ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2000
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεδιάντροποι

Εχουν γίνει, πλέον, τόσο κυνικοί και ξεδιάντροποι που δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα ομιλίας του υφυπουργού Οικονομικών Α. Φωτιάδη και θα καταλάβετε αμέσως τι εννοούμε. Λέει, λοιπόν, ο υφυπουργός πως «ο κίνδυνος είναι ότι το κράτος θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει πολλά από τα χρήματα που έχει εξοικονομήσει από τις μειωμένες πληρωμές για τόκους, προκειμένου να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, με σκοπό να αντιμετωπίσει διάφορα πιεστικά κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία. Αντίθετα, για να παραμείνει η Ελλάδα αξιόπιστη και ανταγωνιστική στα πλαίσια της ΟΝΕ χρειάζεται να περιορίσει ορισμένους φορολογικούς συντελεστές, για να αντεπεξέλθει η οικονομία στον έντονο φορολογικό ανταγωνισμό»

Κίνδυνος, λοιπόν, οι δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλα πιεστικά προβλήματα! Και αυτά τα έλεγε στην Πτολεμαΐδα, σε μια πόλη που δοκιμάζεται από την ανεργία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Ξεπούλημα - πρόκληση σε Κόκκαλη - Μυτιληναίο

Προσφέροντας ...χάντρες και καθρεφτάκια το δίδυμο Κόκκαλη - Μυτιληναίου,  βάζει «πόδι» σε προμήθειες εκατοντάδων δισ. δραχμών

Με μια ανακοίνωση λίγων γραμμών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικύρωσε και επίσημα το ξεπούλημα - κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, μόλις 4 δισ. δραχμές - της ΕΛΒΟ, στο γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία και ποικιλοτρόπως ευνοούμενο Σ. Κόκκαλη, ο οποίος είχε υποβάλει προσφορά από κοινού με τον Μυτιληναίο. Πρόκειται για σκάνδαλο πρώτης γραμμής, καθώς οι δύο μεγαλοεπιχειρηματίες, κυριολεκτικά από το τίποτα, γίνονται ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης, που στον προγραμματισμό της έχει παραγγελίες του ελληνικού δημοσίου εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών! Ανάμεσα στις κρατικές δουλιές, που μεταβιβάζονται μαζί με την επιχείρηση στους δύο ομίλους, είναι οι προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων με το νέου τύπου άρματος μάχης αξίας 600 δισ. δραχμών, οι παραγγελίες επίσης του στρατού οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και άλλες ανεκτέλεστες προμήθειες του δημοσίου προς την ΕΛΒΟ, δεκάδων ή και εκατοντάδων δισ. δραχμών. Χτες, εξάλλου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Θ. Πάγκαλου, ο πρώτος επανέλαβε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους...

Για το θέμα της ΕΛΒΟ, η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού. Αφού αναφέρεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ με την ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΙΝΤΡΑΚΟΜ - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ως πλειοδότριας, οι κυβερνώντες προβάλλουν τον ισχυρισμό για δήθεν υψηλό τίμημα (για το 43% των μετοχών της ΕΛΒΟ προσέφεραν 4,15 δισ. δραχμές), φτάνοντας στο σημείο- πρόκληση να το χαρακτηρίσουν «κατά πολύ υψηλότερο από την αποτίμηση της εταιρίας που πραγματοποίησε ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος»! Το υπουργείο, βέβαια, δεν μπαίνει στον κόπο να αναφέρει το ύψος της αποτίμησης της ΕΛΒΟ από τον... ανεξάρτητο σύμβουλο, ούτε ν' αναφέρει αν ο... ανεξάρτητος σύμβουλος, κατά την αποτίμησή της, έλαβε υπόψη τα εκατοντάδες δισ. παραγγελίες του ελληνικού δημοσίου προς την ΕΛΒΟ. Πολύ περισσότερο, αποσιωπά -όπως είναι φυσικό- τις σκοπιμότητες βάσει των οποίων ενεργούν οι περιβόητοι σύμβουλοι και το γεγονός ότι σε κάθε τους κίνηση αγνοούν και παραβλέπουν πλήρως ότι μονάδες όπως η ΕΛΒΟ προσφέρουν πολλαπλασιαστικές υπεραξίες και κέρδη, όταν σχεδόν μονοπωλιακά λειτουργούν με κρατικές παραγγελίες.

Με μόλις 4 δισ. δραχμές, που προσφέρουν για την ΕΛΒΟ οι επιχειρηματίες Κόκκαλης και Μυτιληναίος καταφέρνουν να βάλουν για τα καλά πόδι στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δραχμές. Προσφέροντας δηλαδή ...στραγάλια αποκτούν ένα χρυσωρυχείο. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε για τη συμμετοχή της ΕΛΒΟ στη συμπαραγωγή του τύπου άρματος που θα επιλεγεί από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες. Η ΕΛΒΟ έχει επίσης ανεκτέλεστες παραγγελίες προς τον ελληνικό στρατό, τα αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ που ξεπερνούν τα 100 δισ. δραχμές και τα οποία αποτελούν πλέον την «προίκα» που θα πάρουν οι νέοι της ιδιοκτήτες.

Ο ΟΠΑΠ

Μέσα στο 2000 θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε για το θέμα αυτό με τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα γίνει με τη μέθοδο σαλαμοποίησής του, καθώς, όπως διευκρίνισε ο Γ. Παπαντωνίου, θα δοθεί σε ιδιώτες «ένα μικρό ποσοστό στην αρχή και μπορεί να προχωρήσουμε και σε νέες "δόσεις" μετοχοποίησης».

ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη ΔΕΗ

Στα κοφτερά «δόντια» της κυβερνητικής ασυδοσίας έχουν πέσει οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται στην περιοχή των εργοστασίων και των ορυχείων της ΔΕΗ, στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πετύχει την ανάπτυξη της ΔΕΗ με όσο τη δυνατόν χαμηλότερο κόστος, αρπάζει τα χωράφια τους «κοψοχρονιά», αφήνοντας τους ανθρώπους αυτούς στο έλεος της μοίρας τους. Το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές ΓιώργοςΧουρμουζιάδης και ΑγγελοςΤζέκης, ζητά να ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα για την αποκατάσταση των κατοίκων της περιοχής.

Αναφερόμενοι στα γνωστά και οξυμένα προβλήματα της υπαίθρου - χαμηλά εισοδήματα, υψηλό κόστος παραγωγής, υγεία, παιδεία, πολιτισμό στο στάδιο της υπανάπτυξης - οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως «έχουν καταντήσει να είναι το μόνιμο χαρακτηριστικό της ελληνικής αγροτικής περιφέρειας». Σχετικά με την περιοχή της Πτολεμαΐδας, όμως - και συγκεκριμένα τα χωριά Κλιτός, Κούμανος, Προάστιο και Μαυροπηγή - υπογραμμίζουν πως εκεί «τα προβλήματα αυτά αποκτούν χαρακτήρα καταστροφής, γιατί ανατρέπουν όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής: Την εργασία, την παραγωγική σχέση των ανθρώπων με τη γη, την υγιεινή σχέση τους με το περιβάλλον και τις προοπτικές της νεολαίας για εργασία». Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν: «Στα χωριά αυτά το κράτος για να πετύχει την ανάπτυξη της ΔΕΗ με χαμηλό κόστος, απαλλοτριώνει τα χωράφια των κατοίκων με τιμές που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, ενώ τα χρήματα της απαλλοτρίωσης αργούν να καταβληθούν στους φτωχούς δικαιούχους».

«Η απαλλοτρίωση, βέβαια, δε συνεπάγεται μόνο στέρηση του μοναδικού εισοδήματος από φτωχούς αγρότες - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ - αλλά και τον ξεριζωμό τους από τη γη, όπου παραδοσιακά ως εθνική παραγωγική δύναμη ανήκουν. Συνεπάγεται, ακόμα, την αναγκαστική απώλεια προοπτικής εργασίας ιδιαίτερα στους νέους, που παλιά προσλαμβάνονταν στη ΔΕΗ και τέλος, τη βίαιη μετατροπή ενός αγροτικού πληθυσμού σε "παρασιτικό" στοιχείο των πόλεων, όπου αναγκάζονται να μεταστεγαστούν, χωρίς η κυβέρνηση να δείχνει στοιχειώδη φροντίδα για την "τύχη" που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι αυτοί. Ετσι, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα ανεργίας, που δεν οδηγούν μόνο σημαντικά παραγωγικά στοιχεία σε τραγικούς κοινωνικούς αποκλεισμούς, αλλά τη νεολαία στην περιθωριοποίηση και την αναζήτηση παράνομων μορφών βιοτικής και ψυχολογικής συντήρησης, στον εφιαλτικό κόσμο των ουσιών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης:

  • Με ποια πολιτική σκέφτεται να αντιμετωπίσει αυτό το εθνικής σημασίας πρόβλημα;
  • Στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θα ληφθεί μέριμνα για τους κατοίκους της περιοχής;
  • Τι μέτρα θα προωθήσει η κυβέρνηση για να υπάρξουν εναλλακτικές μορφές εργασιακής αποκατάστασης των ανθρώπων αυτών που μένουν άκληροι;
ΟΒΣΑ
Αναγκαιότητα οι κινητοποιήσεις

Η αναγκαιότητα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που επιτρέπει την ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πλειοψηφίας του λαού, ήταν το συμπέρασμα που εξήχθη από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η αφορμή της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν σωματεία, Ομοσπονδίες, τοπικές και κλαδικές ενώσεις επαγγελματοβιοτεχνών, μικρεμπόρων κ.ά., ήταν η καλύτερη οργάνωση της συγκέντρωσης στην πλατεία Κάνιγγος την ερχόμενη Τετάρτη. Σε όλα τα προβλήματα που θίχτηκαν υπήρξε ομοφωνία και εκφράστηκε η θέληση όλων των συμμετεχόντων να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους για τη μαζικότερη συμμετοχή από ποτέ άλλοτε των ΕΒΕ στη συγκέντρωση.

Στο μεταξύ «ανησυχία και οργή» προκαλεί στους βιοτέχνες, αλλά και γενικότερα στους ΕΒΕ για τη διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Με ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ σημειώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα να αντιδράσουμε με όλες τις δυνάμεις μας σ' αυτό το έγκλημα που συντελείται. Διότι οι δημόσιες επιχειρήσεις, με ένα σχεδιασμό που θα έχει γνώμονα τις ανάγκες του λαού, μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη, την ασφάλεια και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού».

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, η ΟΒΣΑ καταδικάζει την πρακτική της κυβέρνησης να αναθέτει τις εργασίες σε ξένες επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς κανένα διαγωνισμό, σημειώνοντας ότι τα έργα θα πρέπει να ανατεθούν σε ελληνικές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις γενικότερα. Επίσης καταγγέλλουν και την τακτική των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία συνειδητά αποσιωπούν τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες που τα γεννούν και ασχολούνται με θέματα αποπροσανατολισμού, προσπαθώντας να διαμορφώσουν συνειδήσεις στην κατεύθυνση που θέλει η κυβέρνηση.

«Μονή ταρίφα» μέχρι Ραφήνα, Λούτσα και Μαρκόπουλο

Μέχρι τη Ραφήνα, το Μαρκόπουλο Μεσογείων και τη Λούτσα επεκτάθηκε η περιμετρική ζώνη των ταξί της Αττικής και κατά συνέπεια οι διαδρομές στις περιοχές αυτές με ταξί, γίνονται πλέον με «μονή ταρίφα» αντί της διπλής.

Μετά την επέκταση αυτή, διπλή ταρίφα «μπαίνει» στα όρια των δήμων Ραφήνας προς Νέα Μάκρη και Μαρκόπουλου προς Κερατέα και Καλύβια, ενώ καταργήθηκε η διπλή ταρίφα στη Σχολή Ευελπίδων του Δήμου Βάρης προς Κορωπί και Μαρκόπουλο.

Σημειώνεται ότι η χρήση της διπλής ταρίφας γίνεται όταν το ταξί βγαίνει από τα όρια της περιμετρικής ζώνης και ο επιβάτης δεν πρόκειται να επιστρέψει σε περιοχή εντός της ζώνης, καθώς επίσης και από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 π.μ.

Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών του νομού Λάρισας, που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από την ανεμοθύελλα της 16ης Ιούνη, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ΓιάννηςΠατάκης, ΑντώνηςΣκυλλάκος και ΝίκοςΓκατζής, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Γεωργίας.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση: «Εκτεταμένες ζημιές, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν το 100%, υπέστησαν χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας αχλαδιών, ροδάκινων και βερίκοκων στην περιοχή Τυρνάβου του νομού Λάρισας, από την ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή στις 16 Ιούνη». Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα θα πάρει για την άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών, καθώς και την πλήρη και έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ