ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΟΜΥΛΕ
Ορισε διαμεσολαβητή των εργαζομένων τον Μίχαλο!

Την ώρα που εργοδοτικές Ενώσεις καλούν τους εργάτες σε παράδοση άνευ όρων η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ έβαλε τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ να διαπραγματευτεί εκ μέρους της με την κυβέρνηση

Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ είναι μονόδρομος. Οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες είναι μέρος του προβλήματος για τους εργάτες
Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ είναι μονόδρομος. Οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες είναι μέρος του προβλήματος για τους εργάτες
Ξεπέρασαν τα όρια χτες οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων λιμανιών (ΟΜΥΛΕ). Δίνοντας ένα ακόμα ρεσιτάλ κοινωνικού εταιρισμού και συναίνεσης, έφτασαν στο σημείο να αναδείξουν σε μεσολαβητή τους με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλο. Ο εκπρόσωπος του κεφαλαίου, που επανειλημμένα έχει πρωτοστατήσει για λογαριασμό της τάξης του στην επίθεση σε βάρος των αγώνων της εργατικής τάξης, όπως και των εργαζομένων του λιμανιού του Πειραιά, τώρα είναι αυτός που αναλαμβάνει την «πρωτοβουλία» να έρθει σε ...«συνεννόηση» με την κυβέρνηση και να ζητήσει για λογαριασμό της ΟΜΥΛΕ δίμηνο «πάγωμα» της πλήρους εγκατάστασης της κινεζικής πολυεθνικής COSCO στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων και έναρξη «ουσιαστικού διαλόγου» πάνω στα θέματα που θέτουν οι εργαζόμενοι σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης του Σταθμού!

Η ανάδειξη του Μίχαλου σε μεσολαβητή των εργαζομένων ήταν το αποτέλεσμα δύο διαδοχικών συναντήσεων που είχε χτες το απόγευμα εκτάκτως ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλο, και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Β. Κορκίδη. Αμέσως μετά από αυτές τις συναντήσεις ο Κ. Μίχαλος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «συμφωνήθηκε να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να λειτουργήσει επί δύο μήνες ο ΣΕΜΠΟ με το καθεστώς που λειτουργούσε το τελευταίο 15νθήμερο». Και πρόσθεσε επίσης ότι θα καλέσει την κυβέρνηση να διενεργήσει «ουσιαστικό διάλογο στα θέματα που θέτουν οι εργαζόμενοι». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες το βράδυ ορίστηκε συνάντηση του Κ. Μίχαλου με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, που αναμένεται να γίνει μεθαύριο, Παρασκευή. Παρά τις προσπάθειες του «Ρ» να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΟΜΥΛΕ, αυτός δεν εμφανίστηκε.

Μιλούν για «πάγωμα» ενώ η COSCO ήδη εισπράττει

Το αίτημα που διαμόρφωσαν από κοινού Γεωργακόπουλος και Μίχαλος να λειτουργήσει επί δύο μήνες ο ΣΕΜΠΟ με το καθεστώς που λειτούργησε το τελευταίο 15νθήμερο, χαρακτηρίζεται δήθεν «πάγωμα» της εγκατάστασης της πολυεθνικής στο λιμάνι, όμως αποτελεί μία ακόμα χοντροκομμένη κοροϊδία. Επί της ουσίας η COSCO είναι ήδη εγκατεστημένη στο λιμάνι και τα συμφέροντά της από αυτή τη διαδικασία δε θίγονται στο παραμικρό, καθώς, μπορεί μεν να κόβει τα τιμολόγια ο ΟΛΠ, όμως τα έσοδα τα εισπράττει κανονικότατα η θυγατρική της κινεζικής πολυεθνικής ΣΕΠ ΑΕ.

Το όλο σκηνικό που στήθηκε χτες αποτελεί μία ακόμα «παγίδα» σε βάρος των εργαζομένων του ΟΛΠ ΑΕ. Σε πλήρη συμπαιγνία οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού με τους μηχανισμούς της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, τα «δίνουν πλέον όλα» για να «τελειώνουν» με τις αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζουν οι εργαζόμενοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ. Αυτές οι διαθέσεις είναι που επέβαλαν στις συνδικαλιστικές δυνάμεις της υποταγής σε ΟΜΥΛΕ και Ενωση Λιμενεργατών να αποφασίσουν τη νέα 48ωρη απεργία που ξεκίνησε από προχτές τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Η χτεσινή συμφωνία Μίχαλου - Γεωργακόπουλου ήταν η κορύφωση των σχεδιασμών αυτών των επιτελείων για το πώς θα πείσουν τους εργαζόμενους «να βάλουν τα κεφάλια μέσα». Ολη μέρα χτες εργοδοτικές Ενώσεις και κυβέρνηση επιστράτευσαν εκβιασμούς, απειλές και τη γνωστή καταστροφολογία, καλλιεργώντας ταυτόχρονα κλίμα τρομοκρατίας.

Το δελτίο Τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ήταν χαρακτηριστικό. Ανέφερε ότι η απεργία, «σε μεγάλο βαθμό, αγνοεί τις ανάγκες των χρηστών-πελατών των λιμενικών υπηρεσιών», «καταδεικνύει και μία έλλειψη σεβασμού προς την κοινωνία, η οποία υποχρεώνεται για άλλη μία φορά να εναρμονίσει τις απαιτήσεις αλλά και τις λειτουργίες της με τις μικρο-συντεχνιακές νοοτροπίες και λογικές ενός τμήματος υπηρετών της κοινής ωφέλειας». Στο ίδιο ύφος η Διεθνής Ναυτική Ενωση με ανακοίνωσή της αφού σημείωνε ότι «το εμπορικό τμήμα του λιμένα Πειραιώς έχει πλέον απαξιωθεί», απειλώντας με απολύσεις, αξίωνε «να τηρηθεί η νομιμότητα».

Ολες οι εξελίξουν καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα. Απομονώνοντας τις δυνάμεις της υποταγής να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις, να συντονιστούν με τους εργαζόμενους που θίγονται από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού διεκδικώντας λιμάνια αποκλειστικά δημόσια, στην υπηρεσία του λαού.


ΔΑΣ «ΕΒΓΑ»
Καλεί σε αγωνιστικό συντονισμό όλου του κλάδου

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αλλαγή των συσχετισμών στο ΔΣ του σωματείου, κάλεσε τους εργάτες η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ, κατά τη χτεσινή εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση.

Η ΔΑΣ επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου μετώπου σε όλο τον κλάδο με μπροστάρη την ταξική Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών και το κλαδικό συνδικάτο. Κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που στηρίζει τα κέρδη του κεφαλαίου και μ' αυτόν τον προσανατολισμό να παλέψουν για βελτίωση των όρων δουλειάς, για να αντιπαλέψουν τις απολύσεις, τις εργολαβοποιήσεις τμημάτων, την αλλαγή εργασιακών σχέσεων. Τόνισε, δε, πως η εργοδοτική επίθεση αγγίζει όλους τους εργαζόμενους, απέναντι στο κοινό εργοδοτικό μέτωπο, τόσο στον όμιλο Φιλίππου όσο και στον κλάδο, οι εργάτες πρέπει να απαντήσουν συντονισμένα.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ) αναλώθηκε στην προσωπική συνεισφορά των μελών της, αλλά δεν έκανε καν απολογισμό των πρόσφατων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, δεν εξέτασε ούτε ζητήματα που έβαλε ένας πρόσφατα απολυμένος ζητώντας τη στήριξη του Σωματείου. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει πως δεν πρέπει «να τα βάζουμε συνεχώς με την εργοδοσία», εξηγώντας έτσι πώς αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο και της «ενότητας» των εργαζομένων στην οποία αναφέρθηκε...


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιάζει με διαρροές για «πολιτική επιστράτευση»

Το ενδεχόμενο συζητήθηκε στην προχτεσινή διυπουργική σύσκεψη και στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο

Ακόμα και το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης των λιμενεργατών αφήνει ανοιχτό η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να χτυπήσει τον απεργιακό τους αγώνα. Στο ίδιο πνεύμα δεν αποκλείει και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία στο λιμάνι. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η προηγούμενη της ΝΔ έχουν πλούσιο ιστορικό στη χρήση του αντιδραστικού μέτρου της επιστράτευσης, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών το 2002 (ΠΑΣΟΚ) και το 2006 (ΝΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι αποφασίσουν παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους. Είναι ενδεικτικό ότι χτες στελέχη από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενώ αρχικά υποστήριζαν ότι στις προθέσεις και στις σκέψεις της κυβέρνησης δεν είναι να «σκληρύνει τη στάση της», σημείωναν με έμφαση ότι «το κράτος έχει όλα τα εργαλεία και ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο στα χέρια του», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό της απεργίας με κάθε μέσο.

Πληροφορίες θέλουν το θέμα να τέθηκε και στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συζητήθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, των αρμόδιων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τέθηκε και το θέμα της επιστράτευσης των λιμενεργατών. Επίσης, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υπάρχει πάντα το σενάριο της δημιουργίας απεργοσπαστικών μηχανισμών μέσω της ενεργοποίησης των λιμανιών του Λαυρίου και της Ελευσίνας, σε περίπτωση συνέχισης της απεργίας.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, με συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν «εξετάζει προς το παρόν» την πολιτική επιστράτευση, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ενεργοποίησή της αν συνεχιστεί η απεργία, προσθέτοντας αποκαλυπτικά ότι «υπάρχει και μια Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία πρέπει να απολογούμαστε για τη σύμβαση». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «εκτονωθεί» η κατάσταση στο λιμάνι προκειμένου - όπως ανέφερε - «να περιφρουρήσουμε τη νομιμότητα και τη δυναμική της αγοράς», όπως απαιτούν οι εμποροβιομήχανοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ