ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην τελική ευθεία η διαδικασία της διαδοχής

Στις 29 Νοέμβρη η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου. Το Σαββατοκύριακο το έκτακτο συνέδριο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαμάχη για τη διαδοχή στη ΝΔ, μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση, στις 29 του Νοέμβρη, με επαναληπτική ψηφοφορία -αν χρειαστεί- στις 5 Δεκέμβρη και με ενδιάμεσο σταθμό το έκτακτο συνέδριο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στο κρίσιμο διάστημα μέχρι τις κάλπες, αναμένεται να κυριαρχήσει κλίμα πόλωσης, καθώς η κούρσα διαδοχής μετατρέπεται σε μονομαχία μεταξύ Ντ. Μπακογιάννη και Αντ. Σαμαρά, ενώ ανησυχίες έχουν αρχίσει να εκφράζονται και για τη συμμετοχή της βάσης στη διαδικασία.

Η Ντ. Μπακογιάννη μοιράζει υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι σύντομα μπορεί να κάνει τη ΝΔ «κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου», με βασικά «εργαλεία» την οργανωτική ανασυγκρότηση της παράταξης και την άσκηση «υπεύθυνης και αποτελεσματικής» αντιπολίτευσης. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη ξεκινήσει να παίρνει συνεχείς πρωτοβουλίες, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το ζήτημα της ηγεσίας έχει ήδη κριθεί.

Μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση στο Χαλαργό, η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη «διαχείριση της ήττας» και την «εκλογή προέδρου» ως δύο δοκιμασίες που «χρειάζεται να περάσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα». Από την άλλη φροντίζει να διαμηνύσει ότι δε θα δεχθεί εσωκομματική αμφισβήτηση μετά την εκλογή της. «Οταν ο αρχηγός έχει εκλεγεί από τη βάση του κόμματος, με όποιο ποσοστό και αν έχει εκλεγεί, δε νομίζω ότι μπορεί ή δικαιούται κανένας να ξεκινήσει μια εσωτερική αντιπολίτευση», είπε με νόημα (στον «Θέμα 9.89»).

Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του «αυθεντικού εκφραστή της οργανωμένης βάσης» που «δε στηρίζεται σε βαρόνους και μηχανισμούς», αλλά στις «αξίες και τις ιδέες της παράταξης». Σε κάθε περίπτωση, επιχειρεί να πείσει ότι η μάχη για την ηγεσία δεν έχει κριθεί και «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά». Σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με συνεργάτες του, ετοιμάζει μια «επίδειξη δύναμης» με τη συγκέντρωση που θα κάνει στο θέατρο «Μπάντμιντον» στου Γουδή, ενώ το Σάββατο στο συνέδριο θα παρουσιάσει την «πολιτική πλατφόρμα» του.

Τα δύο στρατόπεδα έχουν επιδοθεί σε μια μάχη εντυπώσεων, αλλά και προσεταιρισμού του ακροατηρίου του Δ. Αβραμόπουλου. Χθες, δήλωση υποστήριξης στον Αντ. Σαμαρά έκανε ο Γ. Πατσόγιαννης, μέλος της ΚΕ της ΝΔ, ενώ υποστήριξη στην Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε ο βουλευτής Κ. Τσιάρας. Την ανοικτή στήριξή του στην υποψηφιότητα του Αντ. Σαμαρά εξέφρασε και ο Π. Παναγιωτόπουλος. Στις εκλογές, δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη και όσοι εγγραφούν ως μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας και θα περνούν, έτσι, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος. Επίσης, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του έκτακτου συνεδρίου, την Κυριακή προβλέπονται ομιλίες συνέδρων χωρίς ατζέντα, με προφανή στόχο την εκτόνωση των στελεχών.

ΣΥΡΙΖΑ
Διαβουλεύσεις για τα οργανωτικά ζητήματα

Χαρτοπόλεμος σχεδίων και προτάσεων ανάμεσα στις τάσεις του ΣΥΝ, αλλά και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην πανελλαδική συνδιάσκεψη

Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που συγκαλείται στις 15 Νοέμβρη παρέπεμψε χτες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, τα τέσσερα κείμενα που συντάχθηκαν από τάσεις του ΣΥΝ με προτάσεις για την οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στα τέσσερα κείμενα, επικρατέστερο είναι αυτό που έχει επεξεργαστεί ο Α. Φλαμπουράρης, με βασικό άξονα να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχία και να μη μετεξελιχθεί σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό, όπως αιτούνται άλλες συνιστώσες του σχήματος. Για παρελκυστική τακτική του ΣΥΝ κάνουν λόγο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν φόβους ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στα τέλη Νοέμβρη θα είναι «μία από τα ίδια» και θα ανακυκλώσει τα διαπιστωμένα απ' όλους αδιέξοδα.

Εξάλλου άκαρπη απέβη και η προχτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στο όργανο επέμεινε στην πρόταση του ΣΥΝ να παραμείνει το σχήμα συμμαχία, αλλά απάντησε και στις αιτιάσεις για «πολιτικό επανακαθορισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος τις κατακτημένες «σταθερές», «πολιτικές και θέσεις» με βάση τις οποίες δόθηκε και η εκλογική μάχη. Ο Α. Φλαμπουράρης διαφώνησε με σημεία του κειμένου που επεξεργάστηκαν οι Μπανιάς και Σαπουνάς και προειδοποίησε δε ότι όλα όσα είπε είναι «τα όρια» του ΣΥΝ.

Η αναφορά του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από εκπροσώπους των ανένταχτων όπως η Τ. Χριστοδουλοπούλου αλλά και ο Δ. Τσακνιάς, όπως ότι «η ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται βάζοντας όρια» και «δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην λανθασμένη λογική του αναγκαίου αφισοκολλητή». Αλλά και απ' τον Ν. Γαλάνη της ΚΟΕ, που έκανε λόγο για «βήμα πίσω» απ' τον ΣΥΝ, ενώ ο Α. Σαπουνάς επισήμανε ότι εκτός απ' το οργανωτικό, ο ΣΥΝ θέτει τώρα ζήτημα και για το πολιτικό σκέλος του προσχεδίου εισήγησης.

Κατόπιν αυτών, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, η απόφαση της οποίας θα καθορίσει τις εξελίξεις μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ, μετά τον Φ. Κουβέλη και ο Δ. Παπαδημούλης εκδηλώθηκε υπέρ της στήριξης του Κ. Παπούλια για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Για «παράκαμψη» των συλλογικών διαδικασιών κάνουν λόγο άλλα στελέχη του ΣΥΝ, διαμαρτυρόμενα για τη «βιασύνη» ορισμένων να εκδηλωθούν υπέρ του Κ. Παπούλια.

Ξεκινούν από αύριο οι εργασίες της Βουλής

Εκλέχθηκαν χτες οι πρόεδροι των έξι διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής και από αύριο αρχίζει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, με τη συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων. Μέχρι το τέλος της βδομάδας θα κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010. Τις θέσεις των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών κατέλαβαν, όπως αναμενόταν, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προτάθηκαν από τον Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα: Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, η Μ. Δαμανάκη, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Κ. Σκανδαλίδης, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η Β. Παπανδρέου, στην Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Δ. Κρεμαστινός, στην Παραγωγής και Εμπορίου, ο Γ. Δριβελέγκας και στην Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Γ. Νικητιάδης.

Στο μεταξύ, σήμερα κατατίθεται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής από τον πρόεδρο του Σώματος Φ. Πετσάλνικο το σχέδιο Προϋπολογισμού δαπανών της Βουλής για το οικονομικό έτος 2010. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2009, οι δαπάνες της Βουλής για το 2010 μειώνονται κατά 3.887.000 ευρώ (ποσοστό 1,75%). Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος δήλωσε χθες ότι οι αυξήσεις στις αμοιβές των βουλευτών θα κινηθούν στο ύψος της εισοδηματικής πολιτικής που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους δημόσιους υπαλλήλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ