ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»

Μια πολύ σημαντική ημερίδα με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004», διοργανώνει το ΚΚΕ , αύριο Πέμπτη 29 Ιούνη από τις 6μ.μ. έως τις 10μ.μ. στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα.

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί ο υπουργός Πολιτισμού, η πρόεδρος της ΟΕΟΑ «ΑΘΗΝΑ 2004», εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ), του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αθλητικών ομοσπονδιών, του ΤΕΦΑΑ, εργατικών συνδικαλιστικών φορέων, οικολογικών οργανώσεων (WWF, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης), καθώς και συντονιστικών επιτροπών (Σαρωνικού, Καλλιθέας, Ελεύθερων Χώρων Αθήνας).

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας θα ακολουθήσει η κεντρική εισήγηση από τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα γίνουν δεκάλεπτες παρεμβάσεις εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού και της προέδρου της ΟΕΟΑ, καθώς και επτάλεπτες παρεμβάσεις εκ μέρους των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων (μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή ο Χρήστος Σμυρλής, βουλευτής και υπεύθυνος αθλητικού τομέα του ΠΑΣΟΚ, η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, βουλευτής της ΝΔ και μέλος της εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και ο Κώστας Γεωργιάδης , μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ).

Στην Ημερίδα πρόκειται να γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:

  • «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ως μέσον για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων», από τον Ανδρέα Ζαζόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.
  • «Το πρόγραμμα για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των αγώνων και οι πολιτικές προεκτάσεις του», από τον Γιάννη Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού από τον ΟΕΚ», από τον Αντώνη Αντύπα, εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΟΕΚ.
  • «Οι Ολυμπιακοί Πόλοι», από τον Κυριάκο Καρύδη, αρχιτέκτονα.
  • «Τα οικονομικά μεγέθη της διοργάνωσης του 2004», από τον Γιώργο Μαγγανά, οικονομολόγο.
  • «Περιβάλλον και Ελεύθεροι Χώροι στην Αττική - Πριν και μετά το 2004», από τον Μπάμπη Ζιώγα, πολιτικό μηχανικό - υγιεινολόγο.
  • «Αθλητισμός: Κοινωνικό Αγαθό ή εμπόρευμα στα χέρια των πολυεθνικών;», από τη Λούλα Καρατζά , υπεύθυνης του αθλητικού τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων το προεδρείο της Ημερίδας θα δίνει το λόγο για επτάλεπτη τοποθέτηση σε εκπροσώπους φορέων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δεν τον χωρούσε ο τόπος...

Σαν τον κλέφτη ήρθε και έφυγε από την πόλη μας ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς

(Του ανταποκριτή μας).-

Στα κρυφά και κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα, έφτασε χτες στα Γιάννενα ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς. Με χίλιες προφυλάξεις, και στην κυριολεξία με βιαστικές κινήσεις, πραγματοποίησε τις προγραμματισμένες επισκέψεις του, ενώ σε κάθε βήμα του μέσα στην πόλη έβρισκε μπροστά του εκατοντάδες διαδηλωτές που διατράνωναν την αντίθεσή τους στην παρουσία του αρχιτρομοκράτη στην πόλη τους.

Μπροστά από το το κτίριο της Νομαρχίας, τον «υποδέχτηκαν» μέλη του φιλειρηνικού κινήματος της πόλης και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και σημαίες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, καταδίκαζαν την επίσκεψη του Ν. Μπερνς στα Γιάννενα. Λίγο πριν ανεβεί τα σκαλοπάτια της Νομαρχίας ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο συγκεντρωμένος κόσμος έβαλε φωτιά σε μια αμερικάνικη σημαία και εκατοντάδες στόματα μαζί βροντοφώναξαν:«Ο Μπερνς δολοφονούσε τον Σέρβο πατριώτη και εσείς εδώ τον κάνετε επίτιμο δημότη»...

Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης του Ν. Μπερνς με τον νομάρχη Ιωαννίνων, οι διαδηλωτές παρέμεναν έξω το κτίριο της Νομαρχίας και φώναζαν συνθήματα. «Χτες στην Καστοριά σήμερα εδώ, κάτι για τα σύνορα έχουν στο μυαλό» και «Νομάρχη του Σημίτη, υπάλληλε του ΝΑΤΟ, εμείς τον Μπερνς θα ρίξουμε στης λίμνης μας τον πάτο», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξε το συγκεντρωμένο πλήθος. Τον παλμό και το χρώμα στη συγκέντρωση έδιναν οι πολλοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα απαίτησαν να γίνει «απολύμανση της Νομαρχίας και του δημαρχείου μετά την αποχώρηση του αιμοσταγούς Ν. Μπερνς»...

Μετά το τέλος της συνάντησης και κατά την έξοδο του πρεσβευτή από τη Νομαρχία, οι φιλειρηνιστές κινήθηκαν προς το αυτοκίνητό του και ακολούθησε συμπλοκή με την αστυνομία. Τελικά, ο Ν. Μπερνς αποχώρησε και κατευθύνθηκε προς το Δημαρχείο της πόλης, δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του. Την ίδια ακριβώς πορεία όμως ακολούθησαν και οι φιλειρηνιστές, οι οποίοι διαδηλώνοντας στον κεντρικό δρόμο της πόλης και με κεντρικά συνθήματα «Οσο την πρεσβεία θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» έφτασαν στο κτίριο του δημαρχείο. Στη διαδρομή, και περνώντας έξω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της 8ης Μεραρχίας, με τα συνθήματά τους απαίτησαν να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας. Επίσης κάλεσαν όλους τους δημοκράτες αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας να μην υποταγούν στη «Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Τέλος με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης του Νομού Ιωαννίνων κήρυξε ανεπιθύμητο τον εκπρόσωπο των αμερικανικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Ο λαός μας έχει μεγάλη ιστορία αγώνων για την ανεξαρτησία και την ελευθερία. Στάθηκε αντιμέτωπος απέναντι σε όποιους θέλησαν να τον υποτάξουν». Και προσθέτουν τα μέλη της Επιτροπής: «Ο λαός μας έχει ήθος πολιτισμού, έχει τις υψηλές πολιτισμικές αξίες της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Γι' αυτό στέκεται πάντοτε στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται για το δίκιο και την αξιοπρέπειά τους. Ο ανεπιθύμητος πρέσβης εκπροσωπεί όλα εκείνα που ο λαός μας αντιμάχεται».

Ο πρέσβης της Νέας Τάξης, τονίζεται στην ανακοίνωση, φέρνει μαζί του τον αποτροπιασμό του για το λαό μας, που βγήκε στους δρόμους να δείξει την αλληλεγγύη του στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Φέρνει μαζί του, επισημαίνεται, τις επιδιώξεις της Νέας Τάξης να μετατραπούν οι ιστορικοί λαοί σε παγκοσμιοποιημένο όχλο.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους καλούν τους εκπροσώπους της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «να συμπεριφερθούν ως εκπρόσωποι του λαού που τους εξέλεξε και όχι να σταθούν απέναντί του, συμμαχούντες με τον εκπρόσωπο της πολιτικής των βομβαρδισμών νοσοκομείων και αμάχων».

Επίσης ανακοινώσεις εξέδωσαν οι δήμαρχοι Ζίτσας και Πασσαρώνας, το ΠΑΜΕ Ιωαννίνων, σωματεία συνταξιούχων του νομού, η ΟΓΕ κ.α.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Καταγγέλλεται «συνέδριο» του ΝΑΤΟ στο χώρο της Υγείας

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

«Συνέδριο», με θέμα «Το σύνδρομο της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας» διοργανώνει και πάλι το ΝΑΤΟ στην Κέρκυρα. Το «Συνέδριο», διεξάγεται στη Δασιά από τις 25 Ιούνη έως τις 5 Ιούλη και καλύπτεται από πλήρη μυστικότητα. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, σημειώνει τα παρακάτω:

«Πριν από 3 ακριβώς χρόνια πραγματοποιήθηκε στο νησί μας μια κλειστή σύναξη του λεγόμενου Ινστιτούτου Προχωρημένων Ερευνών του ΝΑΤΟ (NATO ADVANCED STUDY INSTITUTE) με θέμα "Το σύνδρομο της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας" (Acute Respiratory Distress Syndrome).

Η ΝΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε αμέσως το γεγονός αυτό, γιατί όσο αθώο κι αν φαίνεται το θέμα, στην πραγματικότητα έχει άμεση σχέση με τις εγκληματικές πολεμικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Το σύνδρομο της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, σε μαζική κλίμακα στη διάρκεια των δολοφονικών επιδρομών των Αμερικανών στο Βιετνάμ και έκτοτε επαναλήφθηκε όπου οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ... επέβαλλαν με τους βάρβαρους βομβαρδισμούς τους τη Νέα Τάξη Πραγμάτων (Περσικό Κόλπο, Βοσνία κλπ). Καταγγείλαμε επίσης τη συμμετοχή στη ΝΑΤΟική αυτή σύναξη, Ελλήνων γιατρών και μάλιστα στην οργανωτική επιτροπή, καθώς και την πρωτοφανή λαθροχειρία που επιχειρήθηκε από το Δ/ντή της Πνευμ/κής Κλινικής του ΓΝΝ Κέρκυρας κ. Χαΐνη, τον τότε Πρόεδρο του ΠΚ κ. Μάστορα και τον τότε πρόεδρο του ΔΣ του ΓΝΝΚ κ. Αλεξανδρόπουλο στο να παρουσιαστεί στον κερκυραϊκό λαό η ΝΑΤΟική σύναξη με το βαρύγδουπο τίτλο του "Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Σύνδρομο της Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας", αποκρύβοντας παντελώς και επιμελώς το γεγονός πως εμπνευστής, οργανωτής και χρηματοδότης του "συνεδρίου" αυτού ήταν το ΝΑΤΟ.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ θεωρεί υποχρέωσή της να καταγγείλει προς τον ελληνικό λαό πως το ΝΑΤΟ διοργανώνει και φέτος στο νησί μας, με πλήρη όμως μυστικότητα αυτή τη φορά, το ίδιο αυτό «συνέδριο» και με το ίδιο, ακριβώς, θέμα (Δασιά 25 Ιούνη έως 5 Ιούλη). Ο σκοπός της ΝΑΤΟικής αυτής σύναξης είναι προφανής: Η τελειοποίηση των συμπερασμάτων τους για το Σύνδρομο της Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας, μετά από την ακόμη πιο πλούσια πείρα που απέκτησαν από τους πολύμηνους εγκληματικούς αμερικανονατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Καταγγέλλουμε και πάλι τη συμμετοχή Ελλήνων γιατρών και του κ. Χαΐνη στη ΝΑΤΟική αυτή δύναμη. Ευθύνες θεωρούμε πως έχουν επίσης ο πρόεδρος του ΔΣ του ΓΝΝΚ κ. Γρηγορόπουλος αλλά και ο δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Κουλουρίδης που ενέκριναν την εκπαιδευτική άδεια του κ. Χαΐνη τουλάχιστον παράτυπα, αφού ο κύριος αυτός, παρά την υποχρέωση που έχει, αρνιέται πεισματικά να αναφέρει σε ποιο "συνέδριο" θα πάρει μέρος και πού αυτό θα διεξαχθεί.

Τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που στήριξαν την προηγούμενη ΝΑΤΟική σύναξη, με την τωρινή στάση σιωπής που τηρούν, στην ουσία στηρίζουν και πάλι τους ΝΑΤΟικούς. Γιατί σήμερα, μετά από τους βάρβαρους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, τους καθημερινούς βομβαρδισμούς του Ιράκ, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ κλπ, δεν επιτρέπεται η σιωπή. Γιατί σιωπή σήμερα απέναντι στις θηριωδίες του ΝΑΤΟ, σημαίνει, ουσιαστικά, συνενοχή και υποταγή στις προσταγές της Νέας Τάξης».

Τέλος, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό και ειδικότερα τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας να απομονώσουν αυτή την προκλητική ενέργεια του ΝΑΤΟ και των εγχώριων υπηρετών του και να καταδικάσουν έμπρακτα την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων εκείνων που υποτάσσονται στις προσταγές της Νέας Τάξης και του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ