ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συλλαλητήριο συνέχισης του αγώνα

Από το χτεσινό αγωνιστικό «παρών»του λαού της Αθήνας
Από το χτεσινό αγωνιστικό «παρών»του λαού της Αθήνας
Τον δικό τους ανένδοτο αγώνα για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της εκπαίδευσης και για τη διεκδίκηση παιδείας σε όφελος του λαού, δήλωσαν χτες πως συνεχίζουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και εργαζόμενοι. Παρά τη ζέστη και το γεγονός ότι το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών και εργατικών φορέων και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που συνδιοργάνωσαν η ΟΛΜΕ, η ΠΕΑΕ, το ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συντονιστικό Σωματείων Πειραιά και η Ομοσπονδία Λογιστών, ενώ τελικά συμμετείχε και η ΔΟΕ, αφού πάρθηκε απόφαση από τη Γενική της Συνέλευσης.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πλατεία Κάνιγγος με ομιλίες εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων. Κοινός τόπος ήταν η αναγκαιότητα κοινής πάλης, ανυποχώρητης και χωρίς αυταπάτες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μιλώντας εκ μέρους των γονιών η Κ. Κυριακοπούλου, που εκπροσωπούσε τις Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, τόνισε πως αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Ν. Ζώτος τόνισε ότι με τη συμμετοχή του το ΠΑΜΕ θέλει να τονίσει ότι το ζήτημα της εκπαίδευσης είναι τεράστιο και αφορά όλους τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Κάλεσε στη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου για την παιδεία, που θα αντιπαλεύει τις επιλογές που όπως είπε έρχονται κατευθείαν από το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΟΣΑ και των άλλων αντιλαϊκών κέντρων. Ο Σ. Σάββας, μιλώντας εκ μέρους της ΟΛΜΕ, υπογράμμισε ότι όλοι τώρα πια γνωρίζουν τις επιδιώξεις και τους στόχους της μεταρρύθμισης, αναφερόμενος στο πώς βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές την αντιδραστική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Εκπρόσωποι της ΠΕΑΕ και της ΔΟΕ αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής, επισημαίνοντας την ανάγκη για μαζικούς διορισμούς.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας, καταδικάζοντας την προσπάθεια φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς στο σύλλογο έχει παρέμβει εισαγγελέας με αφορμή ψήφισμα συμπαράστασης της γενικής συνέλευσης σε μαθητή που διωκόταν.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία διά των οδών Πατησίων, Σταδίου και Συντάγματος, με κατεύθυνση το υπουργείο Παιδείας. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν μαθητές με πικέτες ενάντια στη «μεταρρύθμισης» και εκπρόσωποι όλων των φορέων. Φτάνοντας στη γωνία των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, οι διαδηλωτές βρέθηκαν απέναντι σε παρατεταγμένους αστυνομικούς, κάτι που προκάλεσε το σύνθημα «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία». Το ίδιο σύνθημα επανέλαβαν πολλές φορές όταν, φτάνοντας στην οδό Μητροπόλεως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με δεκάδες αστυνομικούς που έκλειναν το δρόμο προς το υπουργείο Παιδείας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αποτυχημένο και το νέο μαθητοδικείο

Αθώοι κρίθηκαν και οι εννιά ανήλικοι μαθητές από το 1ο ΤΕΕ Πειραιά (πρώην 1ο ΤΕΛ, σχολικό συγκρότημα ΣΚΥΠ), οι οποίοι οδηγήθηκαν χτες στο Δικαστήριο Ανηλίκων του Πειραιά. Το στημένο και σαθρό κατηγορητήριο, που αντιμετώπισαν οι ανήλικοι μαθητές, κατέρρευσε. Οι κατηγορίες για ανοχή και συνεργία σε φθορές στο σχολείο τους κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων το Δεκέμβρη του 1998, δεν αποδείχτηκαν. Μάλιστα χτες δικάζονταν και μαθητές της Β` και Γ` Λυκείου οι οποίοι έδιναν εξετάσεις.

Η χτεσινή δίκη ήταν κεκλεισμένων των θυρών και μετά από μια πολύωρη διαδικασία, όπως καταγγέλλουν οι μαθητές, επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να αποδοθούν ευθύνες και ποινές στους ανήλικους.

Υπενθυμίζεται ότι από το Β` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά είχαν αθωωθεί στις 5 Ιούνη οι δέκα ενήλικοι μαθητές από το ίδιο σχολείο.

Στη χτεσινή δίκη ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο Διευθυντής του 5ου ΤΕΕ κ. Σοφιάκης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι παρεμποδίστηκε από τους μαθητές να μπει στο σχολείο. Τον ισχυρισμό αυτό αναίρεσε με την κατάθεσή του ο διευθυντής του 1ου ΤΕΕ Κ. Μαρκέζες, ο οποίος είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι καθηγητές μπορούσαν να μπουν στο σχολείο και να ασκήσουν τα διοικητικά τους καθήκοντα.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε επίσης και το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Σάββας Σάββας, ο οποίος αναφέρθηκε στις μαθητικές κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου που ήταν για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98.

Ο εισαγγελέας, που ήταν ο ίδιος που συνέταξε και το κατηγορητήριο, δείχνοντας έναν υπερβάλλοντα ζήλο, με τις ερωτήσεις του επέμενε αν το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη γιατί όπως είπε οι καταλήψεις θεωρούνται νομικά παράνομες. Οπως επισήμαναν οι μαθητές, το σχολείο τους θεωρείται ο φυσικός τους χώρος και με απόφαση των ίδιων των μαθητών, στο πλαίσιο των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δεν έμπαιναν στο μάθημά τους.

Στο πλευρό των εννιά ανήλικών μαθητών βρέθηκαν και χτες εκπρόσωποι μαζικών φορέων του Πειραιά, καθώς και εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων.

Η πάλη των μαθητών αγκάθι για την κυβέρνηση

«Μια μέρα έμεινε μέχρι το τέλος του εξεταστικού μαραθώνιου και η κυβέρνηση συνεχίζει πιστά να ακολουθεί τις μεθόδους τρομοκρατίας που εγκαινίασε από τα μέσα του χειμώνα. Η πολύκροτη δίκη των 19 μαθητών του σχολικού συγκροτήματος ΣΚΥΠ έφτασε στο τέλος της με την αθώωση και των 9 ανήλικών μαθητών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ.

«Είναι ολοφάνερο ότι η αγωνιστική στάση των μαθητών αποτελεί αγκάθι για αυτούς που θέλουν μαθητές, γονείς και καθηγητές υποχείρια των διαθέσεων της κυβέρνησης. Αλλη μια νίκη του μαθητικού κινήματος καταγράφηκε, νίκη που μένει βαθιά χαραγμένη στους μαθητές του Πειραιά, αλλά και σε ολόκληρο το μαθητικό κίνημα και αποτελεί οδηγό για νέους αγώνες», τονίζεται.

69η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες

Ξεκίνησε χτες στην Αθήνα η 69η γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται την Κυριακή 25 Ιούνη. Το συνέδριο αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς γίνεται λίγες μέρες μετά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την ένταξη στην ΟΝΕ και ενώ οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην παιδεία είναι σε εξέλιξη.

Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών, συζητήθηκαν ζητήματα οργανωτικά και καταστατικά. Από την έναρξη κιόλας του συνεδρίου, φάνηκε για μια ακόμα φορά η σύμπνοια των παρατάξεων της πλειοψηφίας ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει και τους φιλο-ΟΝΕ συσχετισμούς.

Χτες, κατατέθηκε από την πλειοψηφία πρόταση για αλλαγή στο καταστατικό με σύσταση γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το διοικητικό συμβούλιο. Η πρόταση αυτή δε στηρίχτηκε από τους αντιπροσώπους στο συνέδριο και αποσύρθηκε. Η ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών κατέθεσε πρόταση για μετονομασία της Ολομέλειας Προέδρων Διδασκαλικών Συλλόγων σε Ολομέλεια Εκπροσώπων, στην οποία θα εκπροσωπείται κάθε Σύλλογος από εκπρόσωπο ψηφισμένο από τη γενική του συνέλευση. Παράλληλα, κατέθεσε και πρόταση για κατάργηση του αντιμισθίου, που παίρνουν τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ, με το σκεπτικό ότι οι συνδικαλιστές είναι εθελοντές και όχι με μισθό.

Η εργασίες της χτεσινής ημέρας διακόπηκαν για να συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιούνταν χτες στην πλατεία Κάνιγγος. Την απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο πήρε το σώμα των αντιπροσώπων, εγκρίνοντας ψήφισμα που πρότεινε η ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών.

Σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει η ενημέρωση των αντιπροσώπων από τους αιρετούς στο ΚΥΣΠΕ, η έκθεση και η κριτική των πεπραγμένων του ΔΣ της ΔΟΕ.

26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πάνω από 80 είναι οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει μέχρι τώρα η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και θα φτάσουν μέχρι το τέλος του Ιούλη, ενώ δεκάδες είναι και οι εκδηλώσεις όλων των άλλων οργανώσεων της ΚΝΕ, που θα απλωθούν μέσα στο καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, στον Πειραιά και την Αττική είναι:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

- Στην πλατεία Νέου Ηρακλείου, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία, επαγγελματικά δικαιώματα, ανεργία», και ομιλητές τον Κώστα Μυτιληνιού, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Κώστα Λιαπάτη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

- Στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων, στις 8 μ.μ., με θέμα «Εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό σύστημα» και ομιλητές τον Χρήστο Ματζώρο, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ και τον Τζουμπρή, στέλεχος του ΚΚΕ.

- Στην πλατεία Αγ. ΙωάννουΡέντη, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

  • Το Σάββατο 24/6:

- Στην πλατεία της Δραπετσώνας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ανεργία και κατάρτιση».

- Στο Μεγάλο Πεύκο, από τις 8.30 μ.μ., θα λειτουργεί κιόσκι της ΚΝΕ, όπου θα πραγματοποιηθεί τουρνουά σκάκι, έκθεση βιβλίου και γκράφιτι.

- Στα Μέγαρα, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση νεανικής δημιουργίας με αγώνες σκάκι, εικαστικά δρώμενα, έκθεση βιβλίου κ.ά.

  • Κυριακή 25/6 και Δευτέρα 26/6: Αθλητικό Τουρνουά μπάσκετ στην Κοκκινιά με ομάδες από σχολεία της περιοχής. Οι αγώνες θα γίνονται και τις δυο μέρες το απόγευμα, στο γήπεδο του «Πλάτωνα» (Θηβών και Πέτρου Ράλλη) και θα είναι αφιερωμένες στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
  • Τη Δευτέρα 26/6:

- Στην πλατεία Αγ. Νικολάου (Αχαρνών), στις 8 μ.μ.,εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στην εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν.

- Στο κολέγιο Deree στους Αμπελόκηπους, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ