Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προαναγγελία αντιδραστικής κλιμάκωσης

«Βλέπουν» κύμα απολύσεων και έκρηξη της επίσημης ανεργίας στο 11%. Σε καθεστώς ειδικής «συνεργασίας» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Σε φάση κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής περνά η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν, η οποία δημοσιοποίησε χτες τις «φθινοπωρινές προβλέψεις» για την εξέλιξη των ελλειμμάτων και άλλων δημοσιονομικών μεγεθών. Ηδη η ΕΕ έχει αξιώσει τη λήψη πακέτου μέτρων μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης, τα οποία θα περάσουν και μέσα από τον προϋπολογισμό για το 2010, το προσχέδιο του οποίου δημοσιοποιείται αύριο, Πέμπτη.

Η Κομισιόν «βλέπει» έκρηξη της επίσημης ανεργίας στη χώρα στο 9% για το 2009 και παραπέρα εκτίναξη στο 10,2% για το 2010 και στο 11% για το 2011. Σε περίπτωση μη λήψης νέων μέτρων βλέπουν το έλλειμμα από 12,7% σήμερα στο 12,8% το 2011. Σε δηλώσεις του ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια προανήγγειλε το στενότερο έλεγχο από την ΕΕ αποδίδοντας στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ αιτιάσεις ότι δεν πήρε τα αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Οι τελικές αποφάσεις για το ειδικό καθεστώς «συνεργασίας» (λεγόμενης επιτήρησης) θα παρθούν την επόμενη βδομάδα και θα υποχρεώνουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τους παραδίδει κάθε τρίμηνο τα πεπραγμένα και τις εξελίξεις των δημοσιονομικών μεγεθών. Η πολιτική αυτή μεταφράζεται σε τεράστιες αυξήσεις ειδικών και άλλων φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σε «δραστικές» περικοπές δαπανών ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η κεφαλαιοκρατία, σε εργασία, ασφάλιση, Πρόνοια κ.α.

Σαθρό άλλοθι είναι η αύξηση των ελλειμμάτων μετά και τις τελευταίας κοπής προκλητικές κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στις μερίδες της πλουτοκρατίας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Και βέβαια η στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και κατά συνέπεια η αύξηση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων δεν είναι πρωτοτυπία των ελληνικών κυβερνήσεων. Σύμφωνα με την Κομισιόν το δημόσιο έλλειμμα στο σύνολο των κρατών θα αυξηθεί παραπέρα και θα φθάσει για το 2010 στο 7,5% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για το επερχόμενο νέο κύμα απολύσεων «κατά τα επόμενα τρίμηνα» και για απώλειες θέσεων εργασίας, χωρίς ωστόσο, με το συγκεκριμένο επίσημο κείμενο, να δίνονται κατευθύνσεις για το μανουβράρισμα των λαϊκών αντιδράσεων. Ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι προκειμένου να «ενισχυθεί η ανάκαμψη θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα αναγγελθέντα μέτρα, να ολοκληρωθεί η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα» και ακόμη ότι θα πρέπει να εξεταστούν «μεσοπρόθεσμες λύσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης στην αγορά εργασίας, στα δημόσια οικονομικά και στο αναπτυξιακό δυναμικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ