Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Επεκτείνεται η ένταση και προς τη Σαουδική Αραβία

ΣΑΝΑ'Α.--

Επιπλέον στρατεύματα αναπτύσσει η Σαουδική Αραβία κατά μήκος των συνόρων της με την Υεμένη μετά τη διείσδυση στο έδαφός της, την Τρίτη, ενόπλων σιιτών μαχητών Χούθι, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε μάχη με σαουδαραβικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, κατά τη διάρκεια της σφοδρής ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε, σκοτώθηκε ένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός του σαουδαραβικού στρατού και τραυματίστηκαν 11 στρατιώτες.

Από την πλευρά τους, οι υεμενίτες σιίτες αντάρτες Χούθι υποστήριξαν ότι «απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της ορεινής περιοχής Τζαμπάλ αλ Ντουσχάμ» εντός Σαουδικής Αραβίας. Οι αντάρτες μάχονται από το 2004 τα κυβερνητικά στρατεύματα της Υεμένης, διαμαρτυρόμενοι για διακρίσεις σε βάρος τους και διεκδικώντας την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στις περιοχές όπου κατοικεί, κατά κύριο λόγο, η φυλή Χούθι, στο βορρά της Υεμένης, κοντά στα σύνορα με τη Σ. Αραβία.

Οι Χούθι έχουν κατηγορήσει το Ριάντ ότι έχει επιτρέψει στα υεμενίτικα στρατεύματα να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον τους και από σαουδαραβικό έδαφος, στην περιοχή Τζαμπάλ αλ Ντουσχάμ, κάτι που η σαουδαραβική και υεμενική ηγεσία έχουν διαψεύσει. Από την άλλη, έχουν κατηγορήσει τους Χούθι ότι στηρίζονται, και πρακτικά, από το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ