Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Τσιμεντοποιείται στο όνομα του κέρδους

Τμήμα του Ελαιώνα στην πλευρά του Αιγάλεω. Ανάμεσα στις ελιές, έχουν ρίξει πίσα για να χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος
Τμήμα του Ελαιώνα στην πλευρά του Αιγάλεω. Ανάμεσα στις ελιές, έχουν ρίξει πίσα για να χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αντίστασης ενάντια στην καταστροφή του Ελαιώνα διοργανώνουν πλήθος μαζικών φορέων του Αιγάλεω για την Τετάρτη 5 Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα. Σημείο συνάντησης θα είναι η διασταύρωση Ιεράς Οδού και Αγ. Αννης στα σύνορα με το Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με το ψήφισμα των φορέων, διαπιστώνεται ότι ο Ελαιώνας, εδώ και πολλά χρόνια, υποβαθμίζεται συστηματικά και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, γιατί το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο τσιμεντοποιεί «εδάφη δεκάδων και εκατοντάδων στρεμμάτων στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους». Ετσι, τονίζεται, το όραμα ενός τεράστιου πάρκου ζωής και ανάσας απομακρύνεται.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι τα συμβούλια και οι ημερίδες που διοργανώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση - αν και σημαντικά - έχουν ως αποτέλεσμα να γίνεται σπατάλη χρόνου, που αξιοποιεί το ιδιωτικό κεφάλαιο προς όφελός του. Γι' αυτό το λόγο καταδεικνύεται στο ψήφισμα η επιτακτική ανάγκη της άμεσης παρέμβασης, ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι η αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα κριθεί από την αντίστασή της στην πράξη και από την επιμονή της να επιβάλει την εφαρμογή μιας πολιτικής, που θα αποδώσει τον Ελαιώνα στους κατοίκους ως χώρο πρασίνου στο μεγαλύτερο μέρος του, συμπεριλαμβάνοντας και λειτουργίες αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Τα διεκδικούμενα αιτήματα, έτσι όπως διατυπώνονται στο ψήφισμα, είναι τα εξής:

  • Αμεση απαγόρευση κάθε πράξης μεταβίβασης και αγοραπωλησίας, που ροκανίζουν τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους.
  • Δέσμευση των δημόσιων χώρων που υπάρχουν, ως χώρων πρασίνου κατά κύριο λόγο και κατά ένα μικρό ποσοστό για άλλες κοινωνικές χρήσεις.
  • Αμεση μετεγκατάσταση των υψηλά οχλουσών βιομηχανιών και λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων σε αυτές.
  • Συγκέντρωση των υπολοίπων βιομηχανιών σε οργανωμένους χώρους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΔ 84/84 και εφαρμογή μέτρων σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
  • Δίκαιη χωροταξική κατανομή των χώρων πρασίνου και των οχλουσών χρήσεων ανάμεσα στους δήμους, στους οποίους υπάγεται διοικητικά ο Ελαιώνας. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο Δήμος Αιγάλεω δεν μπορεί να γίνει ο μοναδικός σχεδόν αποδέκτης όλων των χρήσεων.
  • Αρση του χαρακτηρισμού του Ελαιώνα ως Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης που δίνει τη νομική ευχέρεια στον εκάστοτε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να ασκεί παρεμβάσεις ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Κάλυψη των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά πακέτα.
  • Φορέας ανάπλασης του Ελαιώνα να είναι ο Διαδημοτικός Σύνδεσμος.

Οι φορείς που συνυπογράφουν το ψήφισμα είναι η δημοτική παράταξη «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Αιγάλεω», η Ενωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αιγάλεω, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγάλεω, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αιγάλεω, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρόοδος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Λιούμη, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ιεράπολης «Αναγέννηση», ο Σύλλογος Φλαμπαριουτών Αιγάλεω και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αιγάλεω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ