Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στόχος η ανάπτυξη των αγώνων

Δεκάδες σωματεία και συνδικαλιστές συμμετείχαν σε σύσκεψη για το ασφαλιστικό στο Εργατικό Κέντρο

Η άγρια επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και η ανάγκη για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, με την ανάπτυξη συντονισμένου και ενωμένου αγώνα των εργαζομένων και τη συσπείρωση περισσότερων δυνάμεων, ήταν τα κύρια ζητήματα που αναδείχτηκαν στη χτεσινή εκδήλωση για το ασφαλιστικό που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά.

Στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι έγινε πλούσια συζήτηση και μεταφέρθηκε ανάλογη εμπειρία. Για τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως τόνισε, στις Συναντήσεις Κορυφής στη Λισαβόνα και στην Ντα Φέιρα, πέρα από τους πανηγυρισμούς για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η ουσία ήταν η συζήτηση του κειμένου που συνέταξαν 45 πολυεθνικές με τα μέτρα ενάντια στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. «Οι καπιταλιστές, συνέχισε, κυρίαρχο στόχο έχουν την αύξηση του κέρδους. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι στα πλαίσια αυτού του συστήματος μπορούν να εφαρμοστούν γνήσια φιλολαϊκές πολιτικές. Η εργατική τάξη μπορεί να αποσπάσει κάποια πράγματα, αλλά δε γίνεται να βελτιώσει τη θέση της. Σήμερα η πορεία που ακολουθεί το κεφάλαιο έχει αντικειμενικό χαρακτήρα, δεν μπορεί να έχει αύξηση των κερδών, αν δεν πάρει τέτοια μέτρα».

Αναφέρθηκε ακόμα στο βρώμικο ρόλο που παίζουν οι συμβιβασμένες και συναινετικές ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος για το πέρασμα αυτής της πολιτικής και στις αλλαγές που προωθούνται στο συνταξιοδοτικό, με την εφαρμογή του τριφασικού συστήματος για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στις ΔΕΚΟ, την υποβάθμιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ. ά.

Επισήμανε ακόμη τις προτάσεις του ΠΑΜΕ για ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δημόσιο και υποχρεωτικό, για όλους τους εργαζόμενους, διασφάλιση των δικαιωμάτων ειδικών κατηγοριών, διατήρηση της τριμερούς χρηματοδότησης και μια σειρά άλλα μέτρα.

Τέλος, τόνισε ότι στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η καλή προετοιμασία των στελεχών, η ενημέρωση των εργαζομένων, πρωτοβουλίες σωματείων γύρω από το ασφαλιστικό με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις, για να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους για την ανάπτυξη αγώνων το επόμενο διάστημα.

Για την κατάσταση του ΝΑΤ μίλησε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ο οποίος τόνισε ότι η επίθεση και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών είναι η ίδια. «Σήμερα η κυβέρνηση προωθεί σοβαρές αλλαγές στο ΝΑΤ στο όνομα της κακής κατάστασης που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με τον περιορισμό των θέσεων εργασίας, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή».

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αναφέρθηκε ο Ι. Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «στην πράξη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει αλλάξει, αφού οι εργαζόμενοι για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα, λόγω της τεράστια ανεργίας, δουλεύουν μέχρι τα 60-65».

Για τις αλλαγές που προωθούνται σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετέφερε μία εικόνα στη χτεσινή σύσκεψη ο Ν. Νταουντάκης, συνδικαλιστής στο χώρο της ΔΕΗ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οψιμες διαπιστώσεις (2016-01-22 00:00:00.0)
Νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση (2007-06-26 00:00:00.0)
Αγωνιστικός συναγερμός με κάθε μορφή πάλης (2006-12-01 00:00:00.0)
Συντονισμός πάλης! (2000-06-08 00:00:00.0)
Αγανάκτηση για τη σύμβαση (2000-03-11 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση (1999-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ