ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας ασφάλισης

Νέο σύστημα χωρίς εγγυημένες συντάξεις και με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προβάλλει το ΕΒΕΑ

Τη ριζική ανατροπή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και την αντικατάστασή της με ένα «νέο ασφαλιστικό σύστημα» χωρίς καμιά εγγύηση για το ύψος των συντάξεων και ηλικία συνταξιοδότησης πέραν του 65ου έτους για άντρες και γυναίκες, με μείωση των εισφορών εργοδοτών και κράτους ζητάνε οι εμποροβιομήχανοι.

Την αξίωση αυτή, υπό τύπο μελέτης που φέρνει την υπογραφή του καθηγητή Π. Τήνιου, παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος και όπως ο ίδιος δήλωσε με αυτή τη μελέτη «επιχειρεί να παρέμβει και να δώσει έναν προσανατολισμό στο διάλογο και στον κυβερνητικό σχεδιασμό». Επιβεβαιώνει δηλαδή την πεποίθηση των ταξικών δυνάμεων ότι ο στημένος αυτός «διάλογος» είναι ο πολιορκητικός κριός για νέες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων.

Η «συγκεκριμένη στρατηγική προσέγγιση» του σημερινού Ασφαλιστικού - που αναπτύσσεται στη μελέτη και ενστερνίζεται ο Κ. Μίχαλος - εντοπίζει τα εξής «προβλήματα»: Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων είναι υψηλά. Το σύστημα συντάξεων δημιουργεί το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επιβάλλει υψηλό κόστος στους εργοδότες. Το «σύστημα ενσωματώνει μια υπερπροστατευτική θέση στις γυναίκες που θυμίζει πατερναλιστικά πρότυπα παλαιάς κοπής»! Γι' αυτό οι εμποροβιομήχανοι προκλητικά ομολογούν πως «οι δηλώσεις ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί χωρίς να αλλάξουν οι παράμετροι του συστήματος ακούγονται πλέον ουτοπικές. Τα προβλήματα μπορούν να ξεπερασθούν, μόνο αν το σημερινό σύστημα αντικατασταθεί με κάποιο άλλο, που θα έχει εντελώς άλλες παραμέτρους και άλλη λογική λειτουργίας».

Το νέο σύστημα

Η προτεινόμενη «τελική λύση» χρονικά τοποθετείται μέσα στην επόμενη τετραετία, αφού προηγουμένως έχουν επιβληθεί μέτρα με «δημοσιονομικό αποτέλεσμα» και η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας (όπως π.χ. ο αποχαρακτηρισμός των ΒΑΕ) πρέπει να διέπεται από την αρχή όχι «όσο αντέχουμε, αλλά όσο πρέπει». Σύμφωνα με τη μελέτη του Π. Τήνιου, το νέο σύστημα ασφάλισης έχει ως πρότυπο το πακέτο μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκε σε Σουηδία και Ιταλία και προβλέπει:

  • Ενα νέο διανεμητικό σύστημα για τους νέους εργαζόμενους, το οποίο βασίζεται σε ατομικούς λογαριασμούς «καθορισμένης εισφοράς». Το ακανθώδες θέμα των ορίων ηλικίας παρακάμπτεται τελείως, αφού υποτίθεται ότι ο ίδιος ο ασφαλισμένος αποφασίζει πότε και κατά ποιο ποσοστό θα αποσυρθεί από την αγορά εργασίας.
  • Εισαγωγή ενός υποχρεωτικού δεύτερου πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Μέρος από τα παλιά ασφάλιστρα (επικουρικών) διοχετεύονται στο νέο σύστημα της επαγγελματικής ασφάλισης.
  • Το σύστημα είναι υποχρεωτικό για τους νέους ασφαλισμένους. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στο παλιό σύστημα το οποίο θα χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες επιλέγουν.
  • Και στο παλιό σύστημα, το οποίο δε θα έχει νέες ροές ασφαλισμένων, «προβλέπεται νοικοκύρεμα».

Πίσω απ' αυτά τα «ιερογλυφικά» και τα ιταλο-σουηδικά πακέτα της μελέτης του ΕΒΕΑ κρύβεται μια μεγάλη και ριζική ανατροπή. Με το νέο σύστημα: Οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι θα ξέρουν τι θα πληρώνουν, δε θα γνωρίζουν όμως τι σύνταξη θα λαμβάνουν στο τέλος του εργάσιμου βίου τους. Οι εισφορές κράτους και εργοδοτών στο σύστημα θα μειωθούν. Ο ασφαλισμένος θα εξαναγκάζεται να παραμένει όσο γίνεται πιο μεγάλο διάστημα στη δουλειά του. Ενα μεγάλο μέρος της σύνταξής του θα εξαρτάται από τις «επενδύσεις» στα χρηματιστήρια. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι φορείς και τα συνδικάτα που εναντιώθηκαν στη «μεταρρύθμιση» στη Σουηδία μεταξύ άλλων υπογράμμιζαν ότι με το νέο σύστημα σε σχέση με αυτό που ίσχυε στο παρελθόν ανατρέπονται: Η σταθερότητα στις συντάξεις, των οποίων το ύψος δεν μπορεί να καθοριστεί καθώς θα εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των τοποθετήσεων. Το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης σε σχέση με το μισθό μειώθηκε από το 60% στο 35% έως 45%. Η οικονομική διαχείριση και ο έλεγχος από το κράτος πέρασε στα χέρια των αγορών. Ακόμα και τα έξοδα διαχείρισης έγιναν υψηλότερα.

Προκαλούν και οι εφοπλιστές

Μετά τον ΣΕΒ και την ΕΣΕΕ, η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας ζητά ΣΣΕ, που θα προστατεύει την ανταγωνιστικότητα και την εργασιακή ειρήνη

Μετά τους βιομήχανους και τους μεγαλέμπορους, σειρά πήραν χτες οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, να αξιώσουν την «άμεση» υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), η οποία θα είναι «κομμένη» και «ραμμένη» στα δικά τους μέτρα, αυτά της προστασίας της κερδοφορίας τους. Χτες, η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (πρώην Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας), εξέδωσε ανακοίνωση πρόκληση, ανάλογου περιεχομένου με αυτές του ΣΕΒ και της ΕΣΕΕ.

Η ΕΕΝ, πατώντας στην τακτική της υποταγής, που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ), «επιστρατεύει» τα γνωστά πλέον επιχειρήματα της καταστροφολογίας και τον απροκάλυπτο εκβιασμό, απαιτώντας από τους ναυτεργάτες, στις διεκδικήσεις τους να λάβουν υπόψη τους ότι «κατά το τελευταίο 6μηνο επτώχευσαν 4 πλοιοκτήτριες εταιρείες (....) με αποτέλεσμα να τεθούν σε ανενεργό κατάσταση» 21 επιβατηγά πλοία «και έμειναν άνεργοι περίπου 1.200 ναυτεργάτες και 300 εργαζόμενοι στα γραφεία των πτωχευσάντων εταιρειών». Συνεχίζοντας στο ίδιο προκλητικό μοτίβο, η ΕΕΝ συμπληρώνει χωρίς περιστροφές: «Επειδή η διεθνής οικονομική κρίση κατά το έτος 2009 προκάλεσε σημαντική οικονομική πτώση της τουριστικής και επιβατηγού ναυτιλίας περίπου κατά 15% κρίνεται απολύτως αναγκαία η άμεση υπογραφή της ΣΣΕ έτους 2010, προκειμένου να υπάρξει εργασιακή ειρήνη και να δομηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιβίωση της επιβατηγού ναυτιλίας, χωρίς να θρηνήσουμε κάθε πλευρά ή την απώλεια θέσεων ναυτεργασίας ή την πτώχευση επιπλέον πλοιοκτητριών εταιρειών».

Απέναντι στην επιθετικότητα των εφοπλιστών, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν τους ναυτεργάτες να δώσουν τη δική τους απάντηση. Χτες η Γενική Συνέλευση των θερμαστολαδάδων εξουσιοδότησε τη διοίκηση του ταξικού τους συνδικάτου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Με το ίδιο θέμα θα γίνει αύριο η γενική συνέλευση των μηχανικών στις 10.30 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ.

Στο μεταξύ, χτες, συνεχίστηκε ο χαρτοπόλεμος δηλώσεων μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για το ζήτημα της Εθνικής Σύμβασης. Η κοκορομαχία αυτή, όμως, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε στρατηγική συμφωνία για την «ανάπτυξη» και την «ανταγωνιστικότητα» και από κοινού πορεύονται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές Συμβάσεις διοργανώνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η συνέντευξη θα δοθεί στα νέα γραφεία του ΠΑΜΕ, στην Αγίας Φιλοθέης 5β, στο 2ο όροφο, στην πλατεία Μητροπόλεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ