Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΙΚΑ
Χωρίς εγγυήσεις το νέο σύστημα

Οι εργαζόμενοι του ΚΗΥΚΥ καταγγέλλουν την απαξίωση του υφιστάμενου συστήματος, ενώ η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ανέλαβε το νέο έργο

Σοβαρές ενστάσεις για τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ- το οποίο ανατέθηκε στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και εξαγγέλθηκε με πανηγυρισμούς από τον διοικητή του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας - εγείρει το Σωματείο του Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστού Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ), κρατικό ΝΠΙΔ, που παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Πρόνοιας κ.ά.

Το σωματείο, σε επιστολή του, αναφέρεται στη συνέντευξη του Μ. Νεκτάριου στις 5 Ιούλη και στα δημοσιεύματα περί "κατάργησης των ενσήμων από το 2000", "έκδοσης συντάξεων αυθημερόν" κ.ά., μέσω του νέου συστήματος.

Χαρακτηρίζει "χονδροειδές ψέμα" τον ισχυρισμό για "αυθημερόν έκδοση συντάξεων",αποδίδοντάς τον στην προσπάθεια "δημιουργίας εντυπώσεων ότι με την πληροφορική εξυπηρέτηση του ΙΚΑ από τις ιδιωτικές εταιρίες, θα πάψουν να ταλαιπωρούνται οι πολίτες", ενώ τονίζει ότι οι συντάξεις "σε καμία περίπτωση δε θα βγαίνουν "αυθημερόν" σε ορατό χρονικό ορίζοντα". Ακόμα, καταγγέλλει πως αποκρύπτεται η αποτελεσματική λειτουργία του σημερινού συστήματος και ότι η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων οφείλεται στο "απαρχαιωμένο σύστημα της απεικόνισης της ασφάλισης μέσω των ενσήμων, για τη διαιώνιση του οποίου αποκλειστική ευθύνη έχει το ΙΚΑ".

Σε σχέση με την κατάργηση των ενσήμων σημειώνεται: "Η κατάργηση των ενσήμων είναι πραγματικότητα στο ΙΚΑ, που έχει αρχίσει για τα οικοδομικά και τεχνικά έργα όλης της χώρας από το 1980 και για τις κοινές επιχειρήσεις από το 1993 σε ορισμένες περιοχές. Τα πληροφοριακά συστήματα που υποστηρίζουν αυτές τις λειτουργίες έχουν αναπτυχθεί και συμπληρωθεί από το ΚΗΥΚΥ. Η μη καθιέρωση πανελλαδικά των συστημάτων αυτών οφείλεται αποκλειστικά στην άρνηση των υπευθύνων του ΙΚΑ, έτσι ώστε το υπάρχον σύστημα να φαίνεται άχρηστο, για να δοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και να ξοδευτούν άσκοπα δισεκατομμύρια δραχμές".

Για το σύστημα παροχών υπογραμμίζεται ότι "εξυπηρετεί σήμερα μόνο 39 υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ενώ θα μπορούσε να καλύπτει το σύνολό τους".

Τέλος, το σωματείο ρωτάει τους αρμόδιους, για το κόστος της "περίφημης κατάργησης των ενσήμων" και τον τρόπο που θα γίνει, γιατί δεν υποστηρίζεται το υπάρχον σύστημα και "ποιος εγγυάται ότι το νέο δε θα έχει την ίδια τύχη", γιατί θα πρέπει το ΙΚΑ "να δαπανήσει δισεκατομμύρια για να αναπτύξει εκ νέου ένα τόσο μεγάλο έργο χωρίς καμία προσπάθεια αξιοποίησης της υπάρχουσας επένδυσης" και τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας ή καθυστέρησης του έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ