ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η ζωή ήταν καλύτερη στο σοσιαλισμό

ΣΟΦΙΑ.--

Το 62% των Βουλγάρων αισθάνονταν καλύτερα κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης της χώρας, προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε πρόσφατα το Κέντρο ερευνών «Pew» με θέμα: «Ο παλμός της Ευρώπης 2009: 20 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου». Επιπλέον, οι Βούλγαροι δηλώνουν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τους συμπατριώτες τους που εγκαταλείπουν την χώρα, ενώ όπως έδειξε η έρευνα, το πλέον σημαντικό στοιχείο για τους Βούλγαρους σε μια δημοκρατική χώρα είναι η ελευθερία λόγου και ένα δίκαιο δικαστικό σύστημα.

Πάντως, παρά την ερώτηση της δημοσκόπησης που διενεργείται μέσα σε ένα αντικομμουνιστικό κλίμα και τους πανηγυρισμούς των αστών για τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών, οι Βούλγαροι στην πλειοψηφία τους αναγνωρίζουν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού με τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα που απολάμβαναν και που σήμερα έχουν καρατομηθεί με την καπιταλιστική παλινόρθωση. Αντίστοιχες έρευνες γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως στην Τσεχία όπου καταγράφεται η σαφής εικόνα ότι στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της φροντίδας του παιδιού και της τρίτης ηλίκιας η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη στη διάρκεια του σοσιαλισμού. Επίσης, στη Σλοβακία το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι σήμερα ζει χειρότερα από ό,τι πριν από 20 χρόνια.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Συνέχιση του αγώνα για την απελευθέρωση των «πέντε»

Από παλιότερη διαδήλωση στις ΗΠΑ για τους «5»
Από παλιότερη διαδήλωση στις ΗΠΑ για τους «5»
ΑΒΑΝΑ.--

Η Κούβα θα συνεχίσει να παλεύει για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να εκθέτει την ατέλειωτη υποκρισία και κυνισμό της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ. Τα παραπάνω σημειώνει ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο σε χτεσινό άρθρο του στους «Στοχασμούς» που αναφέρεται στο θάνατο της Κάρμεν Νορντέλο Τεχέρα, μητέρα του ενός εκ των «πέντε» Χεράρδο Ερνάντες, που εκτίει ποινή κάθειρξης δις ισόβια και 15 χρόνια. Ο αγώνας αυτός, τονίζει, «είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη των μητέρων και των γυναικών όπως αυτής (σ.σ. της Κάρμεν Νορντέλο) στην Κούβα που έχουν θυσιάσει ό,τι καλύτερο και πολυτιμότερο στη ζωή τους για την Επανάσταση και το Σοσιαλισμό».

Οπως υπογραμμίζει ο Φιντέλ Κάστρο, λίγες ημέρες πριν το θάνατο της Κάρμεν Νορντέλο, το νομικό σύστημα των ΗΠΑ απελευθέρωσε τον Σαντιάγο Αλβαρες Φερνάντες Μαγκρινιάτ ο οποίος, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, κατείχε σημαντική ποσότητα όπλων και πυρομαχικών με στόχο τη χρησιμοποίησή τους κατά του κουβανικού λαού. Αναφέρεται και στον Ρομπέρτο Φέρρο, στενό συνεργάτη του Ποσάδα Καρίλες και του Σαντιάγο Αλβαρες και τη σύλληψή του για κατοχή παράνομης ποσότητας όπλων και την καταδίκη του σε μόλις 5 χρόνια φυλάκισης.

«Οσα και να αναφέρουμε, τίποτα δε θα είναι αρκετό για να περιγράψουμε την κυνική πολιτική των ΗΠΑ που συμπεριλαμβάνει την Κούβα στη λίστα των χωρών - τρομοκρατών και εφαρμόζει το δολοφονικό Ρυθμιστικό Νόμο για την Κούβα που έχει στόχο τον οικονομικό αποκλεισμό, παρεμποδίζοντας ακόμα και την πώληση ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων», τονίζει.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας σχετικά με την εγκατάσταση επτά στρατιωτικών βάσεων στην Κολομβία, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται για μια ενέργεια της κυβέρνησης του Μπους, αλλά του Μπάρακ Ομπάμα.

  • Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζητούν την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κούβα, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την ανάπτυξη Κάρελ Γκουχτ που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αβάνα. Τη Δευτέρα ο Γκουχτ είχε συνάντηση με τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια και τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης, Ροντρίγκο Μαλμιέρσα.
ΗΠΑ
Εκλογές με χαμηλή συμμετοχή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα χρόνο πριν, στις 4 Νοέμβρη 2008, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μπαράκ Ομπάμα, σάρωνε στην κυριολεξία τον αντίπαλό του για την προεδρία Ρεπουμπλικανό Τζον ΜακΚέιν. Κατόρθωσε να σαρώσει εξαιτίας της στήριξης από τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και της μαζικής συμμετοχής των ψηφοφόρων, γιατί θέλησαν να εκδιώξουν τους Ρεπουμπλικανούς, πιστεύοντας τα περί «αλλαγής» που υποσχόταν ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά. Οι Αμερικανοί πολίτες γύρισαν εκ νέου τις πλάτες τους στις κάλπες, με τη συμμετοχή να είναι πολύ χαμηλή στις εκλογές που διεξήχθησαν για την ανάδειξη κυβερνητών στις πολιτείες Βιρτζίνια και Νιου Τζέρσι και δήμους πόλεων όπως της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης, της Ατλάντα, του Χιούστον, του Ντιτρόιτ και του Πίτσμπουργκ. Εσπευσμένα τα αποτελέσματα ερμηνεύτηκαν ως «πολιτική ήττα» για τον πρόεδρο Ομπάμα, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατάφερε σημαντικές νίκες στις κούρσες για τους κυβερνήτες και ο προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και αυτοπροσδιοριζόμενος ως «ανεξάρτητος» δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, εξασφάλισε τρίτη θητεία αν και με μικρή διαφορά, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ξόδεψε και τις δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν να σαρώνει. Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διατηρήσουν μια υπό διεκδίκηση έδρα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Νέα Υόρκη και στη Νότια Καλιφόρνια.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει, κατά αναλυτές, ένα πρώτο δείγμα για τις διαθέσεις των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, ένα χρόνο μετά την ανάδειξη του Ομπάμα στην εξουσία, κι ένα χρόνο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του 2010 για το Κογκρέσο, που θα αποτελέσουν το πρώτο έμμεσο, αλλά σαφές δημοψήφισμα για την ηγεσία του. Οι Ρεπουμπλικανοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν, ενώ οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να μετριάσουν τις εντυπώσεις που καλλιεργήθηκαν αμέσως από τα ΜΜΕ για «ήττα». Η πραγματική ήττα της κυβέρνησης Ομπάμα δεν προήλθε από τις χαμένες κούρσες για τις πολιτείες Νιου Τζέρσι και Βιρτζίνια, αλλά από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί γύρισαν την πλάτη. Τα λόγια εξατμίστηκαν γρήγορα και συνειδητοποίησαν ότι και πάλι χρηματοδοτούν πολέμους και την οικονομική ολιγαρχία ενόσω είναι άνεργοι, χάνουν τα σπίτια τους, εξανεμίζονται τα εισοδήματά τους και παραμένουν έρμαιο στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών.

ΙΤΑΛΙΑ
Καταδίκη για την ύπαρξη σταυρού στα σχολεία

ΡΩΜΗ.--

Ως παραβίαση των δικαιωμάτων των γονιών να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους ανάλογα με τις αρχές τους αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) πως είναι η ύπαρξη του σταυρού στις σχολικές αίθουσες. Αμεση ήταν η αντίδραση της υπουργού Παιδείας της Ιταλίας, η οποία υποστήριξε πως «η ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες δεν σημαίνει προσκόλληση στον καθολικισμό, αλλά είναι ένα σύμβολο της παράδοσής μας».

Το ζήτημα έφτασε στο συγκεκριμένο Δικαστήριο από την Φιλανδή Σόλιε Λαούτσι που μένει στο Αμπάνο Τέρμε και θεώρησε πως η ύπαρξη του σταυρού στις σχολικές αίθουσες των παιδιών της είναι αντίθετη με το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και του σχολείου. Επικαλέστηκε και μια δικαστική απόφαση που είχε κρίνει την ύπαρξη σταυρού στα εκλογικά κέντρα αντίθετη προς το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Αρχικά απευθύνθηκε σε πολλά ιταλικά δικαστήρια μέχρι να φτάσει τελικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επέβαλε στην ιταλική κυβέρνηση να πληρώσει 5.000 ευρώ ως αποζημίωση στην ενάγουσα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Παπούτσι και εναντίον του Χάουαρντ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μετά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, άλλος ένας βασικός υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ δέχθηκε χτες «επίθεση» με ...παπούτσι! Πρόκειται για τον Αυστραλό πρώην πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος βρέθηκε στο Λονδίνο ως ομιλητής στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, με θέμα «Η Ηγεσία στο νέο αιώνα». Ενώ αναφερόταν στα επιτεύγματα της 12χρονης παραμονής του στην εξουσία, είδε να εκσφενδονίζεται προς το μέρος του το παπούτσι ενός φοιτητή που φώναξε: «Ολα αυτά τα χρόνια ντρεπόμουνα που είμαι Αυστραλός, ρατσιστή».

Για την ιστορία, το παπούτσι δε βρήκε το στόχο του...

ΥΕΜΕΝΗ
Επεκτείνεται η ένταση και προς τη Σαουδική Αραβία

ΣΑΝΑ'Α.--

Επιπλέον στρατεύματα αναπτύσσει η Σαουδική Αραβία κατά μήκος των συνόρων της με την Υεμένη μετά τη διείσδυση στο έδαφός της, την Τρίτη, ενόπλων σιιτών μαχητών Χούθι, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε μάχη με σαουδαραβικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, κατά τη διάρκεια της σφοδρής ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε, σκοτώθηκε ένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός του σαουδαραβικού στρατού και τραυματίστηκαν 11 στρατιώτες.

Από την πλευρά τους, οι υεμενίτες σιίτες αντάρτες Χούθι υποστήριξαν ότι «απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της ορεινής περιοχής Τζαμπάλ αλ Ντουσχάμ» εντός Σαουδικής Αραβίας. Οι αντάρτες μάχονται από το 2004 τα κυβερνητικά στρατεύματα της Υεμένης, διαμαρτυρόμενοι για διακρίσεις σε βάρος τους και διεκδικώντας την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στις περιοχές όπου κατοικεί, κατά κύριο λόγο, η φυλή Χούθι, στο βορρά της Υεμένης, κοντά στα σύνορα με τη Σ. Αραβία.

Οι Χούθι έχουν κατηγορήσει το Ριάντ ότι έχει επιτρέψει στα υεμενίτικα στρατεύματα να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον τους και από σαουδαραβικό έδαφος, στην περιοχή Τζαμπάλ αλ Ντουσχάμ, κάτι που η σαουδαραβική και υεμενική ηγεσία έχουν διαψεύσει. Από την άλλη, έχουν κατηγορήσει τους Χούθι ότι στηρίζονται, και πρακτικά, από το Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ