ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης

Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ
Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ
Να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες στον αγροτικό κόσμο ότι θα επιλύσει τα αγροτικά προβλήματα προσπαθεί η κυβέρνηση, αλλά η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Ολα πάνε προς το χειρότερο για τους μικρομεσαίους αγρότες κι αυτή την «κατρακύλα» δεν πρόκειται να τη σταματήσει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η οποία κινείται στον ίδιο αντιαγροτικό ντορό που βάδισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι τιμές παραγωγού παραμένουν στα περσινά εξευτελιστικά επίπεδα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πέφτουν ακόμα πιο κάτω, ενώ το ήδη υπέρογκο κόστος παραγωγής αυξάνεται κι άλλο, οι ισχνές επιδοτήσεις πετσοκόβονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, να δέχεται διαρκώς ισχυρά πλήγματα και να συνεχίζεται ακόμα πιο μαζικά και πιο γρήγορα το ξεκλήρισμά τους.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με τις υποσχέσεις που έδωσε επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θ' αντιμετωπίσει κάποια αγροτικά προβλήματα. Ομως, είναι ολοφάνερο, ότι αυτά δε λύνονται, ούτε με τα 280 εκατομμύρια ευρώ της ΕΕ σε παραγωγούς γάλακτος, για τα οποία δε διευκρινίστηκε, καν, πώς και πού θα δοθούν, ούτε με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 11% και την αλλαγή τρόπου υπολογισμού της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου, καθώς δε θα έχει το παραμικρό αντίκρισμα για τους μικροϊδιοκτήτες και μικροπαραγωγούς, ούτε με την ψηφιακή πιστοποίηση του ΟΣΔΕ.

Η προοπτική για τους μικρομεσαίους αγρότες βρίσκεται στην ανάπτυξη του αγώνα, που προϋποθέτει ανασύνταξη, ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με ουσιαστική και σταθερή λειτουργία των αγροτικών συλλόγων, δυνάμωμα της ΠΑΣΥ, που στο στόχαστρο θα έχει τη σύγκρουση και την ανατροπή της ΚΑΠ. Και, βεβαίως, απαιτείται ν' αγωνιστούν από κοινού με το ταξικό κίνημα της εργατικής τάξης και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, στην κατεύθυνση της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου, που θα μάχεται για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής και την προοπτική μιας διαφορετικής οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας, που θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα λειτουργεί δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις. Αυτή την προοπτική προβάλλει το ΚΚΕ,υπογραμμίζοντας ότι η προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρότασής του είναι η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και η εφαρμογή της Λαϊκής Οικονομίας.

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να διεκδικήσει:

  • Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα όλων των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Αμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.
  • Κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση έργων υποδομής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα, εξυπηρετώντας τη διατροφική αυτάρκεια.
  • Δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος, και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες - κτηνοτρόφους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και πολιτιστικών κέντρων.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ
Οι προτεραιότητες για τις ειδικές μορφές τουρισμού

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το «μελάνι» των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να απαριθμεί από το κείμενο που είχε μπροστά του σχεδόν όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού και είδε το «φως» η πρώτη αναφορά για το τι «πρέπει» να γίνει. Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το ΙΤΕΠ (το οποίο χρησιμοποιούν για την επιστημονική «θωράκιση» των θέσεών τους οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), κρίνει ότι είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών τουρισμού, όπου η Ελλάδα μπορεί να έχει άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, λόγω της υφιστάμενης υποδομής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Αυτές είναι: Ο θαλάσσιος τουρισμός (κρουαζιέρα, γιότινγκ), λόγω της μεγάλης ακτογραμμής και του πλήθους των νησιών. Επίσης, ο συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός, καθώς και ο πολιτιστικός τουρισμός, είτε αυτόνομα, είτε σε συνδυασμό με άλλες μορφές. Δευτερευόντως θεωρεί ότι μπορεί να ενισχυθεί ο αθλητικός τουρισμός, λόγω των εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τέλος, κρίνει πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός.

Το ΙΤΕΠ διαπιστώνει «κατακριτέα για τη χώρα μας έλλειψη πρωτοβουλίας» στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού και «υστέρηση δράσης» τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα. Μέσα από τις επισημάνσεις του προκύπτει για μια ακόμη φορά η διαρκής απαίτηση του τουριστικού κεφαλαίου για πολυποίκιλη υποστήριξη από το κράτος. Αυτό είναι, τελικά, και το κύριο θέμα, όπου καταλήγουν όλες οι μελέτες και οι θέσεις των τουριστικών επιχειρηματιών, καθώς ζητούν ανάπτυξη της προβολής, των συγκοινωνιών, της ασφάλειας, της υγιεινής, γενικότερα των υποδομών με τρόπο που θα εξυπηρετείται πρώτα και κύρια η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, οι ανάγκες «φιλοξενίας», όλο και περισσότερων αλλά και πιο απαιτητικών τουριστών, πρόθυμων για μεγάλες δαπάνες.

Επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΤΕΠ ότι ακόμη και το ελληνικό τουριστικό πρότυπο «ήλιος - θάλασσα» πλήττεται από χώρες που το διαθέτουν φτηνότερα, όπως η Τουρκία και η Κροατία. Στον τομέα των ειδικών μορφών τουρισμού, ανταγωνίστριες χώρες είναι οι Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία, Τουρκία, Πορτογαλία. Από αυτές, Ισπανία και Ιταλία είναι «ηγέτες», έχοντας ικανοποιήσει «πλήθος αναγκαίων και ικανών συνθηκών», όπως γήπεδα γκολφ και χιονοδρομικά κέντρα.

Η χρηματοδότηση των ΕΒΕ

Τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν όλοι στο στόμα τους, αλλά - παράξενο πράγμα, βρε παιδί μου - αλλονών οι τσέπες γεμίζουν.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει νομοσχέδια για την αγορά, ώστε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, να στηρίξει τον μικρό, φτωχό επιχειρηματία. Την γνωστή «ραχοκοκαλιά». Που έχει φάει τόσες σφαλιάρες η έρμη, ώστε να είναι θαύμα που υφίσταται ακόμη, ως «ραχοκοκαλιά» τουλάχιστον.

Μόνο που τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σε συνέχεια ανάλογων της ΝΔ, έχουν κάποιες περίεργες απαιτήσεις. Είναι σαν τον δανεισμό του μισθωτού από μια τράπεζα. Για να δανειστεί ο άνθρωπος σημαίνει ότι έχει κάποια ανάγκη και δεν του φτάνουν τα λεφτά. Αλλά για να πάρει δάνειο πρέπει να έχει λεφτά! Να έχει περιουσία, κάποιο ακίνητο να υποθηκεύσει, ή αποδοχές που να εξασφαλίζουν την τράπεζα.

Ετσι γίνεται και με τον μικρό ΕΒΕ. Για να δανειστεί σημαίνει ότι η δουλειά πάει από το κακό στο χειρότερο, θέλει στήριξη, μια ευκαιρία για να ορθοποδήσει.

Και τι λένε τα περίφημα μέτρα και προγράμματα; Οτι πρέπει να έχει κέρδη και μεγάλους τζίρους. Οτι πρέπει να είναι «βιώσιμος», έτσι όπως το εννοεί η ΕΕ. Οτι πρέπει να έχει ισχυρά περιουσιακά στοιχεία και δυνατότητες αποπληρωμής των όποιων δανείων. Μα, άμα τα είχε όλα αυτά, τι να την κάνει τη χρηματοδότηση. Ε; Για να κάνει ...εξαγωγές;

ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ
Απορρόφησε την «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης»

Η εταιρεία ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ ΑΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ απορροφήθηκε από την ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψαν το καλοκαίρι του 2008 οι όμιλοι ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και EDISON.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στη νέα εταιρεία συμμετέχουν πλέον: η ELPEDISON B.V. (ΕΛΠΕ και EDISON) με 75%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 22,5% (για το οποίο κατέβαλε επιπλέον και 28,18 εκατ. ευρώ), ΧΑΛΚΟΡ με 2,5%. Η ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ κατέχει επιπλέον τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 390 MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, και την υπό κατασκευή μονάδα συνδυασμένου κύκλου 420 MW στη Θίσβη Βοιωτίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ