ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Δίκτυο ΜΚΟ για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού

Στο Δίκτυο συμμετέχουν 47 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη ...φιλανθρωπία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) παραδίδει η κυβέρνηση τη διασφάλιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς και την τήρηση των σχετικών διεθνών συμβάσεων - υποχρεώσεις, δηλαδή, ουσιώδεις και βασικές που θα έπρεπε να αποτελούν αμιγώς κρατική υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε προχτές στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη η ιδρυτική συνέλευση του «Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Παρακολούθηση της Εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν 47 ΜΚΟ και η οποία προκλήθηκε από τον ίδιο τον Συνήγορο, ο οποίος - αντί να περιορίζεται στον αυστηρό και ουσιώδη έλεγχο της Πολιτείας αναφορικά με τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Παιδί- από τον Οκτώβρη του 2008 είχε καλέσει τις εν λόγω ΜΚΟ να συντονιστούν και να συνεργαστούν πάνω στο θέμα.

Οπως αναφέρεται σε σχετική χτεσινή ανακοίνωση του Συνηγόρου, το εν λόγω νέο Δίκτυο των ΜΚΟ θα προετοιμάσει έκθεση για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για το Παιδί στη χώρα μας, την οποία θα αποστείλει στον ΟΗΕ, ενώ παράλληλα θα παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης, καθώς και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας. Στην 9μελή Συντονιστική Επιτροπή του δικτύου, που εκλέχτηκε στη συνέλευση που έγινε προχτές, συμμετέχουν εκπρόσωποι των οργανώσεων: Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, Παιδικά Χωριά SOS, ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, ΣΧΕΔΙΑ - Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα των δικαιωμάτων του Παιδιού στη χώρα μας είναι τεράστιο και δεν αφορά μόνο τα παιδιά των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων (τραγικών θυμάτων των πολέμων, της φτώχειας, της πολλαπλής εκμετάλλευσης και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης), αποτελεί αν μη τι άλλο πρόκληση η προώθηση λύσεων να επαφίεται στα χέρια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στην ελεημοσύνη των χρηματοδοτών που βρίσκονται πίσω από αυτές και στα συμφέροντα που προωθούν με τη μάσκα της φιλανθρωπίας. Η πρόκληση αυτή λαμβάνει, μάλιστα, εξοργιστικό χαρακτήρα όταν την κινητοποίηση των ΜΚΟ για ένα τόσο λεπτό ζήτημα αναλαμβάνει το κράτος μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής.

«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Motion Team

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
Να σταματήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και να επανέλθει στο δημόσιο έλεγχο το 100% της εταιρείας, ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Ζιώγας και απευθύνει στους υπουργούς Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων επί κυβέρνησης ΝΔ για παράδοση του 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή άνοιξε το δρόμο για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή της.

Το Κόμμα μας, με σειρά Ερωτήσεων, είχε καταγγείλει την απόφαση αυτή που ολοκληρώνει το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ (μετατροπή της ΕΥΑΘ σε ΑΕ και εισαγωγή της στο XAA) και συνεχίστηκε από τη ΝΔ με την παραχώρηση του 5% στην πολυεθνική SUEZ.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική της παραχώρησης των φυσικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό, στους επιχειρηματικούς ομίλους, πολυεθνικές, και η μετατροπή τους σε εμπόρευμα, ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αφενός αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων - πολυεθνικών και αφετέρου αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, που το πληρώνουν ακριβότερα (αύξηση τιμών νερού, αποχέτευσης κ.ά.), αλλά και οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν είναι κατώτερες των απαιτούμενων (συνεχείς βλάβες στο δίκτυο, κακής ποιότητας νερό, δίωξη συνδικαλιστών και εργαζομένων κ.ά.).

Να σημειώσουμε ότι η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, συνδυάστηκε με το παράλληλο κτύπημα των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων (εργολαβικό καθεστώς σε διάφορους τομείς κ.ά.).

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  • Αν θα σταματήσει η κυβέρνηση κάθε ενέργεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και αν θα επανέλθει στο δημόσιο έλεγχο το 100% της εταιρείας.
  • Αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία του αποκλειστικά δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας».
ΚΕΔΚΕ
Ζήτημα ενημέρωσης για τις θέσεις της ΔΑΣ

Η προετοιμασία που συνοδεύει τις εργασίες των συνεδρίων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), χαρακτηρίζεται από ένα βασικό μειονέκτημα, αυτό της μη επαρκούς ενημέρωσης των συνέδρων για όλες τις θέσεις που εκφράζονται στον αυτοδιοικητικό χώρο και συγκεκριμένα αυτών της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης».

To σοβαρό αυτό ζήτημα της ενημέρωσης του σώματος των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ για τις θέσεις της ΔΑΣ, έθεσε στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του οργάνου, ο εκπρόσωπος της παράταξης, Χρήστος Τέγος. Συγκεκριμένα, ο Χρ. Τέγος ζήτησε, ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, τον προσεχή Γενάρη, στα κείμενα που παραλαμβάνουν οι σύνεδροι με τις εισηγήσεις του συλλογικού οργάνου να περιλαμβάνονται και οι θέσεις της ΔΑΣ. Κι αυτό γιατί, πέραν της τήρησης των στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών, η ΔΑΣ είναι η παράταξη που εκφράζει μια διαφορετική άποψη στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, τέτοιον που βάζει μπροστά τις ανάγκες των εργαζόμενων δημοτών.

Αναστέλλεται η «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων

Δημοσιεύτηκε χτες η νομοθετική ρύθμιση με την οποία αναστέλλονται οι διατάξεις για τη λεγόμενη τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων (π.χ. υπόγειων) που άλλαξαν παράνομα χρήση, ενώ παράλληλα καταργούνται τα «χαράτσια» που προβλέπονταν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των χώρων αυτών, οι οποίοι βέβαια θα εξακολουθήσουν να παραμένουν νομικά και πολεοδομικά «όμηροι», όπως άλλωστε συνέβαινε και μέχρι τώρα. Αντίθετα, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι πολεοδομικές αλλαγές που προέβλεπε η τροπολογία Σουφλιά.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Μεζούρλο Λάρισας

Εκδήλωση τιμής στους εκτελεσθέντες αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την περίοδο 1946-'50 στο ματοβαμμένο λόφο Μεζούρλο, διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή, 8 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στο Προκόπι Εύβοιας

Επίσης, την Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009 και ώρα 11 π.μ. στον Αϊ-Γιώργη στο Προκόπι Εύβοιας, από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, διοργανώνεται εκδήλωση τιμής για τους ΘΥΜΙΟ ΚΑΨΗ (Καπετάν Ανάποδο) και ΓΙΩΡΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟ (Καπετάν Ευβοιώτη), καθώς και για όλους τους ήρωες του ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Από τη Χαλκίδα θα αναχωρήσει πούλμαν, στις 9.30 π.μ., από την πλατεία Αγοράς. Πούλμαν της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θα αναχωρήσουν από πλ. Κάνιγγος την Κυριακή και ώρα 7.30 π.μ., για Προκόπι Εύβοιας. Για συμμετοχή - πληροφορίες: 210.8225.407, 210.8831.368 και 6977.45.32.00.

Αποζημίωση για δημοσιοποίηση του ιατρικού ιστορικού

Χρηματική αποζημίωση 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη υποχρέωσε ο Αρειος Πάγος να καταβάλει τράπεζα σε εργαζόμενό της, γιατί σε δικαστική εργατική διένεξη χρησιμοποίησε προσωπικά δεδομένα που αφορούσαν τον υπάλληλό της.

Ειδικότερα, τραπεζοϋπάλληλος μετά την αποχώρησή του από την Τράπεζα διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση. Η δικηγόρος της Τράπεζας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο Αθήνας προσκόμισε αποσπάσματα του ατομικού βιβλιαρίου του τραπεζοϋπαλλήλου, όπου μεταξύ των άλλων αναφερόταν ότι είχε πάρει άδειες ασθενείας, λόγω σακχαρώδους διαβήτη, ιλίγγων, άγχους και για νευροφυτική δυστονία (κινητική διαταραχή) με ψυχογενείς αντιδράσεις κλπ.

Η γνωστοποίηση προσωπικών δεδομένων υγείας στο δικαστήριο, κατά τους αρεοπαγίτες, δεν ήταν νόμιμη. Στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι από την προσκόμιση των στοιχείων αυτών προκύπτει ότι η Τράπεζα επεξεργάστηκε προσωπικά δεδομένα του υπαλλήλου της (το ιατρικό ιστορικό του), τα οποία γνωστοποίησε στα μέλη του δικαστηρίου που εκδίκασαν την υπόθεση. Η επεξεργασία αυτή είχε ως συνέπεια να υποστεί ο εργαζόμενος ηθική βλάβη και γι' αυτό η Τράπεζα πρέπει να του καταβάλει χρηματική αποζημίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ