Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην τελική ευθεία η διαδικασία της διαδοχής

Στις 29 Νοέμβρη η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου. Το Σαββατοκύριακο το έκτακτο συνέδριο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαμάχη για τη διαδοχή στη ΝΔ, μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση, στις 29 του Νοέμβρη, με επαναληπτική ψηφοφορία -αν χρειαστεί- στις 5 Δεκέμβρη και με ενδιάμεσο σταθμό το έκτακτο συνέδριο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στο κρίσιμο διάστημα μέχρι τις κάλπες, αναμένεται να κυριαρχήσει κλίμα πόλωσης, καθώς η κούρσα διαδοχής μετατρέπεται σε μονομαχία μεταξύ Ντ. Μπακογιάννη και Αντ. Σαμαρά, ενώ ανησυχίες έχουν αρχίσει να εκφράζονται και για τη συμμετοχή της βάσης στη διαδικασία.

Η Ντ. Μπακογιάννη μοιράζει υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι σύντομα μπορεί να κάνει τη ΝΔ «κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου», με βασικά «εργαλεία» την οργανωτική ανασυγκρότηση της παράταξης και την άσκηση «υπεύθυνης και αποτελεσματικής» αντιπολίτευσης. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη ξεκινήσει να παίρνει συνεχείς πρωτοβουλίες, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το ζήτημα της ηγεσίας έχει ήδη κριθεί.

Μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση στο Χαλαργό, η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη «διαχείριση της ήττας» και την «εκλογή προέδρου» ως δύο δοκιμασίες που «χρειάζεται να περάσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα». Από την άλλη φροντίζει να διαμηνύσει ότι δε θα δεχθεί εσωκομματική αμφισβήτηση μετά την εκλογή της. «Οταν ο αρχηγός έχει εκλεγεί από τη βάση του κόμματος, με όποιο ποσοστό και αν έχει εκλεγεί, δε νομίζω ότι μπορεί ή δικαιούται κανένας να ξεκινήσει μια εσωτερική αντιπολίτευση», είπε με νόημα (στον «Θέμα 9.89»).

Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του «αυθεντικού εκφραστή της οργανωμένης βάσης» που «δε στηρίζεται σε βαρόνους και μηχανισμούς», αλλά στις «αξίες και τις ιδέες της παράταξης». Σε κάθε περίπτωση, επιχειρεί να πείσει ότι η μάχη για την ηγεσία δεν έχει κριθεί και «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά». Σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με συνεργάτες του, ετοιμάζει μια «επίδειξη δύναμης» με τη συγκέντρωση που θα κάνει στο θέατρο «Μπάντμιντον» στου Γουδή, ενώ το Σάββατο στο συνέδριο θα παρουσιάσει την «πολιτική πλατφόρμα» του.

Τα δύο στρατόπεδα έχουν επιδοθεί σε μια μάχη εντυπώσεων, αλλά και προσεταιρισμού του ακροατηρίου του Δ. Αβραμόπουλου. Χθες, δήλωση υποστήριξης στον Αντ. Σαμαρά έκανε ο Γ. Πατσόγιαννης, μέλος της ΚΕ της ΝΔ, ενώ υποστήριξη στην Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε ο βουλευτής Κ. Τσιάρας. Την ανοικτή στήριξή του στην υποψηφιότητα του Αντ. Σαμαρά εξέφρασε και ο Π. Παναγιωτόπουλος. Στις εκλογές, δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη και όσοι εγγραφούν ως μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας και θα περνούν, έτσι, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος. Επίσης, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του έκτακτου συνεδρίου, την Κυριακή προβλέπονται ομιλίες συνέδρων χωρίς ατζέντα, με προφανή στόχο την εκτόνωση των στελεχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ