Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Κρούσμα παράνομων και επικίνδυνων εργασιών

Εντοπίστηκαν συνεργεία να απασχολούν ανασφάλιστους σε εργασίες χωρίς άδεια και τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας

Νέο κρούσμα παράνομης απασχόλησης Ελλήνων και αλλοδαπών σημειώθηκε κατά την επισκευή του πλοίου «ΔΕΛΦΙΝΙ 1», που βρίσκεται στο ναυπηγείο του Κόρου στη Σαλαμίνα. Λίγες μέρες μετά την έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «SLOPS» στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας, που στοίχισε τη ζωή σε έναν ναυτεργάτη, στο «ΔΕΛΦΙΝΙ 1» δεν είχε εκδοθεί άδεια εργασιών ούτε «γκας φρι» (απαλλαγή αερίων), με συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο της ζωής των εργατών!

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, στα πλαίσια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από την 5μελή Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, δόθηκε διακοπή εργασιών στα συνεργεία του Ναλμπαντούδη (αμμοβολές - καθαρισμοί) και της «ΝΑΒΙΣΚΑΛ», γιατί δεν είχαν βγάλει άδεια εργασιών και «γκας φρι», ενώ απασχολούσαν παράνομα Ελληνες και αλλοδαπούς εργάτες. Παρά το γεγονός ότι είχαν επιβληθεί πρόστιμα, εκτός από τη διακοπή των εργασιών, οι παρανομίες και αυθαιρεσίες συνεχίστηκαν και την Τρίτη. Επειτα από καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Ενωσης Μετάλλου Σαλαμίνας, σε νέο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντοπίστηκαν και πάλι να παρανομούν! Μέχρι και χτες κρατούνταν στο Λιμεναρχείο οι υπεύθυνοι των συνεργείων Κ. Τσίγκας και Κ. Φλώρος, ενώ δόθηκε εντολή από τον εισαγγελέα για τη σύλληψη των εργολάβων, που μέχρι χτες παρέμεναν άφαντοι!

Τα δυο σωματεία με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο το βρώμικο και παράνομο δουλεμπόριο σε βάρος των εργαζομένων. «Η ανοχή - τονίζουν - που επιδεικνύουν τα αρμόδια υπουργεία (Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας) γίνεται εφαλτήριο ασυδοσίας για τους δουλέμπορους που αισχροκερδούν σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων».

Τα σωματεία αναφέρουν επίσης ότι στο πλευρό του εργοδότη Ναλμπαντούδη βρισκόταν επί δυο μέρες ο Θ. Στολτίδης, πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Πειραιά και πρώην πρόεδρος της Ενωσης αμμοβολιστών-καθαριστών, «ο οποίος - επισημαίνεται - για πολλά χρόνια ασκεί εργοδοτικό συνδικαλισμό. Για τη στάση του αυτή τον αποδοκίμασαν οι εργαζόμενοι καταψηφίζοντάς τον στην Ενωση. Εμείς καλούμε την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, τον κ. Μίχα, να πάρει θέση και σαφείς αποστάσεις, εκτός εάν στα πλαίσια της "εκσυγχρονιστικής" δυναμικής που αναπτύσσουν, συναντιούνται και ταυτίζονται με τα δουλεμπορικά κυκλώματα που δρουν στο λιμάνι. Οσον αφορά τον αυτοαποκαλούμενο συνδικαλιστή Θ. Στολτίδη, μάταια θα περιμένουν οι εργαζόμενοι για λόγους στοιχειώδους ευθιξίας την παραίτησή του...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ