ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ο λαός συνεχίζει τον αγώνα

Το λαϊκό κίνημα δεν το βάζει κάτω
Το λαϊκό κίνημα δεν το βάζει κάτω
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Σε κλοιό διαδηλωτών βρίσκεται από χθες το Εθνικό Κοινοβούλιο της Ονδούρας μετά το κάλεσμα του Εθνικού Μετώπου Ενάντια στο Πραξικόπημα, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις ώστε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία που υπογράφτηκε την Πέμπτη μεταξύ των πραξικοπηματιών και του προέδρου Μανουέλ Σελάγια (που έχει ανατραπεί απο τις 28 Ιούνη).

«Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να επιτύχουμε το στόχο», δήλωσε ο γενικός συντονιστής του Μετώπου Χουάν Μπαραχόνα, ενώ παράλληλα κατήγγειλε ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου είναι πιθανόν να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν όσο τον δυνατόν περισσότερο την έγκριση της συμφωνίας - εάν τελικά το πράξουν - ώστε να μην υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας για την εκλογική αναμέτρηση της 29ης Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα έχει δηλώσει πως θα συμμετάσχει στις εκλογές μόνον εφόσον υπάρξει η αποκατάσταση Μανουέλ Σελάγια και της συνταγματικής τάξης, καθώς επίσης ότι ο αγώνας για την επίτευξη του βασικού στόχου, της σύστασης συνταγματικής συνέλευσης, θα συνεχιστεί με οποιονδήποτε τρόπο. Ο χρόνος μέχρι τις προκηρυγμένες εκλογές είναι ελάχιστος και με τη νοθεία να θεωρείται δεδομένη, οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση σημαίνει επιπρόσθετες δυσκολίες για τις δυνάμεις του Μετώπου. Προφανώς αυτός είναι και ο απώτερος στόχος των αντιδραστικών δυνάμεων: Καθυστέρηση της έγκρισης και διεξαγωγή εκλογών που θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα, αλλά με το αποτέλεσμα ουσιαστικά προκατασκευασμένο.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια τόνισε από την πρεσβεία της Βραζιλίας, όπου έχει καταφύγει από τη μέρα επιστροφής του στην Ονδούρα (21 Σεπτέμβρη), ότι τα μέλη του Κογκρέσου παίζουν ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι και ότι εάν το Κογκρέσο ψηφίσει ενάντια στην αποκατάστασή του στην προεδρία θα σημαίνει ότι η συμφωνία είναι άκυρη και πάντα υπάρχει ο δρόμος του αγώνα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σε εξέλιξη επιχείρηση διάχυσης του πολέμου

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Η σύγκρουση που λαμβάνει χώρα εδώ και δεκαετίες στην Κολομβία επιχειρείται να διαχυθεί στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Ραμόν Καρισάλες, στην κρατική τηλεόραση.

«Η απειλή υλοποιείται, αλλά προετοιμαζόμαστε να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία μας», δήλωσε επιπρόσθετα αναφερόμενος στο τελευταίο περιστατικό όπου οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν στην πολιτεία της Τάχιρα οκτώ Κολομβιανούς, έναν Περουβιανό και έναν πολίτη της Βενεζουέλας που φέρονται ότι αποτελούν μέρος του δικτύου των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν κατά κύριο λόγο στην Κολομβία.

Οι συλλήψεις αυτές προστίθενται σε μια σειρά επεισοδίων που κλιμακώνονται ανάμεσα στις δύο χώρες με φόντο την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κολομβίας και των ΗΠΑ για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων σε βάση της Κολομβίας. Της σύλληψης των παραστρατιωτικών προηγήθηκε η ανακάλυψη των σορών 10 Κολομβιανών που φέρονταν ως μέλη τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας αλλά κατά τον Καρισάλες αποτελούσε κάλυψη για την παραστρατιωτική τους δράση. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τάρεκ Αλ Αϊσάμι, είχε ανακοινώσει τη σύλληψη τριών ανδρών μελών των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας (DAS) που επιδίδονταν σε κατασκοπία κατά των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων θεσμών της Βενεζουέλας.

  • Βενεζουέλα και Βραζιλία υπέγραψαν, μετά από πολυετείς διαβουλεύσεις, συμφωνία για την κατασκευή και την από κοινού διαχείριση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου στο βραζιλιάνικο κρατίδιο Περναμπούκο, όπου η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία «Petrobras» της Βραζιλίας θα διατηρεί το 60% της κυριότητας του διυλιστηρίου, ενώ η αντίστοιχη «Petroleos de Venezuela» θα κατέχει το 40%.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είπε χτες ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υπογράψει μία διεθνή συμφωνία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές υπό δύο προϋποθέσεις: α) Θα προσμετρηθούν και «οι δυνατότητες που προσφέρουν τα γιγάντια ρωσικά δάση στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα» και β) «όλες οι χώρες» θα υπογράψουν την απόφαση της Συνόδου. Αργότερα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές Ιβο ντε Μπόερ δήλωσε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες επιφυλλάσσονται για την αξιοπιστία των όποιων «δεσμεύσεων» ανακοινώνουν οι πλούσιες χώρες και πως θα υποστηρίξουν μία διεθνή συμφωνία μόνον εάν έχει νομικώς δεσμευτικό χαρακτήρα.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- «Το σεβασμό» από την κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απαίτησε ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κάλαχαν στις εσωτερικές υποθέσεις της Νικαράγουας. Ο Κάλαχαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Πανεπιστήμιο στην Μανάγκουα, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της τροποποίησης του Συντάγματος για τη δυνατότητα επανεκλογής των αιρετών εκπροσώπων με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι φοιτητές, αντιδρώντας, εκδίωξαν στην κυριολεξία τον πρέσβη, ενώ την επομένη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία και υπήρξε και επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας της Νικαράγουας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS).

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο Μαργκαρίτο Μόντες Πάρα, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών, Αγροτικών και Λαϊκών Συνδικάτων (UGOCP), ήταν ανάμεσα στα 15 θύματα της επίθεσης στο δήμο Καχεμέ, στο διοικητικό διαμέρισμα Σονόρα, στα βορειοανατολικά του Μεξικού. Επίσης, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 500 οικογένειες έμειναν άστεγες εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στα ανατολικά της χώρας.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Εκατοντάδες απόστρατοι Χιλιανοί, οι οποίοι υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Πινοτσέτ, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν ή έγιναν μάρτυρες επί καθεστώτος του, με αντάλλαγμα κοινωνικές παροχές, όπως οικονομική και ιατροφαρμακευτική στήριξη, αλλά και αμνηστία.

KAMΠΕΡΑ.-- Δώδεκα άτομα αγνοούνται έπειτα από την ανατροπή σκάφους με 40 επιβάτες έξω από τις Νήσους Κόκο στον Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσαν χτες οι αυστραλιανές αρχές.

ΝΑΠΟΛΗ.-- Συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο οι συλλήψεις μελών της «ναπολιτάνικης μαφίας», από το Σώμα των Καραμπινιέρων και τη Διεύθυνση της Αντι - Μάφια. Την Κυριακή ανακοινώθηκε η σύλληψη του Πασκουάλε Ρούσο, ηγετικού στελέχους της ναπολιτάνικης «Καμόρα», ενώ το Σάββατο είχε συλληφθεί και ο αδερφός του. Στη Ρώμη, τέλος στη ζωή της έδωσε στη φυλακή, η Ντιάνα Μπελφάρι Μελάτσι, μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για φόνο κυβερνητικού συμβούλου.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανδριάντας για τον σφαγέα Κλίντον

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Mε τιμές «εθνικού σωτήρα» έγινε δεκτός την Κυριακή στο Κοσσυφοπέδιο ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον από πλήθος Κοσσοβάρων Αλβανών, οι οποίοι έσπευσαν να τον υποδεχτούν συμμετέχοντας στα αποκαλυπτήρια ανδριάντα (ύψους 3,5 μέτρων) που στήθηκε σε κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας, Πρίστινα.

«ΗΠΑ», «Ηρωα Κλίντον» κραύγαζε μεταξύ άλλων το πλήθος κρατώντας στα χέρια αμερικανικές σημαίες και φωτογραφίες του πρώην Προέδρου. Του ηγέτη δηλαδή που αιματοκύλισε δεκάδες λαούς της Γης, στη διάρκεια των δύο θητειών του ως Προέδρου των ΗΠΑ, διατάσσοντας, μεταξύ άλλων, την εξαπόλυση των φονικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας τον Απρίλη του 1999.

«Δεν περίμενα ποτέ ότι κάπου, κάποιοι, θα μου έφτιαχναν έναν τόσο μεγάλο ανδριάντα», είπε ο Κλίντον μετά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός του βάρους περίπου ενός τόνου. Στη συνέχεια μίλησε στην 120μελή Βουλή των Κοσσοβάρων Αλβανών, όπου τους παρότρυνε να ξεχάσουν τη βία του παρελθόντος.

Το άγαλμα εικονίζει τον Κλίντον να έχει το αριστερό χέρι σηκωμένο κρατώντας ένα φάκελο με το όνομά του και την ημερομηνία 24 Μάρτη 1999. Τότε δηλαδή που άρχισε μία ακόμη ιμπεριαλιστική επίθεση με πρόσχημα τα ...«ανθρώπινα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Εξαρση της επιδημίας

ΚΙΕΒΟ.--

Συναγερμό έχουν σημάνει οι υγειονομικές αρχές στην Ουκρανία μετά την εκδήλωση αρκετών νέων κρουσμάτων και το συνολικό αριθμό των θυμάτων της «νέας γρίπης» να ανέρχεται πλέον στους 64. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημείωναν την ίδια ώρα πως τα κρούσματα δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία αποδίδοντας τη σπουδή των ουκρανικών αρχών για την επιβολή μέτρων όπως το κλείσιμο των σχολείων επί τρεις βδομάδες, τους περιορισμούς στην πραγματοποίηση δημόσιων εκδηλώσεων κλπ. στο πλαίσιο κινήσεων που σχετίζονται περισσότερο με τη διεξαγωγή των ουκρανικών προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο Γενάρη...

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο πάντως απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για επείγουσα αντιγριπική βοήθεια προς τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τις γειτονικές χώρες.

Στη Βουλγαρία, χτες, οι περιφερειακές επιδημιολογικές αρχές κήρυξαν τις νότιες περιοχές Γιάμπολ, Στάρα Ζαγόρα και Μπουργκάς σε κατάσταση υγειονομικού συναγερμού, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων της νόσου που ως χτες είχε προκαλέσει το θάνατο μόλις τριών ατόμων.

Στην Ιταλία, ο Τύπος παρατηρεί συνεχή αύξηση των κρουσμάτων της αλλιώς αποκαλούμενης και ως «γρίπης των χοίρων» ιδιαίτερα στο νότο, ενώ οι ειδικοί φοβούνται έξαρση της επιδημίας τις επόμενες βδομάδες λόγω κρύου. Σύμφωνα, με τον ιταλικό Τύπο, πολλοί γιατροί εκφράζουν επιφυλάξεις αν το εμβόλιο κατά της «νέας γρίπης» θα πρέπει να χορηγείται σε έγκυες γυναίκες λόγω των ανεπαρκών κλινικών δοκιμών.

Τέλος, χτες στην Τουρκία δύο παιδάκια που είχαν προσβληθεί από τη «νέα γρίπη» πέθαναν ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τη γρίπη στη χώρα στους οκτώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ