ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Αγωνιστικό κάλεσμα για τις 9 του Νοέμβρη

Τη Δευτέρα, στην Αθήνα, η συγκέντρωση για αντιμονοπωλιακά μέτρα στήριξης των μικρών ΕΒΕ

Οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Ολοι αυτοί που απειλούνται με έξωση από τα μαγαζιά τους και δεν τους προσφέρεται εναλλακτική λύση μετεγκατάστασης. Οι δεκάδες χιλιάδες που βλέπουν τον τζίρο να εξαφανίζεται με την έλευση πολυεθνικών μεγαθηρίων στις γειτονιές τους. Οσοι αδυνατούν να πληρώσουν την Εφορία που τους θεωρεί αυθαίρετα ως «έχοντες και κατέχοντες». Ολοι αυτοί, κι ακόμη περισσότεροι, έχουν κάθε λόγο και συμφέρον να συμμετάσχουν μαζικά στην παναττική συγκέντρωση που διοργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, την ερχόμενη Δευτέρα 9 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο ΑΛΦΑ (Πατησίων 37).

Η συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής, στη βάση του συνθήματος «καμία αναμονή», αποτελεί την πρώτη αγωνιστική κινητοποίηση για την ικανοποίηση μιας σειράς βασικών αιτημάτων που εξασφαλίζουν τόσο την άμεση ανακούφιση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, όσο και τη μονιμότερη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς σε τομείς, όπως το ωράριο και η επαγγελματική στέγη. Οι προτάσεις για τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ αποτελούν ένα σημαντικό, πρώτο βήμα, διασφάλισης της βιωσιμότητάς του και διεύρυνσης των παροχών. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση των διεκδικήσεων των αγωνιστικών δυνάμεων των ΕΒΕ και το χτύπημα των παραπλανητικών θεωριών ότι μπορεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να υλοποιηθεί μια διαφορετική πολιτική από αυτήν που ορίζει η ΕΕ και εφάρμοσε προηγουμένως η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η Συντονιστική διεκδικεί: Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 των εξόδων. Μείωση κατά 10% των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το Ταμείο όσο διαρκεί η κρίση. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων. Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 1.150 ευρώ. Δημόσια - Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς εισφορές - 4μηνη άδεια τοκετού με αποδοχές για τις γυναίκες. Κατάργηση κάθε είδους «αντικειμενικών κριτηρίων», αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ και παράλληλη αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, στο 45% άμεσα. Οχι στην παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, με Κυριακή αργία, 3 απογεύματα κλειστά για όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, υποχρεωτικά. Οχι στο διώξιμο της βιοτεχνίας. Μετεγκατάσταση με τη δημιουργία Βιοτεχνικών πάρκων με κρατική χρηματοδότηση και συνεταιριστική διαχείριση. Προστασία της ντόπιας Βιοτεχνίας. Χρηματοδότηση άτοκη για τους μικρούς ΕΒΕ όσο διαρκεί η κρίση με την εγγύηση του Δημοσίου. Πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες και αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της ΝΔ

Την πολιτική που δεν πρόλαβε να εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με την παράδοση τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε ιδιώτες, για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, αναλαμβάνει να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οπως προανήγγειλε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ν. Σηφουνάκης, μιλώντας στο 11ο Ετήσιο Συνέδριο Πληροφορικής και Επικοινωνιών, η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τις υποδομές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που θα παρέχει σύνδεση με οπτική ίνα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η κυβέρνηση «έστω και υπό το βάρος τετελεσμένων» θα επανεξετάσει το σχέδιο νόμου που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθούσε την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες 52 πόλεις, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα). Δηλαδή, ήταν έτοιμη να εκχωρήσει στους ιδιώτες δημόσια εθνική υποδομή για να κατασκευάσουν με χρήματα του ελληνικού λαού - κατά το πρότυπο της «Αττικής Οδού» - το σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας, το οποίο θα εκμεταλλεύονται επιχειρηματικά για πολλά χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όπως ο προκάτοχος του Ν. Σηφουνάκη στο υπουργείο, ο Ευρ. Στυλιανίδης είχε παραλληλίσει τη σπουδαιότητα του έργου με τον εξηλεκτρισμό, έτσι και ο υφυπουργός Υποδομών επανέλαβε χτες ότι το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο είναι ανάλογο του μεγάλου έργου εξηλεκτρισμού της χώρας, των εθνικών οδών, των αεροδρομίων, των λιμανιών και των άλλων μεγάλων υποδομών που έγιναν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες. Απαντώντας στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, ο οποίος επέκρινε ως σύμπτωμα λαϊκισμού το σχεδιασμό για τις οπτικές ίνες που προωθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ και σήμερα υιοθετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας και αιχμές ακόμα και για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ο Ν. Σηφουνάκης περιορίστηκε στη δήλωση «εμείς δεν μπορούμε να είμαστε αποδέκτες παρατηρήσεων και κριτικών περί λαϊκισμού και φανφαρονικών - επικοινωνιακών εξαγγελιών που δεν υλοποιούνται».

Στην ίδια ρότα

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πρέπει να ονειρεύονται 15χίλιαρα δοσμένα από κρατικές ενισχύσεις. Η Κομισιόν μπορεί να ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στις 15.000 ευρώ, αλλά δεν καθόρισε ακόμα τι συνολικό ποσό μπορεί να μοιράσει η Ελλάδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με βάση τον κανονισμό 1535/07 μπορούσαν να δοθούν από το 2008 ενισχύσεις ήσσονος σημασίας μέχρι 7.500 ευρώ στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέσα σε διάστημα τριών χρόνων. Το συνολικό ποσό που μπορεί να δώσει η Ελλάδα μέσα σε μία τριετία με βάση αυτό τον κανονισμό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75 εκατ. ευρώ.

Τώρα οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το πολύ πολύ να επιτραπεί να δοθούν ακόμα 75 εκατ. ευρώ και να γίνει το σχετικό ποσό 150 εκατ. ευρώ.

Ομως, όπως αναφέρουν γνωρίζοντες το θέμα, τα 75 εκατ. ευρώ που μπορούσαν να δοθούν στην τριετία 2008-2010 για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας εξαντλήθηκαν ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για να καλυφθούν οι τόκοι των ταμειακών διευκολύνσεων στην πληρωμή των επιδοτήσεων και οι τόκοι των άτοκων δανείων. Οπότε μένουν για το 2010 το πολύ άλλα 75 εκατ. ευρώ.

Αλλά και γι' αυτά τα κονδύλια, πριν ακόμα δοθεί η έγκριση της Κομισιόν, οι πληροφορίες λένε ότι δε θα δοθούν για κρατικές ενισχύσεις, αλλά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καλύψει πάλι ταμειακές διευκολύνσεις επιδοτήσεων και τόκους δανείων.

Εμπρός, λοιπόν, στο δρόμο που χάραξε η ΝΔ...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Συναντήσεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου

Την επισήμανση ότι «η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά τη στενή διακρατική συνεργασία με Ιταλία και Βουλγαρία, καθώς και με Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν και την πλήρη εφαρμογή των προβλεπομένων από την Κοινοτική Νομοθεσία για την προώθηση των δύο αγωγών», έκανε χτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, συναντώντας τους εκπροσώπους της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας «Edison». Η συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται με τη ΔΕΠΑ για την κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Οι συναντήσεις του υφυπουργού είναι προγραμματισμένες - προχτές είχε ανάλογη συνάντηση με εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Υπεραδριατικού αγωγού φυσικού αερίου - και εντάσσονται στη συνέχιση της ενεργειακής πολιτικής μονοπωλίων - ΕΕ και της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Στην εξαθλίωση οδηγούνται οι ελαιοπαραγωγοί

Συγκέντρωση στα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα οι ελαιοπαραγωγοί του νομού, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματά τους που οξύνονται ακόμη περισσότερο με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι για τη φετινή σοδειά. Επίσης, οι παραγωγοί θα αποφασίσουν για τους τρόπους που θα διεκδικήσουν τα αιτήματά τους με κύριο, αυτό της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματός τους. Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση για τη συνεχιζόμενη απαξίωση των συνεταιριστικών ενώσεων και των συνεταιρισμών αλλά και αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ενώσεις Χαλκιδικής και Πολύγυρου, καθώς και ο συνεταιρισμός της Ορμυλίας.

Σημειώνεται, ότι φέτος οι εμποροβιομήχανοι πληρώνουν τους παραγωγούς 0,85 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι η τιμή ήταν 1,40 και τη στιγμή που το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας Ν.Α. Χαλκιδικής, είναι περίπου 1,5 ευρώ/κιλό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ