Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Προκλητικές αξιώσεις

Οι εφοπλιστές, βοηθούμενοι από τη στάση της ΠΝΟ, απαξιώνουν τη σύμβαση εργασίας στα τουριστικά

Καθαρή υπονόμευση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των ναυτεργατών, αποτελεί η προκλητική στάση που κρατούν οι εφοπλιστές σε κάθε διαπραγματευτική συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.Αυτό καταγράφτηκε και χτες κατά τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας με την Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων.

Συγκεκριμένα, οι εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων, με πρόσχημα τη μείωση της τουριστικής κίνησης, αξίωσαν αρχικά να μην υπογραφεί το 1999 Συλλογική Σύμβαση. Στη διάρκεια της συνάντησης έφεραν σαν τελεσίδικη πρόταση να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση με ποσοστό αύξησης... 2%!Από την πλευρά της η ΠΝΟ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής, αρχικά κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διεκδικώντας 8% αύξηση, ποσοστό που έπεσε στο... 5%!Ανάλογη στάση με αυτή των εφοπλιστών των τουριστικών πλοίων κρατούν και οι εφοπλιστές των ποντοπόρων. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ΠΝΟ έχει υπογράψει Συλλογική Σύμβαση με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας και την Ενωση Εφοπλιστών Πορθμείων.Και οι δύο Συλλογικές Συμβάσεις προβλέπουν 5% ποσοστό αύξησης για τους ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι σε αυτές τις κατηγορίες πλοίων.

Η τακτική του συμβιβασμού που ακολουθεί η νόθα πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, είναι που αποθρασύνει τους εφοπλιστές, σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ."Οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές απορρίπτουν την πρόταση των σωματείων μας για αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και βάζουν πλάτη να περάσει η διαλυτική πολιτική της κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του ΥΕΝ και των εφοπλιστών". Τα δύο σωματεία αύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, διοργανώνουν συγκέντρωση στην ΠΕΜΕΝ, για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς και του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ