ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
«Πόλεμος» δηλώσεων Σ. Αραβίας - Ιράν

Στο στόχαστρο περιφερειακών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων η περιοχή

Οι μάχες συνεχίζονται στην Υεμένη
Οι μάχες συνεχίζονται στην Υεμένη
ΣΑΝΑ'Α - ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Σ. Αραβίας - Ιράν διά μέσου του πεδίου μαχών της βόρειας Υεμένης, στο οποίο εδώ και βδομάδες μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ σιιτών ενόπλων της φυλής Χούθι και κυβερνητικών στρατευμάτων. Δεικτικά είναι τα σχόλια του αραβικού Τύπου, που μιλά για προκλητική παρέμβαση της Τεχεράνης, ιδιαίτερα όταν σχεδόν επισήμως έχει παραδεχτεί τις στενές διασυνδέσεις της με σιιτικές ή όχι οργανώσεις σε άλλες χώρες της περιοχής.

Είναι φανερό ότι λόγω της στρατηγικής της θέσης στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας και των πλούσιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων, η Υεμένη έχει μπει στο στόχαστρο περιφερειακών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί προσφέρθηκε «να βοηθήσει η χώρα του την υεμενίτικη κυβέρνηση στην αποκατάσταση της ασφάλειας», συμπληρώνοντας ότι είναι αναγκαία μια «συλλογική προσπάθεια» και ότι «οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ωφελεί τους εχθρούς των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών». Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προχτεσινή παρέμβαση Μοτακί, όπου εκτιμούσε ότι «στα τεκταινόμενα δε θα πρέπει να παρεμβληθεί κανένα τρίτο μέρος, ούτε για να βοηθήσει, ούτε για να στηρίξει κάποιο από τα εμπλεκόμενα μέρη». Η ιρανική «προσφορά» απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την υεμενίτικη κυβέρνηση, που μίλησε για «εθνικό ζήτημα» και απέρριψε κάθε «ξένη ανάμειξη», ακόμη και υπό τη μορφή «προστασίας».

Αποστάσεις από την Τεχεράνη προσπάθησαν να πάρουν και οι σιίτες ένοπλοι της φυλής Χούθι. Ο στρατιωτικός ηγέτης τους Αμπντούλ Μάλικ αλ Χούθι υποστήριζε ότι δεν υπάρχει σχέση με το Ιράν και επισήμαινε ότι «η σύγκρουση δεν έχει δογματικό (θρησκευτικό) χαρακτήρα, αλλά σκοπός είναι η ανατροπή της πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής περιθωριοποίησης της φυλής Χούθι στο βορρά». Κατηγόρησε τη Σ. Αραβία ότι συνεχίζει να βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές εντός Υεμένης και ότι επιδιώκει να δημιουργήσει «μια ντε φάκτο νεκρή ζώνη κατά μήκος των συνόρων εντός του υεμενίτικου εδάφους». Επανέλαβε, επίσης, ότι υπάρχει πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ του σαουδαραβικού και του υεμενίτικου στρατού.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι, από την άλλη, επέμεναν ότι οι επιχειρήσεις τους περιορίζονται εντός του εδάφους τους και ότι συνεχίζονται προκειμένου ν' ασφαλίσουν τα σύνορα. Οι αρχές της σαουδαραβικής επαρχίας Τζιζάν προανήγγειλαν αποζημιώσεις για όλες τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν λόγω των επιχειρήσεων στα σύνορα. Ο ΟΗΕ, από την άλλη, ανεβάζει τον αριθμό των εκτοπισμένων στο υεμενικό έδαφος σε τουλάχιστον 175.000 αμάχους.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενίσχυση της κατοχής ζητά το ΝΑΤΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέους πόρους για την εκπαίδευση των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων και της αστυνομίας, με στόχο την ενίσχυση και συνέχιση της κατοχικής πολιτικής δήλωσε ότι περιμένει από τους «συμμάχους» ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φον Ράσμουσεν. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ όσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, σημείωσε ότι αναμένονται οι αποφάσεις, δεδομένων και των δηλώσεων του Λευκού Οίκου ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δεν έχει καταλήξει ακόμα στην «αναθεωρημένη στρατηγική» για την κατοχή στο Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε την πρόθεσή του να αυξήσει τα κατοχικά βρετανικά στρατεύματα κατά 500 άνδρες εάν γίνουν βήματα κατά της διαφθοράς στην κυβέρνηση Καρζάι, θέση που υποστήριξε και ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι κανένα πολιτικό ζήτημα δε θα λυθεί με τα επιπλέον στρατεύματα...

Δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν χτες στο Πακιστάν, με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Στην πρώτη επίθεση εννιά αστυνομικοί σκοτώθηκαν ενώ στη δεύτερη σκοτώθηκαν ακόμα δύο στρατιώτες του πακιστανικού στρατού. Οι πακιστανικές αρχές αποδίδουν τις επιθέσεις σε «ισλαμιστές αντάρτες που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν». Και ενώ αυξάνεται η επιθετικότητα του πακιστανικού στρατού στις περιοχές των φυλών εναντίον των ανταρτών αυξάνεται και η δυσαρέσκεια του πακιστανικού λαού, που πληρώνει ακριβό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές...

ΡΩΣΙΑ – ΕΕ
Μοίρασμα των ουκρανικών ρίσκων, ζητά η Μόσχα

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω των αγωγών της Ουκρανίας, αν η τελευταία αρχίσει να παρακρατεί αέριο από τους αγωγούς μεταφοράς, όπως έκανε και κατά την περσινή ρώσο-ουκρανική κρίση.

«Αν οι εταίροι μας πληρώνουν για το αέριο που καταναλώνουν, θα παίρνουν αέριο, αν δεν πληρώνουν, δεν θα παίρνουν κι αν δεν παίρνουν αέριο θα χρησιμοποιούν αυτό που προορίζεται για την Ευρώπη. Αν κάνουν κάτι τέτοιο θα μειώσουμε την ποσότητα αερίου που τους δίνουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον αυστριακό ομόλογό του, Βέρνερ Φάιμαν.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας επέδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Μνημόνιο για το μηχανισμό πρόωρης προειδοποίησης στον τομέα της ενέργειας στα πλαίσια του ενεργειακού διαλόγου Ρωσίας-ΕΕ».

Η ρωσική πλευρά με τις κινήσεις της υπενθυμίζει πως στα τέλη Οκτώβρη η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γ. Τιμοσένκο, τηλεφώνησε στο Β. Πούτιν και του δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της χώρας της, Β. Γιούστσενκο, δεν της επιτρέπει να εξοφλήσει το χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο, που έχει καταναλώσει η Ουκρανία.

Οι Ρώσοι δεν αποκλείουν να ανακινηθεί ζήτημα αναθεώρησης του ρωσο-ουκρανικού πακέτου συμφωνιών, που είχε συναφθεί στις 19 Γενάρη. Αυτές οι συμφωνίες, όπως είναι γνωστό, δεν ικανοποιούν τον Γιούστσενκο, ο οποίος τις χαρακτηρίζει άδικες. Στην Ουκρανία θα διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές το Γενάρη του 2010 και οι ρωσο-ουκρανικές ενεργειακές σχέσεις άμεσα σχετίζονται μ' αυτές, αφού ο Ουκρανός Πρόεδρος ευθέως κατηγορεί την Ουκρανή πρωθυπουργό (που και αυτή είναι υποψήφια Πρόεδρος) πως «πρόδωσε τα εθνικά συμφέροντα» και υπόγραψε «ασύμφορες για την πατρίδα» συμφωνίες με τη Ρωσία.

Ετσι την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν ενημέρωσε τη Σουηδία, η οποία σήμερα προεδρεύει στην ΕΕ, ότι μπορεί να εμφανιστεί πρόβλημα προμήθειας για τις χώρες της ΕΕ, σε περίπτωση που η Ουκρανία παρακρατήσει ρωσικό φυσικό αέριο, που κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ. Ο Πούτιν μάλιστα, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, δήλωσε πως η Ουκρανία έχει χρήματα να πληρώσει, υπονοώντας έτσι πως μια πιθανή διακοπή των πληρωμών θα οφείλεται σε καθαρά πολιτικούς λόγους, τους οποίους τελικά θα καλεστεί να «πληρώσει» ο τελικός αποδέκτης των αγωγών, δηλαδή οι χώρες - καταναλωτές της ΕΕ.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση κορυφής Ρωσίας-ΕΕ στις 18 Νοεμβρίου στη Στοκχόλμη, όπου η Μόσχα θα προτείνει ένα σχέδιο «μοιράσματος των ρίσκων» με την ΕΕ, όπως το χαρακτηρίζει.


Ι.Π.

ΚΑΤΟΧΗ ΙΡΑΚ
Ο βρώμικος ρόλος της «Blackwater»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σχέδιο δωροδοκίας Ιρακινών κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου «να σιωπήσουν» για τα όποια «ατυχή περιστατικά» σημειώθηκαν κατά τη δραστηριοποίησή της στη χώρα, είχε απεργαστεί η προηγούμενη διοίκηση της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας «Blackwater». Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα «New York Times» επικαλούμενη πρώην στελέχη της, που τονίζουν ότι είχε προεγκριθεί ποσό ενός εκατομμυρίου δολαρίων ως «αποζημίωση» και ότι τα σχέδια αυτά δρομολογήθηκαν μετά τη δολοφονία 17 πολιτών «κατά λάθος» από μισθοφόρους της, το Σεπτέμβρη του 2007, στο κέντρο της Βαγδάτης.

Στο άρθρο αφήνεται να εννοηθεί ότι το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Δεν διευκρινίζεται αν μέρος του ποσού έφτασε, κάποια στιγμή, σε Ιρακινούς αξιωματούχους και σε ποιους. Το βέβαιο είναι ότι μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, η Βαγδάτη διέκοψε τη συνεργασία με την «Blackwater», η οποία μετονομάστηκε σε «Xe». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρά τα «παχιά λόγια» και το ότι πέντε μισθοφόροι της «Blackwater» το Φλεβάρη του 2010 παρουσιάζονται σε δικαστήριο κατηγορούμενοι για δολοφονία (για το επεισόδιο στη Βαγδάτη με 14 νεκρούς), παρέτεινε τη συνεργασία του με θυγατρική της «Xe» για «αεροπορική προστασία διπλωματών».

Μηνύσεις κατά «Halliburton» και KBR

Αλλες δύο μηνύσεις, από Αμερικανούς πρώην στρατιωτικούς, που υπηρέτησαν στο Ιράκ καθώς και υπαλλήλους άλλων ιδιωτικών εταιρειών που συνόδευσαν το στρατό εισβολής, κατατέθηκαν, χτες, κατά των εταιρειών «Halliburton» και KBR για πρόκληση βλάβης στην υγεία. Για τον ίδιο λόγο, οι δύο εταιρείες, όπως και η τουρκική ERKA έχουν δεχθεί άλλες 32 μηνύσεις.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, έκαιγαν ανεξέλεγκτα κάθε είδους απόβλητα (από πτώματα μέχρι μηχανήματα, σκουπίδια, κατεστραμμένα όπλα) σε μεγάλους λάκκους, δίπλα σε καταλύματα του στρατού, με αποτέλεσμα να εκλύονται νυχθημερόν τοξικά αέρια. Αλήθεια τι αποζημίωση θα έπρεπε να ζητά ο ιρακινός λαός...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ