ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
ΟΛΟΙ σήμερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Με έργα αντίστοιχα των λαϊκών αναγκών η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί, τονίζουν οι οικοδόμοι (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)

*

Με έργα αντίστοιχα των λαϊκών αναγκών η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί, τονίζουν οι οικοδόμοι (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σήμερα, τα γιαπιά όλης της χώρας νεκρώνουν. Οι οικοδόμοι, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, απεργούν και δίνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις, με στόχο η σημερινή κινητοποίηση να εμπλουτίσει την πείρα του κλάδου και να συμβάλλει στην κλιμάκωση της πάλης που απαιτεί η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, στα Γιάννενα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Πρέβεζα, 8.30 π.μ., παλαιό ΚΤΕΛ. Αγρίνιο, 10 π.μ., πλατεία Δημάδη. Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., Πεζόδρομος. Κέρκυρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Οι παρεμβάσεις στους τόπους δουλειάς συνεχίζονται συνεχώς με στόχο την αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερων εργατών στα συνδικάτα και την Ομοσπονδία του κλάδου. Με την παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας καταβλήθηκαν χτες τα δεδουλευμένα που χρωστούσε η εργοδοσία στους εργαζόμενους στον υπεργολάβο Ι. Ψαρρό, στο εργοτάξιο της Καλλιθέας, όπου είχε ξεκινήσει επίσχεση εργασίας. Ανάλογη παρέμβαση έκανε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα έργα της Νέας Εθνικής Οδού στο τμήμα Πάτρα - Αίγιο. Οπως καταγγέλλει το συνδικάτο, οι εργολάβοι - μεταξύ άλλων - βάζουν τους εργάτες να κάνουν άλλη δουλειά από αυτή που αντιστοιχεί στην ειδικότητά τους.

Οι οικοδόμοι μεταξύ άλλων διεκδικούν: Πλήρη και σταθερή δουλειά, έκτακτο επίδομα για τους ανέργους 1.400 ευρώ, θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας χωρίς προϋποθέσεις, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, δημιουργία κρατικού Σώματος Ιατρών Εργασίας και τεχνικών ασφάλειας στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, κατάργηση των ιδιωτικών μηχανισμών όπως είναι οι Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας (ΕΞΥΠΠ), 6ωρο-5ημερο-30ωρο, συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι' αυτούς που συμπλήρωσαν 2 χρόνια ανεργίας και έχουν 4.050 ένσημα, αφορολόγητο ποσό 40.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί κλπ. Επίσης, απαιτούν άμεσα μέτρα για την αναθέρμανση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών (λαϊκή στέγη, κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας), άτοκα δάνεια σε νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας κτλ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΣΕΝΤ
Να πάρουν απάντηση οι κήρυκες της υποταγής

Κάλεσμα μαζικής υπερψήφισης του συνδυασμού απευθύνει η ΔΑΣ, για να μπουν εμπόδια στην εργοδοτική επιθετικότητα

Μια ευκαιρία να στείλουν μήνυμα αντίστασης στην εργοδοσία και τους υπηρέτες της, στηρίζοντας τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», αποτελούν για τους εργαζόμενους του κλάδου οι εκλογές που ξεκινούν σήμερα στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) και ολοκληρώνονται στις 18 Δεκέμβρη.

Στη διακήρυξή της, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι «Αυτόνομη Παρέμβαση», ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ συγκροτούν κοινό ψηφοδέλτιο «με «σημαία» τους - όπως αναφέρεται στη διακήρυξη - τη συναίνεση και τον «κοινωνικό διάλογο», ταυτισμένοι με τη γραμμή των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΕΚΠ - ΟΙΥΕ, όλοι μαζί είχαν στραμμένο το μέτωπό τους ενάντια στη ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ. «Επαιξαν στην κυριολεξία το ρόλο του Δούρειου Ιππου για να περάσουν από την πλάτη των εργαζομένων οι συνέπειες της κρίσης, για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το μάρμαρο».

Την ώρα που η εργοδοτική επίθεση εντείνεται (η ΔΑΣ σημειώνει ότι οι εργοδότες πετούν δεκάδες υπαλλήλους στον δρόμο, καταπατούν και καταστρατηγούν τις ΣΣΕ, ωράρια κτλ., επιβάλλουν διαθεσιμότητες, «υποχρεωτικές» άδειες, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις), η «απάντηση» της πλειοψηφίας ήταν και είναι η «εργασιακή ειρήνη», φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να ταχθεί, αλλού καλυμμένα και αλλού απροκάλυπτα, με το πλευρό των εργοδοτών! Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα - και δεν είναι το μοναδικό - του γενικού γραμματέα του σωματείου, διευθυντικού στελέχους της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ), ο οποίος απέλυσε ο ίδιος συναδέλφους του φέρνοντας σε πέρας τα σχέδια της εργοδοσίας για την καθιέρωση των Ατομικών Συμβάσεων και το 4ωρο.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις της ΔΑΣ πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, έβαλαν εμπόδια, απέτρεψαν απολύσεις, επέβαλαν την καταβολή δεδουλευμένων. Συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, πάλεψαν και παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. «Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο σωματείο υπέρ των εργαζομένων και των συμφερόντων τους. Να ενισχύσουμε το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, της παράταξης που με τους αγώνες της στήριξε και βοήθησε τους συναδέλφους όπου την χρειάστηκαν, για να παλέψουμε ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και στην εργοδοτική ασυδοσία», καλεί η ΔΑΣ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι αγώνες τους δε λήγουν

Απεργούν σήμερα οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο για το δικαίωμα στη δουλειά. Στην Αθήνα οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια, στις 10 π.μ. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η Παναττική Συντονιστική Συμβασιούχων ΟΤΑ, προχωρώντας σε προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια. Να σημειωθεί ότι οι συμβασιούχοι στη Νομαρχία Αθήνας έχουν ξεκινήσει επ' αόριστον απεργία από την περασμένη Δευτέρα, καθώς οι συμβάσεις των 300 από τους συνολικά 380 λήγουν την επόμενη Δευτέρα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι σε προγράμματα stage προχωρούν σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, ετοιμάζοντας τη μαζική συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα την Τρίτη 1η Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων με Stage εντάσσεται και η σημερινή απεργία των εργαζομένων με stage σε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και εργαζόμενοι συμβασιούχοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), οι οποίοι προχωρούν σήμερα σε νέα τετράωρη στάση εργασίας. Συνολικά στα ΕΑΣ εργάζονται 200 συμβασιούχοι.

Στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων των συμβασιούχων έργου και ορισμένου χρόνου, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο «καλεί τα σωματεία μέλη του, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα, να δείξουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συναδέλφων, γιατί το πρόβλημα είναι δικό μας».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ: Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές στο Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού και Δέρματος Νομού Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίσουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όροφος) από 3 μ.μ. - 8 μ.μ. Στα παραρτήματα του Συνδικάτου στο Περιστέρι (Ευαγγελιστρίας 6) 3 - 7 μ.μ., στην Καλλιθέα (Αραπάκη 69, 2ος ορ.) 4 - 8 μ.μ. και στη Νέα Ιωνία (Πατησίων 252) 3 - 8 μ.μ. Μαζί τους πρέπει να έχουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή βιβλιάριο υγείας.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Γενική συνέλευση πραγματοποιεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων την Κυριακή 29 Νοέμβρη, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά), στις 10 π.μ.

ΨΝΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου και αποκλεισμό της εφημερίας πραγματοποίησαν χτες οι γιατροί και ψυχολόγοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών που τους οφείλονται από τον Ιούλη και επαρκή κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες σε εφημερίες. Σήμερα, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 10.30 π.μ., και αύριο σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, στις 10 π.μ. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων, η Επιτροπή Εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ», ο Σύλλογος Γονέων του «18 ΑΝΩ», το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης διοργανώνει αύριο Παρασκευή εκδήλωση με θέμα: «Οι γυναίκες στο μάτι του κυκλώνα. Η νέα επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Η συζήτηση θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου (Σαράντα Εκκλησιών 61, Νέα Σμύρνη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ