Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Αγανάκτηση για τη σύμβαση

Την ΠΝΟ καταγγέλλουν οι δυο Ενώσεις για την άθλια Σύμβαση Εργασίας στην ακτοπλοΐα στην οποία συμφώνησε

«Την οργή και την αγανάκτηση χιλιάδων ναυτεργατών» προκαλεί «η άθλια επιλογή της διοίκησης της ΠΝΟ» για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών της ακτοπλοΐας, τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι διοικήσεις των Ενώσεων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (μηχανικοί και κατώτερα πληρώματα μηχανής, αντίστοιχα).

Ταυτόχρονα, καλούν όλους τους ναυτεργάτες «να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς τη δουλιά μέσα στα καράβια για την οργάνωση αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων».

«Καταγγέλλουμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - τη νόθα πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, που τη συγκροτούν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, γιατί με συνοπτικές διαδικασίες στο παρασκήνιο της τριμερούς συνεργασίας (εφοπλιστές - ΥΕΝ - ΠΝΟ) υπέγραψαν την άθλια συμφωνία για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) με ποσοστό αύξησης 4% για το πρώτο εξάμηνο και 0,5% για το δεύτερο εξάμηνο του 2000, ξεπουλώντας όλα τα άλλα αιτήματα των ναυτεργατών)».

Η διοίκηση της ΠΝΟ, σημειώνουν οι ναυτεργατικές Ενώσεις, «σέρνεται στο άρμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ΥΕΝ, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών». Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, επισημαίνουν ότι αυτή την περίοδο «τα υπερκέρδη των εφοπλιστών των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων σύμφωνα με τους ισολογισμούς των ναυτιλιακών επιχειρήσεων του 1999 έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, πάνω από 25%» και ταυτόχρονα «τα πλοία μένουν ακινητοποιημένα στα λιμάνια πάνω από 5 μήνες κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της στρατιάς των ανέργων και τη ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ναυτεργατικής οικογένειας».

Αναφερόμενες στις αλλαγές που προωθούν κυβέρνηση, ΥΕΝ και εφοπλιστές στην ακτοπλοΐα, οι διοικήσεις των Ενώσεων τονίζουν είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανάπτυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς προωθούνται μέτρα «για την παραπέρα μείωση και των θέσεων εργασίας στα τουριστικά και στα ποντοπόρα πλοία, σε συνδυασμό με σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση με την αύξηση και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη χειροτέρευση των όρων δουλιάς και αμοιβής των ναυτεργατών».

Οι δυο Ενώσεις αναφέρονται και στις διεκδικήσεις τους, οι οποίες είναι μεταξύ άλλων: Υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, προστασία των ανέργων, αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ και πάταξη του δουλεμπορίου. Υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού. Διατήρηση του καμποτάζ, κατάργηση των αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ. Εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αναγνώριση και ισοτιμία διπλωμάτων με αντίστοιχα της στεριάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βλέπουν πιο καθαρά τους εχθρούς και τους φίλους (2009-06-17 00:00:00.0)
Μαζικά στους καταπέλτες την Τρίτη (2008-06-22 00:00:00.0)
«Τουφεκιές» εκτόνωσης κατ' εντολή των εφοπλιστών (2006-03-10 00:00:00.0)
Κάλεσμα για αγωνιστική επαγρύπνηση (2003-09-30 00:00:00.0)
Να ενισχυθεί το μέτωπο πάλης! (2000-09-13 00:00:00.0)
Προκλητικές αξιώσεις (1999-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ