ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση στις 30 Νοέμβρη

Με την επισήμανση ότι το νέο χτύπημα στο συνταξιοδοτικό των γυναικών αφορά όλες τις γυναίκες όπου κι αν εργάζονται, συνεδρίασε χτες η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, βάζοντας αγωνιστικό προγραμματισμό για την καλύτερη οργάνωση των εργαζόμενων γυναικών.

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στις εργαζόμενες στο Δημόσιο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ούτε φυσικά γίνεται για να αρθούν οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών, υπογραμμίστηκε στην εισήγηση. Οπως σημειώθηκε, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα, οι αυτοαπασχολούμενοι κι οι αγρότες δέχονται την ίδια επίθεση, αλλά τα βάρη που φορτώνει το καπιταλιστικό σύστημα στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι πολλαπλά. «Το πρόβλημα της ανισοτιμίας είναι πρόβλημα της τάξης μας», τονίζει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ και καλεί όλες τις εργαζόμενες να διαλέξουν το δρόμο της αντεπίθεσης και όχι το δρόμο της υποταγής, της λογικής που λέει "εμένα δεν με πιάνει" και διαχωρίζει τους εργαζόμενους.

Η Γραμματεία καλεί τις επιτροπές γυναικών, όπου υπάρχουν, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα στους τόπους δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα να προχωρήσουν σε συγκρότηση γυναικείας επιτροπής, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Η Γραμματεία προχωρά ακόμα στις 30/11 σε συγκέντρωση με θέμα το ασφαλιστικό, καλώντας άντρες και γυναίκες από όλους τους χώρους δουλειάς, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία, Νομαρχίες, περιφερειακά γραφεία κ.λπ., περιοδείες και συσκέψεις, κοινές εκδηλώσεις με τις επιτροπές αγώνα του ΠΑΜΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Τρομοκρατεί και κινδυνολογεί η κυβέρνηση

Οι συντάξεις και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων βρίσκονται πρώτες στο στόχαστρο της νέας φάσης της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Σκηνικό τρομοκράτησης των εργαζομένων και προκλητικής κινδυνολογίας για τα ελλείμματα των Ταμείων στήνει η κυβέρνηση καθώς η νέα φάση της αντιασφαλιστικής επίθεσης αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει σάρκα και οστά. Επίθεση που φέρνει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γίνεται κατά παραγγελία των μονοπωλίων, με στόχο η τιμή της εργατικής δύναμης να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Οπως απαιτεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος υπό τύπο διαγγέλματος σήκωσε το σκιάχτρο των ελλειμμάτων, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε και την έναρξη του «διαλόγου» με τους «κοινωνικούς εταίρους», στον οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να δώσει τη συγκατάθεσή της. Ετσι αύριο θα γίνει η πρώτη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Θα ακολουθήσει αντίστοιχη συνάντηση την Πέμπτη με το ΣΕΒ και τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη συναντήσεις με την ΑΔΕΔΥ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι «ο διάλογος για εμάς (σ.σ. πλειοψηφία) είναι εργαλείο συνεννόησης με την προϋπόθεση η κυβέρνηση να παρουσιάσει τις θέσεις της...».

Στον αντίποδα ο Γιώργος Πέρρος, ως εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, σημείωσε: «Απέναντι στο τσουνάμι των αντιασφαλιστικών μέτρων, της κατάργησης των ΣΣΕ, στην ανάγκη διεκδίκησης σταθερής και μόνιμης δουλειάς και ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, η μόνη ελπίδα για την οργάνωση της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων είναι το ΠΑΜΕ και όχι η ΓΣΕΕ που είναι με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Γι' αυτό προτείναμε πανελλαδική πανεργατική απεργία...».

«Οι συντάξεις εμποδίζουν την ανάπτυξη»

Με τα ίδια διάτρητα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε και η ΝΔ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να συγκαλύψει τη νέα της επίθεση. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη..! «Οι δαπάνες για τις συντάξεις και μόνο για τις συντάξεις - είπε - θα αυξάνονται τόσο πολύ, αν δεν υπάρξει λύση, ώστε θα ακυρώνουν την ανάπτυξη». Δηλαδή, υποστηρίζουν ότι οι συντάξεις των 500 και 600 ευρώ για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, η σύνταξη των 330 ευρώ στους αγρότες, εμποδίζουν την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος επικαλέστηκε και τον πρωθυπουργό «... Η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, ως ενός θέματος με εθνικές διαστάσεις, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, επείγουσα προτεραιότητα, επείγουσα ανάγκη».

Στο ίδιο αντιασφαλιστικό κρεσέντο και θέλοντας να προεξοφλήσει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία πρόβαλε την πρόσθετη χρηματοδότηση που χρειάστηκαν φέτος τα Ταμεία κατά 2,470 δισ. ευρώ, ενώ όπως είπε «σκοτεινότερη εμφανίζεται η προοπτική για το 2010, αν δεν προλάβουμε». Σύμφωνα με τους πίνακες που έδωσε, το ΙΚΑ - το Ταμείο που καλύπτει 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους - εμφανίζεται να χρειάστηκε επιπλέον χρηματοδότηση για το 2009 κατά 1,4 δισ. ευρώ. Μόνο που η πρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτήθηκε, προκλήθηκε καταρχήν από τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση που έχει θεσπίσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ το 2002 (ν.3029, 1% επί του ΑΕΠ). Δεύτερον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ (β' τρίμηνο 2009), μόνο αυτή την περίοδο χάθηκαν 142.000 θέσεις εργασίας (αύξηση της ανεργίας και μείωση της απασχόλησης), επίσης είχαμε επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μη καταβολή εκ μέρους των επιχειρήσεων των ήδη θεσμοθετημένων εισφορών που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους. Τα ίδια τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εργασίας αποτελούν αποστομωτική απάντηση για το ποιος πραγματικά ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Ειδικά για το ΙΚΑ, οι εισφορές που παρακρατούνται από τις επιχειρήσεις και δεν αποδίδονται στο ΙΚΑ ανήλθαν σωρευτικά το 2009 στο ποσό των 4,7 δισ. ευρώ! Και αυτά χωρίς τα πρόστιμα των καθυστερήσεων. Αν σ' αυτά προσθέσουμε και την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, η οποία για φέτος αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το 2009 το κεφάλαιο έχει υπεξαιρέσει από το ταμείο του ΙΚΑ περίπου 7 δισ. ευρώ! Και όμως η κυβέρνηση τολμά να μιλά για τις δαπάνες των συντάξεων που στέκονται εμπόδιο στην «ανάπτυξη». Με την οποία «ανάπτυξη» εννοούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Στάζουν φαρμάκι... για τα φάρμακα

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν και οι παροχές Υγείας και ιδιαίτερα οι φαρμακευτικές δαπάνες. Στο διάγγελμά του ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι «βασικό ρόλο» στην αύξηση των δαπανών Υγείας «παίζει η σπατάλη στις δαπάνες για το φάρμακο». Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, είπε ότι κάθε χρόνο οι δαπάνες αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 12% μέχρι και 21%. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει μέτρα. Και εδώ, στοχοποιούνται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και όχι οι επιχειρήσεις καθώς «η σπατάλη» είναι η λέξη κλειδί, για να ανοίξει η πόρτα της επίθεσης. Γιατί αυτό που θέλει να κρύψει η κυβέρνηση είναι η τεράστια κερδοφορία των φαραμακευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως πάντα, μένουν στο απυρόβλητο. Το υπουργείο μοιράζει δεξιά και αριστερά πίνακες με τη φαρμακευτική δαπάνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η δαπάνη π.χ. το 2007 στα ιδιωτικά φαρμακεία, από τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι αυξημένη σε σχέση με το 2006 κατά 15,5%.

Την ίδια χρονιά, περί τις 30 φαρμακευτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας - σύμφωνα με στοιχεία της Hellastat- το 2007 είχαν κέρδη 628,3 εκατομμύρια ευρώ, την προηγούμενη χρονιά τα κέρδη των ίδιων εταιρειών ανήλθαν στα 517,7 εκατομμύρια ευρώ (βλέπε πίνακα). Η αύξηση μεταξύ των δύο ετών ήταν 21,4%. Το ποσοστό δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ήταν ακόμα μεγαλύτερο από την αύξηση των δαπανών των Ταμείων. Που σημαίνει ότι πέραν των Ταμείων, την αύξηση της κερδοφορίας επιβαρύνθηκαν απευθείας από την τσέπη τους και οι ασφαλισμένοι ή μειώθηκαν οι παροχές τους. Και όμως η κυβέρνηση μιλάει για «σπατάλη».

ΚΡΗΤΗ
Ακρωτηριάστηκαν δύο εργάτες

Σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου δύο εργάτες 28 και 38 ετών αντίστοιχα, που τραυματίστηκαν το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή Σαραντάπηχη Σκοπής στη Σητεία στο Ν. Λασιθίου.

Οι δύο εργάτες τραυματίστηκαν στις 9 π.μ. στην προσπάθειά τους να κάνουν εκβραχισμό σε χωράφι για να ανοίξουν λακκούβες, προκειμένου να φυτευθούν ελιές. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου οι εργάτες μαζί με το 59χρονο υπεύθυνο γομωτή - πυροδότη εκρηκτικών υλών συνέδεαν τα καψύλλια με τη βραδύκαυστη και ακαριαία θρυαλλίδα και από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία προκλήθηκε έκρηξη σε καψύλλια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τους. Οι δυο εργάτες υποβλήθηκαν ήδη σε επεμβάσεις, καθώς έχουν υποστεί από την έκρηξη σοβαρές βλάβες σε όλο τους το σώμα, ακόμα και ακρωτηριασμούς δακτύλων. Με συνέπεια π.χ. οι γιατροί να αναγκαστούν να αφαιρέσουν από τον έναν το ένα του μάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΣΕΕ
Πανελλαδική 24ωρη απεργία πρότεινε το ΠΑΜΕ

Την ανάγκη να δοθεί άμεση απάντηση στο αντεργατικό τσουνάμι τόνισαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ που συνεδρίασε χτες τα στελέχη του ΠΑΜΕ, προτείνοντας την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΜΕ αιτήματα αιχμής της κινητοποίησης πρέπει να είναι:

Η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης (stage, συμβασιούχοι κ.λ.π.) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έκαναν «λάστιχο» τις εργασιακές σχέσεις. Μαζικές προσλήψεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας της Πρόνοιας. Η διεκδίκηση για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και μαζί τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη για τους άντρες, στα 55 έτη για τις γυναίκες και κατά 5 χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Ουσιαστική αύξηση μισθών και ημερομισθίων (1.400 ευρώ μισθός - 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη), προστασία των ανέργων με επιδότηση όλων με 1.120 ευρώ επίδομα ανεργίας με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ σημείωσαν την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη της εργατικής τάξης για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι να μπουν εμπόδια στις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που και σε συνθήκες κρίσης εξασφαλίζουν στο κεφάλαιο να βγει απ' αυτήν με ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη.

Στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για πανελλαδική απεργία, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ σχολίασε ότι δε χρειάζονται κινητοποιήσεις, ενώ ΔΑΚΕ και ΑΠ θέτοντας το δικό τους πλαίσιο δεν την απέρριψαν, χωρίς τελικά η Εκτελεστική να καταλήξει χτες σε συγκεκριμένη απόφαση. Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας το 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα γίνει στη Χαλκιδική από 18 έως 21 Μάρτη του 2010.

Είκοσι χρόνια αντιασφαλιστικών νόμων

Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων μετράει σχεδόν 20 χρόνια. Με τους νόμους της ΝΔ στην αρχή της δεκαετίας του 1990, ρίχτηκαν οι πρώτες βολές και τροχιοδρομήθηκαν οι ανατροπές που εξελίσσονται μέχρι σήμερα, εναλλάξ από μπλε και πράσινες κυβερνήσεις.

Από τις πρώτες παρεμβάσεις της ΝΔ, και με κύριο επιχείρημα ότι τα Ταμεία δεν αντέχουν να καταβάλουν συντάξεις - οι συντάξεις θεωρούνται κόστος - άρχισε το πριόνισμά τους. Με το νόμο Σιούφα, αυτό επιτεύχθηκε με την αποσύνδεση του κατώτερου ορίου των συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, καταργήθηκε ο υπολογισμός των δώρων εορτών.

Ταυτόχρονα, με στόχο την αύξηση του εργάσιμου βίου αυξήθηκαν και τα απαιτούμενα όρια στην κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (από τα 4050 ένσημα στα 4500) και τα όρια ηλικίας.

«Καινοτομία» στην όλη προσπάθεια ήταν ο διαχωρισμός στους ασφαλισμένους και η ολοκληρωτική ανατροπή για τους νεοεισερχόμενους από 1/1/1993. Βαρύ ήταν το χτύπημα στις εργαζόμενες γυναίκες των οποίο το όριο συνταξιοδότησης ανέβηκε στα 65 χρόνια, στο όνομα της «ισότητας» με τους άνδρες.

Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την αντιασφαλιστική νομοθεσία της ΝΔ και την επέκτεινε. Με το νόμο Ρέππα συνέχισε την τακτική της «σαλαμοποίησης» επικεντρώνοντας τώρα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στα ειδικά Ταμεία των ΔΕΚΟ και αναπαράγοντας τη θεωρία των «ρετιρέ», τα οποία δήθεν ζουν σε βάρος των ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό επέμεινε στη μείωση των συντάξεων, αυτή τη φορά μέσα από τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, έτσι αντί του υπολογισμού της σύνταξης στο 80% του τελευταίου μισθού, να ισχύει το 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας.

Παράλληλα, το ανώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τέθηκε στα 67 χρόνια (σε προαιρετική βάση), με τον εκβιασμό των χαμηλών συντάξεων και της αδυναμίας συγκέντρωσης του απαιτούμενου χρόνου κατοχύρωσης ασφαλιστικού δικαιώματος. Στην αύξηση του ορίου απέβλεπε και η πρόβλεψη για αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ, που χτυπούσε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που εργάζονταν στις πιο βαριές συνθήκες, εργαζόμενους για τους οποίους δήθεν κόπτονταν, όταν χτυπούσε το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

Τα ελλείμματα έγιναν η επωδός και στις ανατροπές που επέφερε ο νόμος Πετραλιά το 2008. Στο στόχαστρο μπήκαν οι εργαζόμενες γυναίκες των οποίων τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν ενώ καταργήθηκε και το δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση ειδικά στις περιπτώσεις ύπαρξης ανήλικων παιδιών. Παράλληλα, υπήρξε διάταξη για μείωση των επικουρικών συντάξεων ενώ εφαρμόστηκαν σαρωτικές «ενοποιήσεις» οι οποίες εκτός των άλλων απάλλαξαν την εργοδοσία από τις υποχρεώσεις της προς τους ασφαλισμένους των Ταμείων οι οποίες φορτώθηκαν στο ΙΚΑ. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η ΝΔ και κάνει και πάλι σημαία του τα ελλείμματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αδιαπραγμάτευτος στόχος η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Τον περασμένο Φλεβάρη συζητήθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα αποθεματικά και την Κοινωνική Ασφάλιση. Πρόταση αναγκαία και ρεαλιστική που όμως δεν μπήκε σε ψηφοφορία, αφού η αντιδραστική ερμηνεία που δίνεται σε σχετική διάταξη του Συντάγματος δεν επιτρέπει να τίθενται σε ψηφοφορία προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης, εάν αυτές συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ προέβλεπε τα εξής:

  • Μέσα σε τρία χρόνια το Δημόσιο υποχρεώνεται να αποζημιώσει πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το 1951 μέχρι σήμερα, από τη δέσμευση των αποθεματικών τους σε καταθέσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οι απώλειες θα υπολογίζονται κατ' έτος με βάση το ανώτατο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου ή των καταθέσεων στις τράπεζες.
  • Εντός εξαμήνου, το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει έντοκα στα ασφαλιστικά ταμεία τα ποσά που αυτά διέθεσαν για την αγορά των «δομημένων» ομολόγων» και να καλύψει κάθε άλλη ζημιά τους.
  • Κάθε διάταξη που επιτρέπει την τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα καταργείται. Τα αποθεματικά θα τοποθετούνται μόνο σε μη διαπραγματεύσιμους τίτλους του Δημοσίου με εγγυημένη απόδοση.
  • Οι μετοχές και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που κατέχουν τα Ταμεία μεταβιβάζονται με πώληση στην τρέχουσα τιμή στο ελληνικό Δημόσιο χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. Το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει στα Ταμεία πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί με την αγορά μετοχών και η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τη διαφορά τιμής αγοράς και τιμής πώλησης.
  • Το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει σε μία τριετία έντοκα την οφειλόμενη, αλλά μη καταβληθείσα στα Ταμεία τριμερή χρηματοδότηση.
  • Σε έξι μήνες, το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές και τους άλλους πόρους, που, ενώ τους έχει εισπράξει και έπρεπε να τους καταβάλει στα Ταμεία, τους παρακρατεί παράνομα.
  • Τα υπουργεία υποχρεώνονται να πάρουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την άμεση καταβολή όλων των εισφορών που οφείλουν ιδιώτες στα Ταμεία.
  • Πλήρη σύνταξη δικαιούνται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους οι άνδρες και του 55ου έτους οι γυναίκες. Για όσους εργάζονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τα όρια είναι 55 και 50, αντίστοιχα.
  • Παρέχεται πλήρης σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 ετών ασφάλισης ή με 9.000 ένσημα. Οι εργαζόμενοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εφόσον συμπληρώσουν 4.050 μέρες ασφάλισης, ενώ τυχόν ευνοϊκότερες διατάξεις για τους ασφαλισμένους εξακολουθούν να ισχύουν.
  • Η σύνταξη καθορίζεται στο 80% των τελευταίων πριν τη συνταξιοδότηση συνολικών μηνιαίων αποδοχών.
  • Απαλλάσσονται οι εργαζόμενοι από τις εισφορές τους για τον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας και απολαμβάνουν δωρεάν τις παροχές του κλάδου αυτού από το δημόσιο σύστημα Υγείας.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι να απορρίψουν τον «κοινωνικό διάλογο»

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον «κοινωνικό διάλογο» της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν κατηγορηματικά την πολυχρησιμοποιημένη βιτρίνα του "κοινωνικού διαλόγου" και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους συμμετέχουν σε αυτόν.

Η νέα σφαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα έχει αποφασιστεί στην ΕΕ εδώ και χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ το έλλειμμα, που τώρα χρησιμοποιείται ως άλλοθι, δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Τα Ταμεία άδειασε και συνεχίζει να τα αδειάζει η θρασύτατη ληστεία που υφίστανται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες επί δεκαετίες.

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Καμιά αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, καμιά μείωση στις συντάξεις. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Για να έχει η πάλη σήμερα αποτελέσματα, πρέπει τα λαϊκά στρώματα να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, από τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να πάρουν πίσω την ψήφο τους με την αγωνιστική τους δράση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ