Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Αυτή η χαραυγή δε θ' αργήσει ν' ανατείλει»

Τον Νίκο Κυριαζόπουλο τίμησε  ο Δήμος Αιγάλεω

Ο Ν. Κυριαζόπουλος
Ο Ν. Κυριαζόπουλος
Μια «Ειδική Συνεδρίαση» πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο Δημαρχείο του Αιγάλεω. Ενα αλλιώτικο Δημοτικό Συμβούλιο, για να τιμήσουν τον «αρχηγό», όπως προσφωνήθηκε, Νίκο Κυριαζόπουλο.

Αιγαλεώτες και Αιγαλεώτισσες, παλιοί συναγωνιστές του, σύντροφοι και φίλοι, τον τίμησαν με την παρουσία τους προχτές σε μια ξεχωριστή βραδιά, προκειμένου να τον ευχαριστήσουν για την πολύτιμη προσφορά του στην ανάπτυξη του Αιγάλεω, αλλά και ως θερμό υποστηρικτή και θεμελιωτή του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Το Αιγάλεω, που όταν ο ίδιος το υπηρέτησε από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου ονομαζόταν ακόμα Μπαρουτάδικο.

Ολοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για τον Νίκο Κυριαζόπουλο. Λόγια που φοβήθηκαν ότι μπορεί να είναι και λίγα και να τον αδικήσουν σε σχέση με τη μεγάλη του προσφορά και το πλούσιο έργο του. Και γι' αυτό του απονεμήθηκε από το δήμο τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στο θεσμό της ΤΑ και τους αγώνες του για ειρήνη και δημοκρατία.

«Ενας αγωνιστή παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας», είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλος, ο οποίος και παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό του Νίκου Κυριαζόπουλου. Από το 1952 ζει στο Αιγάλεω. Από το 1959 ως το 1964 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος. Το 1961 συλλαμβάνεται και στέλνεται στην εξορία, μέχρι τον Ιούλη του 1962. Το 1964 ως το 1967 εκλέγεται πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Την περίοδο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών συλλαμβάνεται και εξορίζεται. Το 1975 και το '82 είναι επικεφαλής της παράταξης που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ. Από το 1986 ως και το 1990 διατέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος. Στις εκλογές του '77 και του '81 κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής, στηριζόμενος και πάλι από το κόμμα του, το ΚΚΕ.

Χαιρετίζοντας ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αλλαγής» Τ. Μπιτούνης τόνισε ότι η ΤΑ ευτύχησε να τον έχει κοντά της και να «αντλήσει» απ' αυτόν πολλά πράγματα.

«Ολη η σκέψη και η δράση του Νίκου Κυριαζόπουλου ήταν αποτέλεσμα της ιδεολογικής και πολιτικής του αντίληψης, της βαθιάς του πεποίθησης για την οργανωμένη συλλογική σκέψη και δράση», είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Αιγάλεω» Γιώτης Σαντζαρίδης.

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη σημερινή πραγματικότητα που κυριαρχεί η πειθαρχία και η προσαρμοστικότητα στις βασικές αντιλαϊκές, αντιδημοτικές επιλογές, σημειώνοντας ότι «στο χώρο αυτό, όπου δυστυχώς ο μονόδρομος και η αντίληψη του δήμου - επιχειρηματία (μικρότερο κόστος - μεγαλύτερο κέρδος με θύματα τους δημότες) παρουσιάζεται περίπου σαν φυσικό φαινόμενο», η προσφορά του Ν. Κυριαζόπουλου «η ζωή και η δράση του στο χώρο, η αντίληψή του για την οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια, η αντίστασή του σε μαύρες εποχές με κόστος και κίνδυνο προσωπικό, η απειθαρχία και η μη συμμόρφωσή του προς τις τότε υποδείξεις, η προσπάθεια μαζί με άλλους αγωνιστές να διαφυλαχτούν τα γνήσια λαϊκά χαρακτηριστικά, όλα αυτά αποτελούν το καμπανάκι του κινδύνου και μοιάζουν να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά πάνω στα οποία πρέπει να πατήσουν όσοι αγωνιούν και θέλουν να δώσουν μια αποφασιστική απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών».

«Υπήρξε συνεπής αγωνιστής, μια βελούδινη γροθιά σε μια περίοδο πέτρας και σκληράδας», ήταν λίγα από τα λόγια του Θ. Κατριβάνου, προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

«Αγέρωχο μαχητή», «μπροστάρη» στον αγώνα και τη δράση, με μόνο του συμφέρον το συμφέρον του λαού και του δημότη, χαρακτήρισε τον Ν. Κυριαζόπουλο ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Ακολουθούσε, συνέχισε, ασυμβίβαστη στάση ζωής σε καιρούς χαλεπούς. Στάθηκε στην πρώτη τη γραμμή κόντρα στη βία, την αστυνομοκρατία, δίπλα στους εργαζομένους και τη νεολαία, διαπαιδαγωγώντας τους με την ηθική στάση ζωής». Το ΚΚΕ, επισήμανε, δε μονοπωλεί τους αγωνιστές της ΤΑ. «Λιγοστεύουν όμως τέτοιοι αιρετοί καθημερινά. Λειτουργούν πια σαν κυβερνητικοί υπάλληλοι και ξεχνούν ότι ο λαός τούς ψηφίζει όχι για να ακολουθήσουν πιστά άλλες επιλογές, αλλά να αγωνίζονται προς το συμφέρον των δημοτών τους», είπε. «Οσο υπάρχουν αγωνιστές που ακολουθούν αυτή τη γραμμή, η χαραυγή, η ρόδινη αχτίδα δε θα αργήσει να ανατείλει», κατέληξε.

Βαθιά συγκινημένος, σεμνός και με λεβέντικη όψη πήρε το λόγο ο αγωνιστής Ν. Κυριαζόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, αλλά όπως είπε «η τιμή δεν είναι για μένα. Στο πρόσωπό μου τιμήσατε την αντίσταση του αιγαλεώτικου λαού». Μιλώντας για τα δύσκολα χρόνια αναφέρθηκε στους κατατρεγμούς, κόπους και πολλές θυσίες που χρειάστηκαν για την επίτευξη των στόχων του. «Οπου λειτουργούσαμε με συλλογικές διαδικασίες, τότε το έργο μας εφαρμοζόταν προς όφελος των κατοίκων. Είχαμε πίστη στα ιδανικά της αντίστασης, η πάλη ήταν με πολλές θυσίες, αλλά πάλι τα φέρναμε βόλτα», είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε όμως αν δε συσπειρωθεί ο λαός και δεν αγωνιστεί για έναν κοινό σκοπό, τότε «σήμερα θα περάσουμε δύσκολες μέρες».

Κλείνοντας βαθιά συγκινημένος, συμβούλεψε τη δημοτική αρχή να «υπηρετείτε το δημότη και πάντα προς όφελος της πόλης», ενώ είπε ότι ακόμα και τώρα «αν μπορώ να βοηθήσω, θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ