Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Αναπνευστικά» τα αίτια...

Μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο όνειρο και στον εφιάλτη. Μια ανεπαίσθητη γραμμή ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Η πιο ζεστή ημέρα του φετινού καλοκαιριού στη Δυτική Ευρώπη, είπαν οι μετεωρολόγοι. Αναπνευστικά τα αίτια του θανάτου, δηλαδή ασφυξία, είπαν οι ιατροδικαστές. Η μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε η χώρα, υποστήριζε ο βρετανικός Τύπος. Συγκλονισμένη η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις βρετανικές αρχές.

Αποπνιχτικό το στοίβαγμα δεκάδων ψυχών στο ολλανδικό φορτηγό. Και το δρομολόγιο από την Ολλανδία, μέσω Βελγίου, για τη Βρετανία ατελείωτο. Αγνωστο το πόσος ιδρώτας, πόσα μερόνυχτα κόπου επενδύθηκαν σε αυτό το ταξίδι θανάτου. Σκοτάδι στις έρευνες για την ανακάλυψη των ενόχων. Σιωπή, νεκρική σιωπή σφραγίζει τα στόματα των θυμάτων. Και αυτών που επέζησαν. Επέζησαν από το φριχτό θάνατο της ασφυξίας, απειλούνται με φριχτό θάνατο από τα χέρια όσων τους οδήγησαν στην κόλαση, αν μιλήσουν.

Πόσο διαρκεί ο αποτροπιασμός; Πόσο διαρκεί η φρίκη; Μία ημέρα, δύο, άντε, τρεις, αν, παρ' ελπίδα, δεν υπάρξουν άλλα θέματα στην επικαιρότητα. Και μετά; Η σιωπή. Η νεκρική σιωπή. Η συνέχιση της φυσιολογικής μας ζωής, των καθημερινών μας ρυθμών. Η πορεία προς την ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία. Η υπενθύμιση του πολιτισμένου μας παρελθόντος και του δυναμικά εξελισσόμενου παρόντος μας. Οι ατελείωτες αναλύσεις για την αναγκαιότητα προσαρμογής στα νέα εξελιγμένα δεδομένα, στο νέο εξελιγμένο τρόπο ζωής. Οι ύπουλες και πολλαπλές λεκτικές και χρηστικές αναφορές στο σεβασμό των αόριστων, ελαστικών και, κατά περίπτωση, οριζόμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και μετά; Θα συγκλονιστούμε και πάλι. Θα νιώσουμε αποτροπιασμό για τους επόμενους δύο, ή τρεις, ή δέκα λαθρομετανάστες, που, σε κάποιο σημείο αυτού του πλανήτη, στο Ντόβερ της Βρετανίας, στην Ισπανία, στο Αιγαίο, στα σύνορα των ΗΠΑ, στη διαχωριστική γραμμή κάποιων αφρικανικών χωρών, θα σφραγίσουν το βλέμμα τους. Θα καταδικάσουμε τα ανθρωπόμορφα κτήνη που τους οδήγησαν εκεί, θα προσβληθούμε, ως οντότητες, από τη διαιώνιση, σε εκατονταετίες πλέον, του εμπορίου ανθρώπων. Θα μιλήσουμε για φαινόμενα φρίκης και κτηνωδίας, που δε συνάδουν με την είσοδό μας στο νέο αιώνα, με την πορεία της ανθρωπότητας, με την «ιδανική» «νέα τάξη πραγμάτων» μας.

Κι όμως. Το ματωμένο αυτό νήμα μάς ενώνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με όλες σχεδόν τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, της ιστορίας. Ανθρωποι, σαν και εμάς, που για κάποιον μη εξηγήσιμο παρά μόνο με κριτήριο το συμφέρον των ισχυρών λόγο, ήταν λίγο ή πολύ κατώτεροι από άλλους. Ανθρωποι που γεννιούνταν, ζούσαν, ερωτεύονταν και πέθαιναν, λίγο λιγότερο άνθρωποι από τους άλλους.

Λίγο λιγότερο άνθρωποι είναι, σήμερα, και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, όλα αυτά τα πολύχρωμα ποτάμια της πείνας, της δυστυχίας, του αγώνα για επιβίωση, της αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής, που κατακλύζουν τον «πολιτισμένο» κόσμο, το δυνάστη τους. Είναι το δημιούργημα της, εκάστοτε, τάξης πραγμάτων για τους λίγους, που γυρνά μπούμερανγκ για να ζητήσει τα στοιχειώδη, προκειμένου να ζήσει σαν λίγο λιγότερο από άνθρωπος. «Οι πρόσφυγες είναι η εκδίκηση του Τρίτου Κόσμου στις ανεπτυγμένες πρωτεύουσες της Δύσης για τα δεινά που προκάλεσε στις χώρες τους», υποστήριζε σε μια ασυνήθιστα ειλικρινή έκθεση η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Μια εκδίκηση τραγική, που μυρίζει μπαρούτι και θάνατο. Και η οσμή δε χάνεται με το κλείσιμο της τηλεόρασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το εκμαγείο (2017-10-15 00:00:00.0)
Να αντισταθούμε (2001-01-21 00:00:00.0)
«Λευκή σημαία στην Κεφαλονιά» (2001-01-11 00:00:00.0)
Ο Εγκέλαδος, σκόρπισε θάνατο και τρόμο... (2000-06-07 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τα κόμματα (1999-04-24 00:00:00.0)
"Με τον ίδιο θάνατο το θάνατο πατάμε" (1998-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ