ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Εγκρίνει τις «πολιτικά ορθές» χρηματοδοτήσεις

Λεφτά για τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και γενικά την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» αναζητά η κυβέρνηση, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει χρηματοδοτικά τους πολιτικοοικονομικούς στόχους της (και συνακόλουθα της ΕΕ). Οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας της ΕΕ προς το ελληνικό κεφάλαιο θα φτάσουν το 2009 στα 1,6 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρός της, Π. Σακελλάρης, είχε χτες συναντήσεις με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, συζήτησαν και για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών μέτρων για την ρευστότητα στην αγορά, για τα οποία θα γίνουν ανακοινώσεις την ερχόμενη βδομάδα. Η Λ. Κατσέλη χαρακτήρισε την ΕΤΕπ «βασικό εταίρο» ο οποίος «στηρίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ συναντήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, η οποία δήλωσε ότι βρέθηκαν «πεδία συνεργασίας» στους τομείς των αστικών αναπλάσεων, της εξοικονόμησης ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. Η ...περιβαλλοντικο-ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης φαίνεται ότι κρίθηκε ορθή, οπότε ο Π. Σακελλάρης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε επενδύσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή».

Η επόμενη συνάντηση του στελέχους της ΕΤΕπ ήταν με τον υπουργό Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, παρουσία των υφυπουργών Γ. Μαγκριώτη και Ν. Σηφουνάκη και των γενικών γραμματέων του υπουργείου. Οπως ανακοινώθηκε, κατά τη συνάντηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημερώθηκε για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Τράπεζας στην Ελλάδα, ανταλλάχτηκαν απόψεις, έγινε επισκόπηση της εξέλιξης των δανείων που έχουν ήδη δοθεί, ενώ εκφράστηκε η βούληση της Τράπεζας για συνεργασία και στο μέλλον.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις για τα όσα συζητήθηκαν.

«Συνεργάτης» της ελληνικής κυβέρνησης είχε δηλώσει η ΕΤΕπ ήδη από τις 19 του περασμένου Οκτώβρη, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο Π. Σακελλάρης. Ενέργεια, τουρισμός, αστική ανάπλαση, ναυτιλία - ακτοπλοΐα ήταν οι κύριοι τομείς που είχαν προσδιοριστεί τότε.

ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ
Το ελληνικό κεφάλαιο απαιτεί προσαρμογές

«Νέες ευκαιρίες» αναζητούν οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, παρά (και μάλλον εξαιτίας της) την καπιταλιστική οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να αναζητούν απλά έναν τρόπο για να βγάλουν τη μέρα. Ο ΣΕΒ ανέλαβε την πρωτοβουλία για ένα διήμερο «Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ» στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώνεται σήμερα και έχει ως στόχο «να αναλυθούν οι τάσεις και οι προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και του Καυκάσου τα επόμενα χρόνια, καθώς και οι συγκεκριμένοι τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος που δημιουργούν νέες ευκαιρίες».

Ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ Θ. Λαβίδας, επικέντρωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον σε Ενέργεια, μεγάλα έργα υποδομών, ψηφιακή τεχνολογία, δημόσιες προμήθειες κ.ά. Ιδιαίτερη πολιτική σημασία έχει η επισήμανση του ΣΕΒ ότι οι περισσότερες χώρες της περιοχής επιζητούν τους ξένους επενδυτές «ισχυροποιώντας θεσμούς, απελευθερώνοντας κρίσιμους τομείς της οικονομίας και εισάγοντας τεχνογνωσία», ενώ το ελληνικό κεφάλαιο απαιτεί άρση «κάθε μορφής προστατευτισμού» και μείωση «γραφειοκρατικών» διαδικασιών. Ο,τι ακριβώς αξιώνει το μεγάλο κεφάλαιο και από την Ελλάδα, για να κερδοσκοπήσει ασύστολα και ασύδοτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, στο συνέδριο συμμετέχουν 150 επιχειρηματίες, στελέχη και αξιωματούχοι φορέων και Οργανισμών από όλη την παρευξείνια περιοχή. Τους ...ευγενείς σκοπούς των μεγαλοεπιχειρηματιών στήριξαν με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους οι υφυπουργοί Εξωτερικών Σ. Κουβέλης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Μπόλαρης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ

«Στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ και των πανελλαδικών αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών, που παίρνουν αυτές τις μέρες, βρίσκονται οι κομμουνιστές», τονίστηκε στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - προβλήματα των ΕΒΕ - Οι προτάσεις του ΚΚΕ», που πραγματοποίησε την Τετάρτη το βράδυ στη Θεσσαλονίκη η ΚΟΒ ΕΒΕ της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Οπως τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Φάνης Λάφης, από το τμήμα ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΚΕ παλεύει για τη δημιουργία του αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Ο φάρος αντίστασης απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα, είπε, είναι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΣΕΑ) που αποτελεί το κομμάτι εκείνο του συνδικαλιστικού κινήματος το οποίο, με αγωνιστικές διεκδικήσεις απαιτεί λύσεις για τα οξυμένα σημερινά προβλήματα των ΕΒΕ, ενώ παράλληλα αντιπαλεύει την αδιέξοδη συμβιβασμένη πολιτική της πλειοψηφίας των διοικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος. Διευκρίνισε ότι ο αγωνιστικός, αντιμονοπωλιακός πόλος θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου σε μια πορεία συντονισμένης δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρόσθεσε ότι η κυβερνητική αλλαγή «δε σημαίνει αλλαγή πολιτικής», αφού το ΠΑΣΟΚ και σαν κυβέρνηση και σαν αντιπολίτευση υπηρέτησε πιστά την ίδια ευρωενωσιακή - φιλομονοπωλιακή πολιτική. Αναφέρθηκε στην κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρηματιών που καθημερινά χειροτερεύει, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, καθώς ο τζίρος συνεχίζει να πέφτει, οι ακάλυπτες επιταγές ξεπέρασαν κάθε όριο και τα δάνεια στις τράπεζες πνίγουν χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ. Τέλος, κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ να αγωνιστούν για χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 των εξόδων, μείωση κατά 10% των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το Ταμείο όσο διαρκεί η κρίση. Επίσης, κατάργηση κάθε είδους «αντικειμενικών κριτηρίων», αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ, όχι στην παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κλπ.

Ακολούθησε ένας εξαιρετικά γόνιμος διάλογος για τα καθήκοντα των κομματικών μελών στο χώρο των ΕΒΕ μπροστά στις πρωτοβουλίες για συντονισμό του αγώνα αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης όλων των λαϊκών στρωμάτων.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Συστάσεις σε εταιρεία που κερδοσκοπεί με «διαγωνισμό»

Την προσοχή των καταναλωτών σχετικά με παραπλανητική πρόσκληση για συμμετοχή σε διαγωνισμό που δημοσιεύει σε ημερήσια εφημερίδα η κυπριακή εταιρεία «Avensia Investments LTD» εφιστά μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα που πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Η συγκεκριμένη εταιρεία με φυλλάδιο εσώκλειστο σε καθημερινή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας προτρέπει τους αναγνώστες να συμμετέχουν σε διαγωνισμό με κλήρωση με το δελεαστικό μήνυμα «ξύσε και κέρδισε 1.000 ευρώ σε μετρητά άμεσα». Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ξύσουν ειδικό σημείο του φυλλαδίου προκειμένου, υποτίθεται, να κερδίσουν χρήματα. Οπως προκύπτει από τις οδηγίες στο πίσω μέρος του φυλλαδίου, οι καταναλωτές καλούνται, εφόσον βρουν τρία όμοια σύμβολα, να συμμετέχουν στην ομάδα των 6 νικητών που θα προκύψουν μετά από κλήρωση για το παραπάνω ποσό. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή επισημαίνει ότι ο τρόπος δημόσιας προβολής του συγκεκριμένου διαγωνισμού δημιουργεί ψευδώς την εντύπωση ότι δεν προϋποτίθεται καμία άλλη ενέργεια και ότι το όποιο κέρδος προκύψει θα είναι άμεσο, ενώ απαιτείται ακόμη και η χρήση τηλεφώνου αντί σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης. Ακόμη, αναφέρει ότι, όπως διαπίστωσε κάνοντας χρήση τριών φυλλαδίων, σε όλα προκύπτουν τρία όμοια σύμβολα πράγμα το οποίο εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, που τελικά αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της εταιρείας γιατί από αυτό έχει κέρδος.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή απευθύνει σύσταση στη διοργανώτρια εταιρεία να αποσύρει το συγκεκριμένο διαγωνισμό και στους ιδιοκτήτες των ημερήσιων εφημερίδων να μην περιλαμβάνουν στα φύλλα τους παρόμοιους διαγωνισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ