ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Απαιτεί ενέργειες κατά των εγκληματικών επιθέσεων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Η Κούβα επιθυμεί να θυμίσει πως, για 50 χρόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν οργανώσει, ενθαρρύνει και επιτρέψει να διεξαχθούν αμέτρητες τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον της, ενώ «άνθρωποι προερχόμενοι και από άλλες χώρες έχουν υπάρξει θύματα», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σε επίσημο γράμμα που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Με τη συγκεκριμένη επιστολή, η Κούβα απαιτεί από τις ΗΠΑ να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στους τρομοκράτες - εγκληματίες που δραστηριοποιούνται από το έδαφός τους ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Καταγγέλλει επίσης την πρόσφατη απελευθέρωση του γνωστού εγκληματία Σαντιάγο Αλβαρες Φερνάντες Μαγκρινιάτ, που είχε συλληφθεί με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων και πυρομαχικών, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και στη βοήθεια που έδωσε στον εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, να εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ.

Τέλος, το επίσημο γράμμα υπογραμμίζει την ανάγκη απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ετοιμάζονται για αναγνώριση των εκλογών-παρωδία

Οι δυνάμεις καταστολής των πραξικοπηματιών έχουν βγει στους δρόμους
Οι δυνάμεις καταστολής των πραξικοπηματιών έχουν βγει στους δρόμους
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ενα δυσοίωνο άμεσο μέλλον για το λαϊκό κίνημα της Ονδούρας, που παλεύει προκειμένου να ακυρωθούν στην πράξη οι εκλογές-παρωδία την ερχόμενη Κυριακή, που διοργανώνονται από τους πραξικοπηματίες (έχουν ανατρέψει απ' τις 28 Ιούνη τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια), αναμένεται καθώς λαμβάνει χώρα ευρύτατη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, των εφέδρων, της αστυνομίας αλλά και των παραστρατιωτικών ομάδων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Τιέμπο», μόνο για την «προστασία» των εκλογικών τμημάτων τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανάπτυξη 12.000 στρατιωτών, 5.000 εφέδρων και 14.000 αστυνομικών ενώ ήδη, σύμφωνα με εγκύκλιο προς τους δημάρχους, συντάσσονται λίστες με πλήρη στοιχεία «των εχθρών» της εκλογικής διαδικασίας προκειμένου να τους «εξουδετερώσουν». Παράλληλα, η Γενική Εισαγγελία έχει επιστρατεύσει 530 εισαγγελείς σε όλη τη χώρα για να ασκήσουν διώξεις κατά «των παραβατών των εκλογών».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Ρομέο Βάσκες Βελάσκες, έχει ανακοινώσει ευρύτατο «πολεμικό» σχέδιο, που περιλαμβάνει ακόμη και τη μεταφορά στρατιωτικών μονάδων με ελικόπτερα σε οποιοδήποτε σημείο της Ονδούρας.

Το Μέτωπο Αντίστασης ενάντια στο Πραξικόπημα με προχτεσινή του ανακοίνωση κατήγγειλε το δολοφονικό κύμα καταστολής που έχει εξαπολυθεί και τους αιματηρούς σχεδιασμούς, που περιλαμβάνουν και τη δράση μισθοφόρων οι οποίοι έχουν προσληφθεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ συνεχίζει να καλεί σε μποϊκοτάρισμα των εκλογών δηλώνοντας ότι η ψήφος στις εκλογές είναι «ναι» στο πραξικόπημα. Θα πρόκειται για ένα «ειρηνικό» μποϊκοτάζ, διαβεβαιώνει ο Χουάν Μπαραχόνα, γενικός συντονιστής του Μετώπου Αντίστασης.

Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, που αντιπρότεινε την αναβολή των εκλογών, τελικά κάλεσε σε μποϊκοτάρισμα των εκλογών, ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Πατρίτσια Ρόδας, κάλεσε τις ΗΠΑ, τον Παναμά και την Κολομβία να ακολουθήσουν την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα και να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών νομιμοποιώντας κατ' αυτόν τον τρόπο το πραξικόπημα. Ειδικά οι ΗΠΑ μάλλον «κουράστηκαν» να παίζουν σε δύο ταμπλό και τελικά δήλωσαν στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ότι πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ, το National Democratic Institute (NDI) και το International Republican Institute (IRI), οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα αποστείλουν παρατηρητές στις εκλογές - παρωδία!

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χθες οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση θέσεων εργασίας, και οι ταχυδρομικοί, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας των ταχυδρομείων. Οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν προπαρασκευαστικές και δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κοντά στην πόλη της Γάζας και στη Ράφα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά «υπόπτων μεταλλουργείων και υπογείων σηράγγων». Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες από μια επικείμενη ανταλλαγή κρατουμένων με στόχο ν' απελευθερωθεί ο Γκιλάτ Σαλίτ (κρατείται από τον Ιούνη του 2006), τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη συμφωνία».

ΑΜΜΑΝ.-- Διέλυσε το Κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, χθες, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, χωρίς να δοθεί καμία επίσημη αιτιολογία. Προσκείμενες στον βασιλιά πηγές υποστήριζαν ότι η απόφαση αυτή (δύο χρόνια πριν τη λήξη της κανονικής κοινοβουλευτικής θητείας) οφείλεται στην ολιγωρία των βουλευτών που «δεν αντιμετώπισαν τη φτώχεια και την ανεργία». Αντίθετη άποψη έχει η αντιπολίτευση, κυρίως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», που μίλησαν για προσπάθεια να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος, προκειμένου ο βασιλιάς να διατηρήσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου.

ΛΙΜΑ.-- Το «Φωτεινό Μονοπάτι» σχεδιάζει την ίδρυση πολιτικού κόμματος και να κατεβάσουν υποψηφίους στις γενικές εκλογές του 2011, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του φυλακισμένου ηγέτη της Οργάνωσης, Αμπιμαέλ Γκουσμάν.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέα στρατιωτική βάση κοντά στο νοσοκομείο Ντίγκφερ της πρωτεύουσας της Σομαλίας εγκαινίασε χτες η αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις που συνδέονται με το αντιφλεγμονώδες φάρμακο «Vioxx» -- το οποίο ευθύνεται για δεκάδες εκατομμύρια καρδιακές (ακόμη και θανατηφόρες) κρίσεις -- θα μπορούσε να έχει διαπιστωθεί τέσσερα χρόνια πριν την απόσυρση του φαρμάκου από την αγορά, το 2004, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τουλάχιστον 36 άνθρωποι συνελήφθησαν χτες τα ξημερώματα στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα της Ισπανίας, στο πλαίσιο επιχείρησης της αστυνομίας κατά της παράνομης (από το 2007) οργάνωσης νεολαίας «Segi» που σχετίζεται με το εκτός νόμου βασκικό κόμμα «Μπατασούντα».

ΟΥΛΙΑΝΟΦΣΚ.-- Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ιλχάμ Αλίγιεφ, αντίστοιχα, συναντήθηκαν χτες στην πόλη Ουλιάνοφσκ για συνομιλίες, αλλά και για να εγκαινιάσουν γέφυρα στην μνήμη του πρώην ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, Γκειντάρ Αλίγιεφ.

ΚΙΝΑ
Δύο εκτελέσεις για το μολυσμένο γάλα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με τη βαρύτερη των ποινών τιμωρήθηκαν χτες δύο υπεύθυνοι της γαλακτοβιομηχανίας στην Κίνα καθώς είχαν καταδικαστεί για το σκάνδαλο με το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα (για να είναι υποτίθεται πιο εμπλουτισμένο σε ιχνοστοιχεία), που είχε σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν τουλάχιστον 6 παιδιά και να νοσήσουν άλλα 300.000. Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο αυτό βγήκε στη δημοσιότητα το 2008 όταν οι κινεζικές αρχές εντόπισαν μελαμίνη σε γάλα σε αφυδατωμένη αλλά και σε υγρή μορφή της εταιρείας «Σανλού». Το συγκεκριμένο σκάνδαλο οδήγησε πολλές χώρες του πλανήτη να απαγορεύσουν τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα.

Χτες εκτελέστηκαν για το σκάνδαλο που συγκλόνισε την κινεζική κοινωνία ο Zhang Yujun (ο οποίος είχε καταδικαστεί για την έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας) και ο Geng Jinping (που προμήθευε με το δηλητήριο τη γαλακτοβιομηχανία), ενώ άλλοι 19 έχουν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από ισόβια κάθειρξη έως και μερικά χρόνια φυλάκισης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τα νεότερα στοιχεία για το AIDS

ΓΕΝΕΥΗ.--

Τα σύγχρονα αντι-ιικά φάρμακα κατά του AIDS έχουν βελτιώσει τη ζωή πολλών οροθετικών υποστηρίζει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιοποιήθηκε χτες αναφορικά με την πορεία της νόσου διεθνώς.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, απ' τις αρχές της δεκαετίας του '80 ως σήμερα έχουν πεθάνει απ' το AIDS 25.000.000 άνθρωποι και συνολικά έχουν προσβληθεί 60.000.000 άλλοι. Οι οροθετικοί στον ιό υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 33.400.000.

Από το 2001 όταν υπογράφηκε η Διακήρυξη Δέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS, οι νέες λοιμώξεις σε ετήσια βάση στην υποσαχάρεια Αφρική μειώνονταν κατά περίπου 15%, δηλαδή 400.000 το 2008. Στην ανατολική Ασία τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά περίπου 25% και στη νότια και νοτιοανατολική Ασία κατά 10% στην ίδια χρονική περίοδο. Στην ανατολική Ευρώπη μετά από μια σημαντική αύξηση στις νέες λοιμώξεις μεταξύ των τοξικομανών, η επιδημία φέρεται πως περιορίστηκε σημαντικά.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ενημέρωση για την επιδημία του AIDS το 2009, αποκαλύπτουν ότι ο ιός ήταν σημαντικός παράγοντας στους θανάτους γυναικών την ώρα του τοκετού.

Τέλος, στη Νότια Αφρική σχεδόν 50.000 μητρικοί θάνατοι που είχαν σχέση με τον ιό καταγράφηκαν το 2008.

ΒΟΛΙΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Ενίσχυση των διμερών σχέσεων

ΛΑ ΠΑΣ.--

Με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την υπογραφή σειράς οικονομικών και πολιτικών συμφωνιών έφτασε χθες το πρωί - τοπική ώρα - ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στη Βολιβία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας στη Λατινική Αμερική.

Η επίσκεψη και η υπογραφή των συμφωνιών, ουσιαστικά, αποτελούν συνέχεια της συνεργασίας που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2007, με την υπογραφή σειράς συμφωνιών ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το «Τελεσούρ», ο Πρόεδρος του Ιράν θα επισκεφτεί το Ελ Αλτο και θα συμμετάσχει στα εγκαίνια ενός νοσοκομείου και ενός κέντρου αιμοδιάλυσης που σε δεύτερο επίπεδο χρηματοδοτείται από το Ιράν, όπως και ένα ακόμη κέντρο αιμοδιάλυσης στην πόλη Κοτσαμπάμα. Επίσης, οι δύο πρόεδροι αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες που περιλαμβάνουν τη σύσταση θυγατρικής της κρατικής ιρανικής πετρελαϊκής εταιρείας «Nioc» στη Βολιβία, τη δημιουργία εργοστασίου γάλακτος, αλλά και ενδεχομένως τη σύναψη συμφωνιών για αγορά γεωργικών προϊόντων, όπως και ειδών κλωστοϋφαντουργίας.

Ο Πρόεδρος του Ιράν αναμενόταν να αναχωρήσει αργά το βράδυ χθες από τη Βολιβία με προορισμό τη Βενεζουέλα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, περιοδεία που ξεκίνησε τη Δευτέρα από τη Βραζιλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ