Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Νομοσχέδιο στο τέλος του καλοκαιριού

Ανακοινώσεις  από τη Θεσσαλονίκη έκανε χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος

 

Σε απλές διαπιστώσεις για την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται ο δημόσιος τομέας της υγείας, αρκέστηκε ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη χτες, μετά τη διήμερη παραμονή του στην πόλη, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε νοσοκομεία και είχε συναντήσεις με φορείς.

Παρακάμπτοντας το σκόπελο να αναφερθεί στις αιτίες της υποβάθμισης του δημόσιου τομέα, που δεν είναι άλλος από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, διατύπωσε τις δικές του αισιόδοξες σκέψεις σχετικά με το μέλλον του ΕΣΥ. «Ετσι όπως λειτουργεί το ΕΣΥ, επιτρέπει να εισέρχεται στο σύστημα ανεξέλεγκτα ο ιδιωτικός φορέας», σημείωσε.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει συνταχθεί το σχέδιο για τη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» και θα αρχίσει στη συνέχεια ο διάλογος, όπως είπε ο υπουργός και χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Με τη μεταρρύθμιση αυτή θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ», συμπλήρωσε. Ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζεται ο νέος υγειονομικός χάρτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος, είπε, θα ενσωματώσει ανάγκες που έρχονται με βάση τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται. Σύμφωνα με το χάρτη αυτό, διευκρίνισε, κλινικές θα καταργηθούν ή θα χρειαστεί να μετατραπούν και θα υπάρχουν εξειδικεύσεις νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη, όπως και η Αθήνα, αντιμετωπίζει τεράστιο κτιριακό πρόβλημα. Δεν είπε, ωστόσο, κουβέντα για την πολιτική των προκατόχων του που έκλεισαν νοσοκομεία (όπως ο [Αγιος Παύλος»), ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει επάρκεια ξενοδοχειακής υποδομής στα νοσοκομεία.

Για το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είπε ότι λειτουργεί ήδη κατά 60% και μέσα σε δύο χρόνια θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Για την Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου, σημείωσε, ότι είναι η καλύτερη σ' όλη την Ευρώπη..

Απάντηση που προκαλεί ερωτηματικά

Σε ερώτηση για τη λειτουργία του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, του Γ. Αποστολόπουλου, απάντησε ότι μπορεί να λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας αλλά όχι ανεξέλεγκτα. Σε άλλη ερώτηση, πώς γίνεται να αρχίζει τη λειτουργία του το παραπάνω ιδιωτικό θεραπευτήριο χωρίς να έχει πάρει αυτό προηγουμένως άδεια λειτουργίας, δήλωσε: «Θα πάρει άδεια λειτουργίας».

Θυμίζουμε ότι μια απ' τις πρώτες ενέργειες του Αλ. Παπαδόπουλου ως υπουργού Υγείας, ήταν μια εγκύκλιος προς τους νομάρχες με την οποία έδινε εντολή να «μη χορηγούνται εγκρίσεις σκοπιμότητας και χορηγήσεις αδειών για τη λειτουργία αξονικών και μαγνητικών τομογράφων και κάθε μορφής εργαστηρίων διάγνωσης σε ιδιωτικές κλινικές και Φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που λειτουργούν με εταιρική μορφή» ενόψει των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ιδιωτικές κλινικές και τα Διαγνωστικά Κέντρα. Μάλιστα, ζητούσε από τις Διευθύνσεις Εμπορίου των Νομαρχιών «εφεξής να ελέγχουν το σύννομο της χορήγησης άδειας λειτουργίας των εταιριών αυτών, σε σχέση με το σκοπό της οικονομικής τους δραστηριότητας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Βέβαια, το Διαβαλκανικό Κέντρο είχε κτιστεί πριν την εγκύκλιο. Αλλά, πώς είναι σίγουρος ο υπουργός για το σύννομο της χορήγησης της άδειας ώστε να προεξοφλεί ότι θα πάρει;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ