ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΡΗΞΗ «SLOPS»
Κίνδυνος νέας τραγωδίας!

Ευθύνες στο ΥΕΝ, για τις δραστηριότητες των εταιριών που διαχειρίζονται καύσιμα στο λιμάνι του Πειραιά, από την ΠΕΜΕΝ που απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων

«Οι κίνδυνοι για νέα ναυτική τραγωδία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα πληρώματα των πλοίων, αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, παραμένουν εφόσον δε λαμβάνετε μέτρα», τονίζεται σε επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, την υπηρεσία Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων και τον εισαγγελέα Πρωτοδικείου Πειραιά. Η επιστολή αναφέρεται στην έκρηξη που έγινε στο δεξαμενόπλοιο - διαχωριστήρα «SLOPS» στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας στις 15 Ιούνη, με συνέπεια το θάνατο του 25χρονου Βλάση Βλασόπουλου και τον τραυματισμό του αλλοδαπού εργάτη Πολιστάκ Μπογδάν.

Η ΠΕΜΕΝ εντοπίζει στην επιστολή της, τις «τεράστιες ευθύνες» του ΥΕΝ για «την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των εταιριών που διαχειρίζονται καύσιμα αλλά και πετρελαιοειδή κατάλοιπα στο λιμάνι του Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή», θυμίζοντας επιπλέον την καταγγελία που είχε κάνει η ναυτεργατική Ενωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» το Σεπτέμβρη του 1997. Τότε, η Ενωση είχε εντοπίσει και έγκαιρα ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ «για τις παραβιάσεις των κανόνων εργασίας που εκθέτανε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος του δεξαμενοπλοίου "SLOPS", καθώς και γενικότερα των εργαζομένων που συμμετείχαν στα επισκευαστικά συνεργεία»!

Το ναυτεργατικό σωματείο, ύστερα από όλα αυτά, απαιτεί την έγγραφη ενημέρωσή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ, εφόσον διενεργήσουν και τον κατάλληλο έλεγχο, για τα εξής: «Με βάση ποιο νόμο ή κανονισμό το Δ/Ξ "SLOPS" ήταν αγκυροβολημένο μόνιμα στην Κυνοσούρα και επεξεργαζόταν πετρελαιοειδή κατάλοιπα; Ποια ήταν τα μέτρα ασφάλειας στις χερσαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Κυνοσούρας που ήταν πρυμνοδετημένο το πλοίο; Ποιος νηογνώμονας έλεγχε την αξιοπλοΐα του πλοίου; Ποιοι οι έλεγχοι του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά στο πλοίο; Αντίγραφα των πιστοποιητικών που έχει εκδώσει ο Νηογνώμονας στην κλάση του οποίου είναι καταταγμένο το Δ/Ξ "SLOPS". Εάν ελήφθησαν δείγματα από όλες τις δεξαμενές που είναι αποθηκευμένα τα πετρελαιοειδή κατάλοιπα, καθώς και από τις δεξαμενές καυσίμων του πλοίου. Με βάση ποιο νόμο έχει αντικατασταθεί η οργανική σύνθεση με κατάσταση εργαζομένων για το Δ/Ξ "SLOPS", που συμπεριλαμβάνει 1 υπάλληλο γραφείου, 1 συντηρητή, 6 καθαριστές; Ποια είναι τα πιστοποιητικά ικανότητας των εργαζομένων, σύμφωνα με τη διεθνή και εθνική νομοθεσία; Ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός, ότι δε συμπεριλαμβανόταν στην κατάσταση ο τραυματίας αλλοδαπός εργαζόμενος Πολιστάκ Μπογδάν;».

Ταυτόχρονα, η ΠΕΜΕΝ απαιτεί από το ΥΕΝ: «Να οριστούν πραγματογνώμονες για να ελέγξουν τις αιτίες της έκρηξης στο Δ/Ξ "SLOPS" και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για αυτή τη ναυτική τραγωδία. Να καταργηθεί η ανεξέλεγκτη παράνομη δραστηριότητα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή. Τα πετρελαιοειδή κατάλοιπα να επεξεργάζονται σε χερσαίες εγκαταστάσεις, στα διυλιστήρια, σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας. Να πραγματοποιούνται ουσιαστικοί έλεγχοι με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων για την αξιοπλοΐα των πλοίων και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές στην Κυνοσούρα, που να εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων αλλά και την παροχή υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους».

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Κρούσμα παράνομων και επικίνδυνων εργασιών

Εντοπίστηκαν συνεργεία να απασχολούν ανασφάλιστους σε εργασίες χωρίς άδεια και τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας

Νέο κρούσμα παράνομης απασχόλησης Ελλήνων και αλλοδαπών σημειώθηκε κατά την επισκευή του πλοίου «ΔΕΛΦΙΝΙ 1», που βρίσκεται στο ναυπηγείο του Κόρου στη Σαλαμίνα. Λίγες μέρες μετά την έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «SLOPS» στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας, που στοίχισε τη ζωή σε έναν ναυτεργάτη, στο «ΔΕΛΦΙΝΙ 1» δεν είχε εκδοθεί άδεια εργασιών ούτε «γκας φρι» (απαλλαγή αερίων), με συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο της ζωής των εργατών!

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, στα πλαίσια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από την 5μελή Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, δόθηκε διακοπή εργασιών στα συνεργεία του Ναλμπαντούδη (αμμοβολές - καθαρισμοί) και της «ΝΑΒΙΣΚΑΛ», γιατί δεν είχαν βγάλει άδεια εργασιών και «γκας φρι», ενώ απασχολούσαν παράνομα Ελληνες και αλλοδαπούς εργάτες. Παρά το γεγονός ότι είχαν επιβληθεί πρόστιμα, εκτός από τη διακοπή των εργασιών, οι παρανομίες και αυθαιρεσίες συνεχίστηκαν και την Τρίτη. Επειτα από καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Ενωσης Μετάλλου Σαλαμίνας, σε νέο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντοπίστηκαν και πάλι να παρανομούν! Μέχρι και χτες κρατούνταν στο Λιμεναρχείο οι υπεύθυνοι των συνεργείων Κ. Τσίγκας και Κ. Φλώρος, ενώ δόθηκε εντολή από τον εισαγγελέα για τη σύλληψη των εργολάβων, που μέχρι χτες παρέμεναν άφαντοι!

Τα δυο σωματεία με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο το βρώμικο και παράνομο δουλεμπόριο σε βάρος των εργαζομένων. «Η ανοχή - τονίζουν - που επιδεικνύουν τα αρμόδια υπουργεία (Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας) γίνεται εφαλτήριο ασυδοσίας για τους δουλέμπορους που αισχροκερδούν σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων».

Τα σωματεία αναφέρουν επίσης ότι στο πλευρό του εργοδότη Ναλμπαντούδη βρισκόταν επί δυο μέρες ο Θ. Στολτίδης, πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Πειραιά και πρώην πρόεδρος της Ενωσης αμμοβολιστών-καθαριστών, «ο οποίος - επισημαίνεται - για πολλά χρόνια ασκεί εργοδοτικό συνδικαλισμό. Για τη στάση του αυτή τον αποδοκίμασαν οι εργαζόμενοι καταψηφίζοντάς τον στην Ενωση. Εμείς καλούμε την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, τον κ. Μίχα, να πάρει θέση και σαφείς αποστάσεις, εκτός εάν στα πλαίσια της "εκσυγχρονιστικής" δυναμικής που αναπτύσσουν, συναντιούνται και ταυτίζονται με τα δουλεμπορικά κυκλώματα που δρουν στο λιμάνι. Οσον αφορά τον αυτοαποκαλούμενο συνδικαλιστή Θ. Στολτίδη, μάταια θα περιμένουν οι εργαζόμενοι για λόγους στοιχειώδους ευθιξίας την παραίτησή του...».

ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ
Περικοπές στην περίθαλψη

Η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης του Οίκου για περικοπές στην περίθαλψη

«Απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για την υγεία της ναυτεργατικής οικογένειας», χαρακτηρίζει η ΠΕΜΕΝ την απόφαση του ΔΣ του Οίκου Ναύτη να περικόψει κατά 3,08 δισ. δραχμές τον προϋπολογισμό του για το 2000.

«Η απόφαση αυτή του Οίκου Ναύτη - τονίζεται σε επιστολή του σωματείου προς το ΥΕΝ, το ΝΑΤ, τον Οίκο Ναύτη, την ΠΝΟ και σωματεία του κλάδου - όπως καταγράφεται στο εισηγητικό σημείωμα, περιλαμβάνει περικοπές για την ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων του κέντρου και της επαρχίας, καθώς και για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων της επαρχίας, για να ισοσκελιστεί ο αντικοινωνικός προϋπολογισμός του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτη, αδιαφορώντας για τις καταγγελίες των ασφαλισμένων και τις πραγματικές ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας».

Στη συνέχεια της επιστολής σημειώνεται ότι, «ενώ διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ανάγκες για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων του κέντρου γιατί οι αρχικές πιστώσεις ήταν πλασματικές και δεν επαρκούν, επιλέγεται η προσφιλής αντικοινωνική μέθοδος των περικοπών και όχι της αύξησης του προϋπολογισμού του Οίκου Ναύτη. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει δραστικές περικοπές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γενικότερα μέτρα χειροτέρευσης της ασφάλισης των ναυτεργατών».

Αναφέρεται, επίσης, ότι ο εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ στο ΔΣ του ΝΑΤ είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του για τον «πλασματικό-αντικοινωνικό» χαρακτήρα του, προτείνοντας την αύξηση των παροχών, καθώς και αύξηση στο 30% του ποσοστού των τακτικών εισφορών υπέρ του ΚΑΑΝ, που περιλαμβάνει τα κεφάλαια για τον Οίκο Ναύτη. Ωστόσο, οι προτάσεις της ΠΕΜΕΝ απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία του ΔΣ.

Η ΠΕΜΕΝ απορρίπτει την απόφαση του ΔΣ του Οίκου Ναύτη για περικοπές και απαιτεί ενίσχυση των εισφορών υπέρ του ΚΑΑΝ, καθώς και να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Απαιτούν πληροφόρηση

Την έντονη ανησυχία τους για το βίαιο τρόπο, με τον οποίο πλήττεται το δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων για ολόπλευρη πληροφόρηση, εκφράζουν με ψήφισμα διαμαρτυρίας πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου του εμπορίου και των υπηρεσιών, που την Κυριακή 18 του Ιούνη πραγματοποίησαν σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης τους.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα, «το θέμα αφορά κυρίως στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα, αλλά και στα κρατικά, όπως και κάποιες εφημερίδες και είναι φαινόμενο που αφορά κόμματα, πολιτικές κινήσεις όπως και κοινωνικούς φορείς».

«Η αντιδημοκρατική αυτή πρακτική δεν είναι τυχαία. Οφείλεται σε συστηματικές προσπάθειες που έχουν στόχο τη διαμόρφωση μιας ισοπεδωτικής άποψης υπέρ της νέας τάξης πραγμάτων, όπως και προσπάθεια ενσωμάτωσης και παραπέρα συναίνεσης των εργαζομένων υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής», επισημαίνεται στο ψήφισμα και υπογραμμίζεται: «Θεωρούμε ότι η ενημέρωσή μας δεν είναι εμπόρευμα ούτε μπορεί να προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της νέας τάξης πραγμάτων». Καταλήγοντας, τα πρωτοβάθμια σωματεία σημειώνουν ότι ενώνουν τη φωνή τους με όλους όσοι αντιστέκονται σ' αυτή την προσπάθεια φίμωσης και απαιτούν να σταματήσει άμεσα κάθε αποκλεισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ