Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πού θα πάνε τα λεφτά;

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας «ξεδιπλώνει» το πρόγραμμά του, υπάρχουν σχολεία που στεγάζονται σε χώρους για μαγαζιά και σε επικίνδυνα κτίρια. Η ανακοίνωση για Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, που υποτίθεται ότι θα ενισχύσουν τα «δύσκολα σχολεία», δεν είναι παρά ένας προθάλαμος για τη διαφοροποίηση στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παρ' όλα αυτά η Α. Διαμαντοπούλου όπου σταθεί κι όπου βρεθεί αναφέρεται στο 1 δισ. ευρώ που θα δώσει η κυβέρνηση στην Παιδεία. Πού θα πάει τελικά αυτό το ποσό; Στη συνέντευξή της στην ΝΕΤ είπε ότι «στόχος μας είναι το 1 δισ. να πάει ως επένδυση στην Παιδεία», διευκρινίζοντας ότι το «σχέδιο θα ανακοινωθεί μέχρι το Δεκέμβριο. Θα πάμε σταδιακά και θα μπουν σε διαβούλευση όλα ώστε το Γενάρη να είμαστε έτοιμοι. Ξεκινάμε από τεράστια επένδυση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας, δηλαδή Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο». Υποστήριξε ότι χρειάζεται «αλλαγή εκπαιδευτικών αναλυτικών προγραμμάτων, που έχουν δεκαετίες να αλλάξουν στην ουσία. Αλλαγές στις μεθόδους διδασκαλίας, στον τρόπο διοίκησης των σχολείων». Στο τέλος αναφέρθηκε και στο «οικοδομικό, αισθητικό, αρχιτεκτονικό»...

Είναι φανερό ότι τα χρήματα θα «επενδυθούν» στις αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση και όχι στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία. Θα «επενδυθούν» στην οργάνωση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία του «αποκεντρωμένου» σχολείου, σε τελική ανάλυση θα δοθούν για τη σύνδεση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με την αγορά.

Η υπουργός επανέλαβε ότι το σχολείο (εκτός απ' τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την πολιτεία) αφορά και «τους τοπικούς παράγοντες, δηλαδή και την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς». Κοινωνικοί φορείς για το ΠΑΣΟΚ είναι και οι λεγόμενοι παραγωγικοί φορείς, δηλαδή οι επιχειρήσεις και κατ' επέκταση τα συμφέροντά τους.

Ακόμα και για τη «βάση του 10», όταν ρωτήθηκε η υπουργός, απάντησε... θα... εφόσον... και με προϋποθέσεις... θα εξετάσουμε... Δηλαδή: «Τρέχα γύρευε»! Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αλλάξει τελείως το σχολείο, να «σπάσει» την ενιαία εκπαίδευση, στο πλαίσιο αυτό να θεσμοθετήσει ένα άλλο σκληρότερο σύστημα πρόσβασης και, τελικά, σε αυτό το σκληρότερο σύστημα πρόσβασης να καταργήσει και τη βάση του 10, ενώ θα έχει πολλαπλασιάσει νωρίτερα τα ταξικά φίλτρα.

Κατά τα άλλα, η υπουργός, συνεπής στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για την αυτονομία των πανεπιστημίων, ώστε να μπορούν να συναλλάσσονται πιο εύκολα με την «αγορά». Για τα κολέγια, συνέχισε το αντιπολιτευτικό παιχνίδι με την προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαχείριση του θέματος, αλλά στην ουσία συμφώνησε με τη νομιμοποίησή τους, περιμένοντας τα «τυπικά» απ' τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την ΕΕ. Εκτός όλων αυτών, υπάρχει το θέμα του ενιαίου συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση τόσο των σχολών όσο και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο. Σκοπός είναι να νομιμοποιηθούν όλα τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα της «μεταλυκειακής εκπαίδευσης». Οπως καταλαβαίνετε, το υπουργείο έχει πολλούς τομείς για «επένδυση» του 1 δισ. ευρώ...


Γ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ