Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρνηση και ... επίπληξη!

Την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργού και την άρνηση στα αιτήματά τους αποκόμισαν οι συνταξιούχοι από τη χτεσινή συνάντηση

Απαράδεκτη και προκλητική ήταν η στάση του υπουργού Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, απέναντι στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ και Δημοσίου κατά τη χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση, απευθύνοντάς τους απειλές του τύπου «δεν έπρεπε να καλέσετε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αν δεν αποχωρήσουν δε συζητάμε». Η στάση αυτή του υπουργού δεν ήταν τυχαία, καθώς στη συνάντηση, που τελικά έγινε, υπεραμύνθηκε της πολιτικής λιτότητας, επιβεβαίωσε ουσιαστικά πως η πρωθυπουργική εξαγγελία για κατώτερες συντάξεις 152.000 δρχ. ήταν απλώς ψηφοθηρική και προϊδέασε για τη μεγάλη έφοδο στην κοινωνική ασφάλιση, που θα επιτευχθεί μέσω ενός νέου κοινωνικού διαλόγου-απάτη.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τους συνταξιούχους, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι τάχα ο πληθωρισμός αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια μόλις 25% και το ίδιο διάστημα οι συντάξεις 46%! Σχετικά με την εξαγγελία των 152.000 δρχ., σημείωσε πως ο πρωθυπουργός αναφερόταν μόνο στις συντάξεις του ΙΚΑ και πως σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται το ΕΚΑΣ και οι αυξήσεις που θα... δοθούν. Χαρακτήρισε υποθετικές τις ανησυχίες των συνταξιούχων για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα Ταμεία η μεταφορά των αποθεματικών τους στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Για όλα τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων παρέπεμψε στο... διάλογο.

Μετά τη συνάντηση ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, δήλωσε ότι «ενώ εμείς εκθέσαμε υπαρκτά προβλήματα η πολιτική της κυβέρνησης απέναντί μας περιορίζεται στο ΕΚΑΣ όσον αφορά τη σύνταξη. Οσον αφορά τα Ταμεία εμείς εκφράσαμε την ανησυχία μας για το μέλλον τους αφού η κυβέρνηση αποστασιοποιείται από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να βλέπουμε μια φθίνουσα πορεία των ασφαλιστικών φορέων».

Ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ήταν καταλυτικός για το αποτέλεσμα της συνάντησης, αφού δήλωσε: «Φεύγουμε με άδεια χέρια από τη συνάντηση με τον υπουργό, αφού ο υπουργός, ούτε λίγο-ούτε πολύ, μας είπε το εξής παράδοξο και ανακριβές, ότι ενώ ο πληθωρισμός τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε 25% οι συντάξεις αυξήθηκαν 46%!». Υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι θα υπερασπιστούν το κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης και σημείωσε πως ένα από τα κύρια αιτήματα των συνταξιούχων είναι το κατώτερο όριο των συντάξεων όλων των Ταμείων να είναι στις 152.000 δρχ. Σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του υπουργού Εργασίας, ο Δ. Μαυροδόγλου τη χαρακτήρισε απρεπή και απαράδεκτη και σημείωσε πως «είναι, φαίνεται, στα πλαίσια του νέου εκσυγχρονιστικού πνεύματος και κλίματος μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ