ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «STAGE»
Ξεκινά αύριο η πανελλαδική απεργία

Στο πλευρό των εργαζομένων με stage, στην πάλη για σταθερή εργασία, μια σειρά ταξικά σωματεία. Ανακοίνωση αλληλεγγύης εξέδωσε και η ΟΓΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας που οι εργαζόμενοι με stage κάνουν αύριο και μεθαύριο. Μάλιστα αύριο δίνουν πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα, στην Ομόνοια, στις 11 π.μ., ενώ την Παρασκευή διαδηλώνουν έξω από τις υπηρεσίες τους, καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να μη γίνει καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις συνεχίστηκαν και χτες. Παρά τη δυνατή βροχή πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ. Στους δρόμους της πόλης διαδήλωσαν για το δικαίωμα σε σταθερή δουλειά με δικαιώματα εργαζόμενοι με «stage», οι μουσικοί του Δήμου Πάτρας, οι απολυμένοι της εφημερίδας «Ημέρας», εργατικά σωματεία. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Χάρης Καλός από τους μουσικούς και η Χριστίνα Μάλφα από τους εργαζόμενους με «stage».

Οι μέχρι τώρα δραστηριότητες για την προετοιμασία της απεργίας αναδεικνύουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων να απαντήσουν με την πάλη τους στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να τους απολύσει και στον εμπαιγμό που βιώνουν τόσα χρόνια από τις «πράσινες» και «γαλάζιες» κυβερνήσεις. Οι οποίες δημιούργησαν αυτό το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, αξιοποιώντας σ' αυτή την κατεύθυνση και τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων. Δυνάμεων που σήμερα αξιοποιούν συκοφαντίες και εκβιασμούς για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να φρενάρουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, να τους χειραγωγήσουν και να τους διασπάσουν.

Στο πλευρό των εργαζομένων με «stage» βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις. Στην κατεύθυνση αυτή οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στους ΟΤΑ καλούν αύριο σε στάση εργασίας, 11 π.μ. - 3 μ.μ. Ηδη μια σειρά σωματεία εργαζομένων σε δήμους όπως το Ελληνικό, το Περιστέρι, η Καισαριανή και αλλού έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις. Επίσης, με κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων Αττικής, ιδιωτικών υπαλλήλων, εργαζομένων στα «Καρφούρ, Μαρινόπουλος - Ντία», στο «Λιντλ», το «Πράκτικερ» και στην επιχείρηση «Αφοί Κωνσταντακάτου» δηλώνουν συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση και τονίζουν την ανάγκη συσπείρωσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τέλος, το Εργατικό Κέντρο Σάμου με ανακοίνωσή του αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση σύσκεψης και στόχο την οργάνωση του αγώνα των συμβασιούχων.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καταγγέλλοντας την ομηρία των stage, σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Οι γυναίκες και η νεολαία είναι πρώτα θύματα όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας. Πάνω από 30 χιλιάδες εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες που απασχολούνται στα προγράμματα "stage", βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και "σύγχρονης δουλείας"». Στερούνται μια σειρά στοιχειωδών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα «η μητρότητα μένει ακάλυπτη σε όλες τις διαστάσεις».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ομηροι δύο στους δέκα εργαζόμενους

Μαθήματα μικροκομματικής αξιοποίησης του τεράστιου προβλήματος των εργαζομένων με stage παραδόθηκαν προχτές στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας, με πρωταγωνιστές εκπροσώπους των παρατάξεων που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι οποίοι επιχείρησαν από τη μια να πείσουν για το ...ενδιαφέρον τους για τους χιλιάδες ομήρους του άθλιου αυτού προγράμματος και από την άλλη να αποποιηθούν για λογαριασμό των κομμάτων τους τις βαρύτατες ευθύνες που φέρουν. Καμία, όμως, από τις δύο παρατάξεις δεν πρότεινε το αυτονόητο, να μονιμοποιηθούν, δηλαδή, όλοι οι εργαζόμενοι με stage χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο δήμαρχος, Ν. Κακλαμάνης, είπε ότι ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ θα εισηγηθεί να υπάρξει κάποια μοριοδότηση για τους απολυμένους. Υπέρ της μοριοδότησης τάχθηκε και η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η παράταξη του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τη θέση της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου που θα μετατρέπει τις συμβάσεις έργου σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και θα προκηρύσσει προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Θα δημιουργεί δηλαδή μια νέα στρατιά ανέργων και ομήρων.

Μόνο ο εκπρόσωπος της «Συμπαράταξης», Στέλιος Λάμπρου, ζήτησε να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι εργάστηκαν με stage και έθεσε πρακτικά το ζήτημα των 117 εργαζομένων με stage στο δήμο και των περίπου 2.000 με σύμβαση έργου, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν. Πρόκειται για περίπου το 20% των εργαζομένων του δήμου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Προχωρά σε ΓΣ την Κυριακή

Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη γενική συνέλευση του σωματείου απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Ζήτημα αιχμής αποτελεί η αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς και πολιτικές των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Η γενική συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 8 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη).

Στην ανακοίνωση το ΣΕΤΗΠ σημειώνει ότι το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Οι τηλεπικοινωνίες αντί για κοινωνικό αγαθό είναι πηγή αμύθητων μονοπωλιακών κερδών. Οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια, τις απολύσεις, τη μείωση αποδοχών, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο.

Οι εργοδότες, σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, εντείνουν την επίθεσή τους, αξιοποιώντας το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να μη συναινέσουν και να μην υποταχθούν. Να απορρίψουν τη λογική να πληρώσουν οι ίδιοι την κρίση που δημιούργησε ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων. Να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα για την οργάνωση του αγώνα τους, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους. Να πάρουν παράδειγμα από τους αγώνες που έδωσαν με επιτυχία εργαζόμενοι άλλων κλάδων με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, από την μέχρι σήμερα αγωνιστική δράση του ΣΕΤΗΠ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Εκανε δυναμική αρχή

Σε κινητοποίηση εξελίχθηκε η πρώτη σύσκεψη

Σε αγωνιστική κινητοποίηση εξελίχθηκε η χτεσινή πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών που έγινε στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Ναυτεργάτες άνεργοι όλων των ειδικοτήτων και μαζί οι συνάδελφοί τους από τα πληρώματα των πλοίων του εφοπλιστή Αγούδημου, οι οποίοι παραμένουν εγκαταλειμμένοι και απλήρωτοι στο λιμάνι του Πειραιά, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην ΠΕΜΕΝ για να καθορίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στο μπάρκο. Στο τέλος της σύσκεψης οι άνεργοι με πορεία έφτασαν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας όπου απαίτησαν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και των συνδικαλιστικών οργάνων των ναυτεργατικών σωματείων προκειμένου να αποφασίσουν, όπως τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σκοπός της Επιτροπής, όπως εκτιμήθηκε και χτες, είναι να συμβάλει στην αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωση των ναυτεργατών, στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων. Την ανάγκη αυτή επιβάλλουν οι ίδιες οι εξελίξεις, η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές τροφοδοτούμενοι από την αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι για την προστασία της κερδοφορίας τους, πετάνε στην ανεργία τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, για να επεκτείνουν την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία.

ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χρειάζονται σταθερή εργασία

Την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα της διεκδίκησης και υπεράσπισης του αναφαίρετου δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία μετέφερε σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Με αφορμή την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα στην οποία οδηγούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι με stage και στην περιοχή, ο Γραμματέας της ΝΕ Αποστόλης Τασούλας αναφέρθηκε στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που στο όνομα της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και μάθησης καθιέρωσαν τα stage στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τα οποία συμφώνησαν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Πρόκειται για «μια μορφή απασχόλησης με περιορισμένα δικαιώματα όπως είπε (ανασφάλιστοι, με πενιχρές αποδοχές, χωρίς επίδομα αδείας, αναρρωτικής, οικογενειακό κτλ.) εμπαίζοντας τους εργαζόμενους που σήμερα στο όνομα δήθεν της "αξιοκρατίας" η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους απολύει κάνοντας λόγο για μοριοδότηση και επαναπρόσληψη στο μέλλον, η δε ΝΔ τους προτείνει να βρουν δικαίωση στα δικαστήρια. Από κοντά και ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ που λέει να μην απολυθούν όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Καταλήγοντας ο Απ. Τασούλας υπογράμμισε ότι το ζήτημα που έχει προκύψει είναι πολιτικό και είναι συνυφασμένο με την αντεργατική πολιτική που επιδιώκεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ