Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΕΕ
Μοίρασμα των ουκρανικών ρίσκων, ζητά η Μόσχα

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω των αγωγών της Ουκρανίας, αν η τελευταία αρχίσει να παρακρατεί αέριο από τους αγωγούς μεταφοράς, όπως έκανε και κατά την περσινή ρώσο-ουκρανική κρίση.

«Αν οι εταίροι μας πληρώνουν για το αέριο που καταναλώνουν, θα παίρνουν αέριο, αν δεν πληρώνουν, δεν θα παίρνουν κι αν δεν παίρνουν αέριο θα χρησιμοποιούν αυτό που προορίζεται για την Ευρώπη. Αν κάνουν κάτι τέτοιο θα μειώσουμε την ποσότητα αερίου που τους δίνουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον αυστριακό ομόλογό του, Βέρνερ Φάιμαν.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας επέδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Μνημόνιο για το μηχανισμό πρόωρης προειδοποίησης στον τομέα της ενέργειας στα πλαίσια του ενεργειακού διαλόγου Ρωσίας-ΕΕ».

Η ρωσική πλευρά με τις κινήσεις της υπενθυμίζει πως στα τέλη Οκτώβρη η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γ. Τιμοσένκο, τηλεφώνησε στο Β. Πούτιν και του δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της χώρας της, Β. Γιούστσενκο, δεν της επιτρέπει να εξοφλήσει το χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο, που έχει καταναλώσει η Ουκρανία.

Οι Ρώσοι δεν αποκλείουν να ανακινηθεί ζήτημα αναθεώρησης του ρωσο-ουκρανικού πακέτου συμφωνιών, που είχε συναφθεί στις 19 Γενάρη. Αυτές οι συμφωνίες, όπως είναι γνωστό, δεν ικανοποιούν τον Γιούστσενκο, ο οποίος τις χαρακτηρίζει άδικες. Στην Ουκρανία θα διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές το Γενάρη του 2010 και οι ρωσο-ουκρανικές ενεργειακές σχέσεις άμεσα σχετίζονται μ' αυτές, αφού ο Ουκρανός Πρόεδρος ευθέως κατηγορεί την Ουκρανή πρωθυπουργό (που και αυτή είναι υποψήφια Πρόεδρος) πως «πρόδωσε τα εθνικά συμφέροντα» και υπόγραψε «ασύμφορες για την πατρίδα» συμφωνίες με τη Ρωσία.

Ετσι την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν ενημέρωσε τη Σουηδία, η οποία σήμερα προεδρεύει στην ΕΕ, ότι μπορεί να εμφανιστεί πρόβλημα προμήθειας για τις χώρες της ΕΕ, σε περίπτωση που η Ουκρανία παρακρατήσει ρωσικό φυσικό αέριο, που κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ. Ο Πούτιν μάλιστα, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, δήλωσε πως η Ουκρανία έχει χρήματα να πληρώσει, υπονοώντας έτσι πως μια πιθανή διακοπή των πληρωμών θα οφείλεται σε καθαρά πολιτικούς λόγους, τους οποίους τελικά θα καλεστεί να «πληρώσει» ο τελικός αποδέκτης των αγωγών, δηλαδή οι χώρες - καταναλωτές της ΕΕ.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση κορυφής Ρωσίας-ΕΕ στις 18 Νοεμβρίου στη Στοκχόλμη, όπου η Μόσχα θα προτείνει ένα σχέδιο «μοιράσματος των ρίσκων» με την ΕΕ, όπως το χαρακτηρίζει.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ