Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Λύση χωρίς εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Υπέρ της «ομοσπονδιακής λύσης», με την υπογραφή των «δύο κρατών» και όχι των δύο κοινοτήτων, τάσσεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο βιβλίο του Τούρκου δημοσιογράφου, Ερντάλ Γκιουβέν, με τίτλο η «Κύπρος του Ταλάτ», στο οποίο, μεταξύ άλλων ο Μ. Ταλάτ, εμφανίζεται να διαφωνεί με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντενκτάς το 1983, αλλά και τη διχοτόμηση του νησιού. Εμμένοντας ουσιαστικά στις πάγιες θέσεις του κατοχικού καθεστώτος και της Αγκυρας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχειρεί να πείσει ότι μια ομοσπονδία που θα προκύψει από την Ενωση δύο Κρατών θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την ένωση των δύο κοινοτήτων, κρύβοντας ότι έτσι το ψευδοκράτος θα αναγνωρισθεί και επίσημα ως ισότιμο με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ζαμάν, απέκλεισε το ενδεχόμενο λύσης που θα προκύψει από τη θέση ότι στο νησί υπάρχουν δύο δημοκρατίες, οι οποίες θα ενωθούν και θα προκύψει νέα συνύπαρξη, ξεκαθαρίζοντας ότι «εάν αυτό είναι η βάση των συνομιλιών, δεν μπορούμε να βρούμε λύση». Παράλληλα, ο Δ. Χριστόφιας απέρριψε τα χρονοδιαγράμματα, χαρακτηρίζοντάς τα εκβιασμούς, λέγοντας «όσο βλέπω τις μεταξύ μας διαφορές και διαφωνίες, δηλώνω ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση μέχρι το Δεκέμβριο».

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στο περιουσιακό που βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών (η συζήτηση θα συνεχισθεί και στην επόμενη συνάντηση), ανέφερε ότι «υπάρχει μια συμφωνία σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία από το 1964, που τη θεωρούμε σημαντική και θετική». Δηλαδή, το ότι αναγνωρίζεται πως ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που κατείχε την περιουσία από το 1964 και εντεύθεν. Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι διαφορές και οι διαφωνίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ