Ομιλο θα απαντήσουν αγωνιστικά, παραμερίζοντας τις ξεπουλημένες ηγεσίες των σωματείων, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στη 1 μ.μ. το μεσημέρι, με σκοπό να συναντηθούν με τον υπουργό».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εγκλωβίζει τους εργαζόμενους

«Να αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία όσων εργάστηκαν με stage ή ως συμβασιούχοι στο δημόσιο με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους. Να τακτοποιηθούν όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας». Στην πρόταση αυτή κατέληξε μεταξύ άλλων η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού σε συνεδρίασή της για τα «stage» και τις συμβάσεις έργου. Επιβεβαίωσε έτσι ακόμα μια φορά το ρόλο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην υπονόμευση της πάλης και των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, αφού επιμένει να κρύβει τα πραγματικά αίτια και τους υπεύθυνους του καθεστώτος πολιτικής και εργασιακής ομηρίας.

Η ΠΓ του ΣΥΝ μιλά για τις «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», αποσιωπώντας ότι αυτές καθορίζονται από τις ανάγκες του αστικού κράτους αλλά και ότι με αυτό το κριτήριο μόλις πριν λίγα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ στέρησε το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, από εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Πουθενά δε μιλά για άμεση και χωρίς όρους μονιμοποίηση των εργαζομένων με stage εξοβελίζοντας τη πάγια και διαρκή ανάγκη των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Επαναφέρει χωρίς ντροπή την ψευδαίσθηση ότι η κοινοτική οδηγία 70/1999 οδηγεί στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, κάτι που έχει διαψεύσει η ίδια η ΕΕ πολλές φορές. Ο ΣΥΝ επιμένει να φιλοτεχνεί ένα δήθεν φιλεργατικό προσωπείο της ΕΕ, αλλά όπως και στο παρελθόν θέτει τους όρους εγκλωβισμού των εργαζομένων σε νομικίστικες διαδικασίες. Συγκαλύπτει στην πράξη τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος της ανεργίας και κατ' επέκταση του δικαιώματος στη δουλειά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ