Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είπε χτες ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υπογράψει μία διεθνή συμφωνία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές υπό δύο προϋποθέσεις: α) Θα προσμετρηθούν και «οι δυνατότητες που προσφέρουν τα γιγάντια ρωσικά δάση στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα» και β) «όλες οι χώρες» θα υπογράψουν την απόφαση της Συνόδου. Αργότερα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές Ιβο ντε Μπόερ δήλωσε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες επιφυλλάσσονται για την αξιοπιστία των όποιων «δεσμεύσεων» ανακοινώνουν οι πλούσιες χώρες και πως θα υποστηρίξουν μία διεθνή συμφωνία μόνον εάν έχει νομικώς δεσμευτικό χαρακτήρα.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- «Το σεβασμό» από την κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απαίτησε ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κάλαχαν στις εσωτερικές υποθέσεις της Νικαράγουας. Ο Κάλαχαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Πανεπιστήμιο στην Μανάγκουα, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της τροποποίησης του Συντάγματος για τη δυνατότητα επανεκλογής των αιρετών εκπροσώπων με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι φοιτητές, αντιδρώντας, εκδίωξαν στην κυριολεξία τον πρέσβη, ενώ την επομένη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία και υπήρξε και επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας της Νικαράγουας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS).

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο Μαργκαρίτο Μόντες Πάρα, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών, Αγροτικών και Λαϊκών Συνδικάτων (UGOCP), ήταν ανάμεσα στα 15 θύματα της επίθεσης στο δήμο Καχεμέ, στο διοικητικό διαμέρισμα Σονόρα, στα βορειοανατολικά του Μεξικού. Επίσης, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 500 οικογένειες έμειναν άστεγες εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στα ανατολικά της χώρας.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Εκατοντάδες απόστρατοι Χιλιανοί, οι οποίοι υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Πινοτσέτ, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν ή έγιναν μάρτυρες επί καθεστώτος του, με αντάλλαγμα κοινωνικές παροχές, όπως οικονομική και ιατροφαρμακευτική στήριξη, αλλά και αμνηστία.

KAMΠΕΡΑ.-- Δώδεκα άτομα αγνοούνται έπειτα από την ανατροπή σκάφους με 40 επιβάτες έξω από τις Νήσους Κόκο στον Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσαν χτες οι αυστραλιανές αρχές.

ΝΑΠΟΛΗ.-- Συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο οι συλλήψεις μελών της «ναπολιτάνικης μαφίας», από το Σώμα των Καραμπινιέρων και τη Διεύθυνση της Αντι - Μάφια. Την Κυριακή ανακοινώθηκε η σύλληψη του Πασκουάλε Ρούσο, ηγετικού στελέχους της ναπολιτάνικης «Καμόρα», ενώ το Σάββατο είχε συλληφθεί και ο αδερφός του. Στη Ρώμη, τέλος στη ζωή της έδωσε στη φυλακή, η Ντιάνα Μπελφάρι Μελάτσι, μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για φόνο κυβερνητικού συμβούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ