ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Αύριο στις 6.30 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη στις 2 το μεσημέρι στην Αθήνα
  • Σε στάση εργασίας προχωρούν στις 30 Νοέμβρη οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, είναι από τα κεντρικά αιτήματα των ταξικών δυνάμεων στους εκπαιδευτικούς μετά και από τις εξαγγελίες της υπουργού (φωτό από πρόσφατη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στον Πειραιά)
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, είναι από τα κεντρικά αιτήματα των ταξικών δυνάμεων στους εκπαιδευτικούς μετά και από τις εξαγγελίες της υπουργού (φωτό από πρόσφατη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στον Πειραιά)
Δυναμικές παρεμβάσεις διοργανώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διεκδικώντας την Παιδεία που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Αύριο Παρασκευή, διοργανώνεται συλλαλητήριο, στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη και στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων τονίζεται: «Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή! Μέσα από τις ταξικές ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους, τις Επιτροπές Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, το συντονισμό με τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, τους γονείς, τους μαθητές - φοιτητές, οργανώνουμε την πάλη από τα κάτω».

Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων καλούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη στις 2 το μεσημέρι με σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Οι κινητοποιήσεις θα διεκδικήσουν:

  • Οχι στο νέο σύστημα πρόσληψης και «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών.
  • Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς τώρα. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Να καταργηθεί κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης (stage, ωρομίσθιοι, αναπληρωτές).
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • 1.800 ευρώ στο νεοδιόριστο. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
  • Να μην περάσει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τις εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο και στην εκπαίδευση.
  • Οχι στην αξιολόγηση της προσαρμογής και της υποταγής στο σχολείο-επιχείρηση, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.
  • Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των ωρομισθίων στην ΠΔΣ και την ενισχυτική.
  • Μέτρα για τη νέα γρίπη.
  • Να προσληφθούν τώρα καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης στα σχολεία.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας στις 30 Νοέμβρη, για τις εξαγγελίες του υπουργείου, για τις ώρες 11π.μ. - 2μ.μ. στην πρωινή βάρδια και 2μ.μ. - 5μ.μ. στην απογευματινή βάρδια. Καλεί τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να κηρύξουν τρίωρη στάση και κατά τις ώρες 8 - 11π.μ., προκειμένου να οργανωθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 12.30 μ.μ. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ψήφισε τη στάση και την κινητοποίηση, υποστηρίζοντας όμως το διεκδικητικό του πλαίσιο. Καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στο υπουργείο με τα πανό του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με τα ξεκάθαρα αιτήματα και τα συνθήματά του που πατούν στις σύγχρονες ανάγκες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κύριος στόχος οι αναδιαρθρώσεις στο σχολείο

Επιβεβαιώθηκε και από τη χτεσινή, τελική συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), το πόρισμα που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης» που επικεντρώνει στην αναμόρφωση του σχολείου, προτείνοντας το σπάσιμο της ενιαίας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και την ένταση της ταξικής διαφοροποίησης στη μόρφωση, μέσα από την αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων. Ο πρόεδρος του ΣΠΔΕ, Γ. Μπαμπινιώτης, δεν έδωσε το πόρισμα στη δημοσιότητα, δηλώνοντας πως θα το καταθέσει αύριο στην υπουργό Παιδείας και είναι στην ευχέρεια εκείνης το αν θα το δημοσιεύσει.

Ωστόσο, ο Γ. Μπαμπινιώτης δήλωσε: «Η κύρια εισήγησή μας ήταν πώς το ελληνικό σχολείο μπορεί να αναδιαρθρωθεί και να αποκτήσει σε όλες τους τις βαθμίδες ποιότητα, μέσα από μια ριζική αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων, μέσα από νέα βιβλία, κυρίως μέσα από μια άλλη αντίληψη της εκπαίδευσης άλλη μέθοδο διδασκαλίας, άλλο πνεύμα προς την παρεχόμενη γνώση, που τη συμπληρώνουμε με ικανότητες και δεξιότητες». Επιβεβαίωσε έτσι, ότι το «εξεταστικό» ήταν απλώς το δόλωμα αυτού του τραπεζιού διαλόγου και η ουσία του διαλόγου και του πορίσματος, είναι το ίδιο το σχολείο, από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο. Χρησιμοποιώντας δε, τις λέξεις «ικανότητες», «δεξιότητες», το λεξιλόγιο και την ορολογία της ΕΕ, είναι δηλωτικός των κατευθύνσεων αυτών των αναδιαρθρώσεων.

Πού θα πάνε τα λεφτά;

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας «ξεδιπλώνει» το πρόγραμμά του, υπάρχουν σχολεία που στεγάζονται σε χώρους για μαγαζιά και σε επικίνδυνα κτίρια. Η ανακοίνωση για Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, που υποτίθεται ότι θα ενισχύσουν τα «δύσκολα σχολεία», δεν είναι παρά ένας προθάλαμος για τη διαφοροποίηση στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παρ' όλα αυτά η Α. Διαμαντοπούλου όπου σταθεί κι όπου βρεθεί αναφέρεται στο 1 δισ. ευρώ που θα δώσει η κυβέρνηση στην Παιδεία. Πού θα πάει τελικά αυτό το ποσό; Στη συνέντευξή της στην ΝΕΤ είπε ότι «στόχος μας είναι το 1 δισ. να πάει ως επένδυση στην Παιδεία», διευκρινίζοντας ότι το «σχέδιο θα ανακοινωθεί μέχρι το Δεκέμβριο. Θα πάμε σταδιακά και θα μπουν σε διαβούλευση όλα ώστε το Γενάρη να είμαστε έτοιμοι. Ξεκινάμε από τεράστια επένδυση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας, δηλαδή Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο». Υποστήριξε ότι χρειάζεται «αλλαγή εκπαιδευτικών αναλυτικών προγραμμάτων, που έχουν δεκαετίες να αλλάξουν στην ουσία. Αλλαγές στις μεθόδους διδασκαλίας, στον τρόπο διοίκησης των σχολείων». Στο τέλος αναφέρθηκε και στο «οικοδομικό, αισθητικό, αρχιτεκτονικό»...

Είναι φανερό ότι τα χρήματα θα «επενδυθούν» στις αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση και όχι στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία. Θα «επενδυθούν» στην οργάνωση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία του «αποκεντρωμένου» σχολείου, σε τελική ανάλυση θα δοθούν για τη σύνδεση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με την αγορά.

Η υπουργός επανέλαβε ότι το σχολείο (εκτός απ' τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την πολιτεία) αφορά και «τους τοπικούς παράγοντες, δηλαδή και την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς». Κοινωνικοί φορείς για το ΠΑΣΟΚ είναι και οι λεγόμενοι παραγωγικοί φορείς, δηλαδή οι επιχειρήσεις και κατ' επέκταση τα συμφέροντά τους.

Ακόμα και για τη «βάση του 10», όταν ρωτήθηκε η υπουργός, απάντησε... θα... εφόσον... και με προϋποθέσεις... θα εξετάσουμε... Δηλαδή: «Τρέχα γύρευε»! Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αλλάξει τελείως το σχολείο, να «σπάσει» την ενιαία εκπαίδευση, στο πλαίσιο αυτό να θεσμοθετήσει ένα άλλο σκληρότερο σύστημα πρόσβασης και, τελικά, σε αυτό το σκληρότερο σύστημα πρόσβασης να καταργήσει και τη βάση του 10, ενώ θα έχει πολλαπλασιάσει νωρίτερα τα ταξικά φίλτρα.

Κατά τα άλλα, η υπουργός, συνεπής στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για την αυτονομία των πανεπιστημίων, ώστε να μπορούν να συναλλάσσονται πιο εύκολα με την «αγορά». Για τα κολέγια, συνέχισε το αντιπολιτευτικό παιχνίδι με την προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαχείριση του θέματος, αλλά στην ουσία συμφώνησε με τη νομιμοποίησή τους, περιμένοντας τα «τυπικά» απ' τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την ΕΕ. Εκτός όλων αυτών, υπάρχει το θέμα του ενιαίου συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση τόσο των σχολών όσο και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο. Σκοπός είναι να νομιμοποιηθούν όλα τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα της «μεταλυκειακής εκπαίδευσης». Οπως καταλαβαίνετε, το υπουργείο έχει πολλούς τομείς για «επένδυση» του 1 δισ. ευρώ...


Γ. Χ.

Εκδήλωση της «Προοδευτικής»

Η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ιμπεριαλισμός και κίνημα ειρήνης». Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις 12 η ώρα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2). Θα μιλήσει ο Χρίστος Κουρτελλάρης, Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ