ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΜΠΑΝ ΠΕΡΛΑΛΑ
Θέλουν κλειστά όλα τα στόματα

Δριμύτατη καταγγελία από εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς, για την ενέργεια της Εισαγγελίας, που απειλεί να δικάσει όσους κατήγγειλαν την ρατσιστικού τύπου καταδίκη του ανήλικου μαθητή

Ωμή παρέμβαση, που ενισχύει το καθεστώς καταπάτησης στοιχειωδών πολιτικών δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, συνιστά η παρέμβαση του Εισαγγελέα Πειραιά κατά συνδικαλιστών δασκάλων, με αφορμή ψήφισμα που ενέκρινε πέρσι η γενική συνέλευση του Διδασκαλικού Συλλόγου Νίκαιας, με το οποίο ζητούσε την αποφυλάκιση μαθητή ο οποίος συνελήφθη πέρσι το Φλεβάρη.

Στο παραπάνω πρωτοφανές περιστατικό προσδίδει πρόσθετη διάσταση αμφισβήτησης θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων το γεγονός ότι ο μαθητής, που ήταν αλβανικής καταγωγής, κακοποιήθηκε από αστυνομικούς, εναντίον των οποίων δεν κινήθηκε ποτέ καμία διαδικασία.

Σε συνέντευξη Τύπου χτες εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας αναφέρθηκαν στο περιστατικό της σύλληψης και κακοποίησης του μαθητή που συνέβη στην πανεκπαιδευτική διαδήλωση στις 15 Γενάρη 1999. Με το ψήφισμά του ο σύλλογος ζητούσε την αποφυλάκισή του μαθητή και κατήγγειλε κακοποίησή και ρατσιστική αντιμετώπιση από τους αστυνομικούς. Στα μέσα Μάη του 2000 έφτασε στα γραφεία του συλλόγου παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά να γνωστοποιηθούν τα ονόματα και οι διευθύνσεις των μελών του συλλόγου κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Στις 13 Ιούνη νέο έγγραφο ζητούσε τα ονόματα μόνο των μελών του ΔΣ του συλλόγου.

Εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, διδασκαλικών συλλόγων και άλλων συλλογικών φορέων και βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ κατήγγειλαν χτες στη συνέντευξη την ενέργεια του εισαγγελέα, συνδέοντάς τη με το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση, με στόχο την τρομοκράτηση όσων συμμετείχαν στους αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και το οποίο κορυφώθηκε με τη σύνταξη και ψήφιση της φασιστικής έμπνευσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παρεμβαίνοντας, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο σύλλογο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παν. Κοσσιώνης, συνέδεσε το περιστατικό της κακοποίησης του νεαρού μαθητή με τα φαινόμενα ρατσισμού που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε διάφορα μέρη, αναφερόμενος ειδικότερα στην περιοχή της Νέας Κίου. Επισήμανε δε την ανάγκη χωρίς αυταπάτες οι διάφοροι φορείς, σε συντονισμό μεταξύ τους, να αντισταθούν σε αυτές τις προσπάθειες.

Με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ δηλώνει πως«το συνδικαλιστικό κίνημα δε φιμώνεται, δεν τρομοκρατείται, αλλά μαζί με όλους τους εργαζόμενους ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ και ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ενάντια στο αντεργατικό - αντιεκπαιδευτικό μέτωπο κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και βαδίζει τον αντι-ΟΝΕ δρόμο».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ θεωρεί ότι «πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα ΜΕΤΩΠΟ αντίστασης συνολικά από το λαϊκό - εργατικό κίνημα, ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ενάντια σ' αυτές τις μεθοδεύσεις (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μαθητοδικεία, αγροτοδικεία), που οριοθετούν μια πολιτική στην κατεύθυνση των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και επιλογών της ΟΝΕ, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία».

«Αυτή η χαραυγή δε θ' αργήσει ν' ανατείλει»

Τον Νίκο Κυριαζόπουλο τίμησε  ο Δήμος Αιγάλεω

Ο Ν. Κυριαζόπουλος
Ο Ν. Κυριαζόπουλος
Μια «Ειδική Συνεδρίαση» πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο Δημαρχείο του Αιγάλεω. Ενα αλλιώτικο Δημοτικό Συμβούλιο, για να τιμήσουν τον «αρχηγό», όπως προσφωνήθηκε, Νίκο Κυριαζόπουλο.

Αιγαλεώτες και Αιγαλεώτισσες, παλιοί συναγωνιστές του, σύντροφοι και φίλοι, τον τίμησαν με την παρουσία τους προχτές σε μια ξεχωριστή βραδιά, προκειμένου να τον ευχαριστήσουν για την πολύτιμη προσφορά του στην ανάπτυξη του Αιγάλεω, αλλά και ως θερμό υποστηρικτή και θεμελιωτή του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Το Αιγάλεω, που όταν ο ίδιος το υπηρέτησε από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου ονομαζόταν ακόμα Μπαρουτάδικο.

Ολοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για τον Νίκο Κυριαζόπουλο. Λόγια που φοβήθηκαν ότι μπορεί να είναι και λίγα και να τον αδικήσουν σε σχέση με τη μεγάλη του προσφορά και το πλούσιο έργο του. Και γι' αυτό του απονεμήθηκε από το δήμο τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στο θεσμό της ΤΑ και τους αγώνες του για ειρήνη και δημοκρατία.

«Ενας αγωνιστή παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας», είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλος, ο οποίος και παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό του Νίκου Κυριαζόπουλου. Από το 1952 ζει στο Αιγάλεω. Από το 1959 ως το 1964 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος. Το 1961 συλλαμβάνεται και στέλνεται στην εξορία, μέχρι τον Ιούλη του 1962. Το 1964 ως το 1967 εκλέγεται πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Την περίοδο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών συλλαμβάνεται και εξορίζεται. Το 1975 και το '82 είναι επικεφαλής της παράταξης που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ. Από το 1986 ως και το 1990 διατέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος. Στις εκλογές του '77 και του '81 κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής, στηριζόμενος και πάλι από το κόμμα του, το ΚΚΕ.

Χαιρετίζοντας ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αλλαγής» Τ. Μπιτούνης τόνισε ότι η ΤΑ ευτύχησε να τον έχει κοντά της και να «αντλήσει» απ' αυτόν πολλά πράγματα.

«Ολη η σκέψη και η δράση του Νίκου Κυριαζόπουλου ήταν αποτέλεσμα της ιδεολογικής και πολιτικής του αντίληψης, της βαθιάς του πεποίθησης για την οργανωμένη συλλογική σκέψη και δράση», είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Αιγάλεω» Γιώτης Σαντζαρίδης.

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη σημερινή πραγματικότητα που κυριαρχεί η πειθαρχία και η προσαρμοστικότητα στις βασικές αντιλαϊκές, αντιδημοτικές επιλογές, σημειώνοντας ότι «στο χώρο αυτό, όπου δυστυχώς ο μονόδρομος και η αντίληψη του δήμου - επιχειρηματία (μικρότερο κόστος - μεγαλύτερο κέρδος με θύματα τους δημότες) παρουσιάζεται περίπου σαν φυσικό φαινόμενο», η προσφορά του Ν. Κυριαζόπουλου «η ζωή και η δράση του στο χώρο, η αντίληψή του για την οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια, η αντίστασή του σε μαύρες εποχές με κόστος και κίνδυνο προσωπικό, η απειθαρχία και η μη συμμόρφωσή του προς τις τότε υποδείξεις, η προσπάθεια μαζί με άλλους αγωνιστές να διαφυλαχτούν τα γνήσια λαϊκά χαρακτηριστικά, όλα αυτά αποτελούν το καμπανάκι του κινδύνου και μοιάζουν να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά πάνω στα οποία πρέπει να πατήσουν όσοι αγωνιούν και θέλουν να δώσουν μια αποφασιστική απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών».

«Υπήρξε συνεπής αγωνιστής, μια βελούδινη γροθιά σε μια περίοδο πέτρας και σκληράδας», ήταν λίγα από τα λόγια του Θ. Κατριβάνου, προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

«Αγέρωχο μαχητή», «μπροστάρη» στον αγώνα και τη δράση, με μόνο του συμφέρον το συμφέρον του λαού και του δημότη, χαρακτήρισε τον Ν. Κυριαζόπουλο ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Ακολουθούσε, συνέχισε, ασυμβίβαστη στάση ζωής σε καιρούς χαλεπούς. Στάθηκε στην πρώτη τη γραμμή κόντρα στη βία, την αστυνομοκρατία, δίπλα στους εργαζομένους και τη νεολαία, διαπαιδαγωγώντας τους με την ηθική στάση ζωής». Το ΚΚΕ, επισήμανε, δε μονοπωλεί τους αγωνιστές της ΤΑ. «Λιγοστεύουν όμως τέτοιοι αιρετοί καθημερινά. Λειτουργούν πια σαν κυβερνητικοί υπάλληλοι και ξεχνούν ότι ο λαός τούς ψηφίζει όχι για να ακολουθήσουν πιστά άλλες επιλογές, αλλά να αγωνίζονται προς το συμφέρον των δημοτών τους», είπε. «Οσο υπάρχουν αγωνιστές που ακολουθούν αυτή τη γραμμή, η χαραυγή, η ρόδινη αχτίδα δε θα αργήσει να ανατείλει», κατέληξε.

Βαθιά συγκινημένος, σεμνός και με λεβέντικη όψη πήρε το λόγο ο αγωνιστής Ν. Κυριαζόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, αλλά όπως είπε «η τιμή δεν είναι για μένα. Στο πρόσωπό μου τιμήσατε την αντίσταση του αιγαλεώτικου λαού». Μιλώντας για τα δύσκολα χρόνια αναφέρθηκε στους κατατρεγμούς, κόπους και πολλές θυσίες που χρειάστηκαν για την επίτευξη των στόχων του. «Οπου λειτουργούσαμε με συλλογικές διαδικασίες, τότε το έργο μας εφαρμοζόταν προς όφελος των κατοίκων. Είχαμε πίστη στα ιδανικά της αντίστασης, η πάλη ήταν με πολλές θυσίες, αλλά πάλι τα φέρναμε βόλτα», είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε όμως αν δε συσπειρωθεί ο λαός και δεν αγωνιστεί για έναν κοινό σκοπό, τότε «σήμερα θα περάσουμε δύσκολες μέρες».

Κλείνοντας βαθιά συγκινημένος, συμβούλεψε τη δημοτική αρχή να «υπηρετείτε το δημότη και πάντα προς όφελος της πόλης», ενώ είπε ότι ακόμα και τώρα «αν μπορώ να βοηθήσω, θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας».

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Το Νοέμβρη οι εκλογές - σίριαλ

Το κακόγουστο σίριαλ των αλλεπάλληλων αναβολών της ημερομηνίας των εκλογών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ολοκληρώθηκε με την ψήφιση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές θα γίνουν το Νοέμβρη, και στο εξής τον ίδιο μήνα κάθε τρία χρόνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΕ, η ακριβής ημερομηνία (ή ημερομηνίες, καθώς με τη νέα διάταξη επιτρέπεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε δύο συνεχόμενες μέρες) θα οριστεί προσεχώς με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής.

Αρχικά, οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν στις 25 Μάρτη, αναβλήθηκαν για τις 25 Ιούνη και στις συνέχεια για τις ...25 Αυγούστου! Κι όλα αυτά, κάτω από ένα όργιο παρασκηνιακών μεθοδεύσεων και συναλλαγών μεταξύ των τριών «μεγάλων» παρατάξεων.

Αντί άλλων σχολίων, παραθέτουμε απόσπασμα από παρέμβαση της παράταξης Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών, που περιλαμβάνεται στο τελευταίο τεύχος του Δελτίου του ΤΕΕ: «Τα ερωτήματα πολλά για τις βαθύτερες αιτίες των αλλεπάλληλων αναβολών. Τα ερωτήματα πολλά για το ρόλο ηγετικών παρατάξεων και προσώπων στη διάλυση του ΤΕΕ. Τα ερωτήματα πολλά για την ανοχή παρατάξεων και προσώπων στη διάλυση του ΤΕΕ. Η απάντηση μία: Ενίσχυση της συμμετοχής των Μηχανικών στις διαδικασίες του ΤΕΕ. Ενίσχυση του αγωνιστικού μετώπου. Ενίσχυση της μόνης συνεπούς δύναμης αντίστασης, της Πανεπιστημονικής».

Στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ

Στάση εργασίας από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή, 23 Ιούνη, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν τη νέα ελάχιστα βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε η Διοίκηση για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ, μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων την προηγούμενη βδομάδα, που χαρακτηρίστηκαν από καθολική συμμετοχή, επανήλθε με νέα πρόταση, χωρίς όμως ούτε και αυτή να ικανοποιεί το αίτημα των εργαζομένων για αύξηση στους μισθούς της τάξης του 6,3%. Η Διοίκηση προτείνει τώρα 2% + 2%, ενώ αρχικά επέμενε σε αύξηση 3,5%.

Καταγγελία για παράνομο διαγωνισμό

Παράνομες διαδικασίες ακολουθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ σε διαγωνισμό δημόσιου έργου που αφορά στην αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης και πρόκειται να γίνει στις 27 Ιούνη.

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών και ΕΠΕ (ΣΑΤΕ), η οποία με επιστολή της προς το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Χρυσικόπουλο ζητά την αναστολή του συγκεκριμένου διαγωνισμού και την επανάληψή του το γρηγορότερο, «αλλά με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες», όπως υπογραμμίζει.

Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό έγγραφο ο ΣΑΤΕ καταγγέλλει ότι στη διακήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού «περιλαμβάνονται όροι που παραβιάζουν κατάφωρα τη συνταγματική αρχή της ισότητας μεταξύ των ενδιαφερομένων, αλλά και τις συνθήκες του υγιούς και επί ίσοις όροις ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να αποκλείεται από τη διαδικασία η συντριπτική πλειοψηφία των εργοληπτικών επιχειρήσεων που μπορούν και θέλουν να αναλάβουν με επιτυχία την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ