ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Είμαστε οργανωμένοι και γι' αυτό πιο δυνατοί

Το ΣΑΣΑ συνεδριάζει μεθαύριο Κυριακή και η Γραμματεία του απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε 5μελή και 15μελή

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) συνεδριάζει μεθαύριο, Κυριακή, στις 4 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού (οδός Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος, στοά Φέξη - πλ. Κάνιγγος). Η Γραμματεία του Συντονιστικού καλεί τα 5μελή και 15μελή των σχολείων να παραβρεθούν στη συνεδρίαση, να οργανώσουν δυναμικά την επιβλητική παρουσία των σχολείων τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη.

Απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους μαθητές να μην «τους αφήνουμε ήσυχους ούτε λεπτό! Βγαίνουμε στο δρόμο! Στις 10 Δεκέμβρη θα είμαστε όλοι εκεί! Γιατί δεν πάει άλλο. Δεν αντέχουμε άλλα βάρη και εμπόδια. Ούτε εμείς, ούτε οι εργαζόμενοι γονείς μας! Η ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ έχουν βάλει στο μάτι το δικαίωμά μας στη μόρφωση. Εχουν βάλει στο μάτι το δικαίωμα των εργαζόμενων γονιών μας στη σταθερή δουλειά, το δικαίωμά τους στη σύνταξη. Ολοι μαζί δουλεύουν για τους βιομήχανους και τις μεγάλες επιχειρήσεις, για τα κέρδη τους».

Δεν κατάφεραν να βάλουν κουκούλα στους αγώνες μας

Σχετικά με τη δράση του οργανωμένου μαθητικού κινήματος, η Γραμματεία του ΣΑΣΑ επισημαίνει ότι «έχει ήδη αρχίσει να ενοχλεί. Η κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις μας που συγκλόνισαν την Ελλάδα, επιστρατεύει τη συκοφαντία, τις απειλές και τον αυταρχισμό προληπτικά για να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις. Δε μας φοβίζουν! Δε μας σταματάνε! Απαιτούμε να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες μας και στέλνει τους εισαγγελείς στα σχολεία. Πέρυσι προσπάθησαν να βάλουν κουκούλα στους αγώνες μας. Δεν τους αφήσαμε! Πήραν απάντηση από το οργανωμένο μαθητικό κίνημα! Οι αγωνιστές μαθητές δεν κρυβόμαστε, δε φοβόμαστε. Είμαστε οργανωμένοι και γι' αυτό πιο δυνατοί. Σας έχουμε πάρει χαμπάρι! Πίσω από τις κουκούλες δεν είναι οι μαθητές! Τις προβοκάτσιες τις κάνουν οι ίδιοι που γεμίζουν τις γειτονιές μας χαφιεδοκάμερες, που φέρνουν αυταρχικούς κανονισμούς στα σχολεία, τρομονόμους, που χτυπούν το κίνημά μας. Η προβοκάτσια και η καταστολή πάνε χέρι - χέρι».

Από τις περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών
Από τις περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών
Η Γραμματεία του ΣΑΣΑ σχολιάζει και το πόρισμα του ΣΠΔΕ, της Επιτροπής Μπαμπινιώτη δηλαδή, για την αναμόρφωση του Λυκείου και το Εξεταστικό, λέγοντας: «Το πόρισμα απορρίπτεται! Γιατί: Στήνει στον τοίχο το δικαίωμα να μορφωθούμε όλοι το ίδιο. Μας καταδικάζει στην αμορφωσιά, εμάς που είμαστε παιδιά εργατικών οικογενειών. Φτιάχνει σχολεία πολλών ταχυτήτων, με διαφορετικά μαθήματα, με διαφορετικά βιβλία, για να επιλέξουμε "ελεύθερα", ανάλογα με το πόσο αντέχουν οι τσέπες των εργαζόμενων γονιών μας. Αντί για γνώση, μας δίνει δεξιότητες, για να τους είμαστε χρήσιμοι αύριο που θα δουλεύουμε, να ξέρουμε τόσα όσα πρέπει για να τους βγάζουμε πολλά κέρδη και να τους κοστίζουμε φθηνά. Μας βάζει περισσότερα εμπόδια, για να μην τολμήσει κανένας από μας να σκεφτεί να μπει στο πανεπιστήμιο. Θέλουν να στείλουν τα πιο φτωχά παιδιά από μας στην τεχνική εκπαίδευση. Εκεί θα μας περιμένει η επιχείρηση - εργοδότης».

Το Συντονιστικό διεκδικεί:
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σχολείο. Να καταργηθούν τα φροντιστήρια. Κανένας ιδιώτης, καμιά επιχείρηση στην Παιδεία.
  • Ενα σχολείο για όλους τους μαθητές, ενιαίο και 12χρονο, με κοινά μαθήματα για όλους. Σχολείο, που να μορφώνει πραγματικά και να διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
  • Κανένα μαθητής πριν τα 18 του έξω από το σχολείο. Να στηριχτούν οικονομικά οι εργαζόμενοι γονείς μας, για να μπορούν να μας στέλνουν στο σχολείο.
  • Δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου, μετά τη βασική γνώση του 12χρονου σχολείου.
  • Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους γονείς μας και το δικό μας μέλλον. Κανένας φόβος της ανεργίας. Οχι στα stage και στη μερική απασχόληση.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εχθρικοί «κανονισμοί» συνείδησης

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 9.30 το πρωί, πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο 4ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου

Οι εξελίξεις στα σχολεία είναι εχθρικές για τη νεολαία. Στόχος τους είναι να μάθει ο μαθητής να ζει και να δουλεύει υπάκουος, πειθαρχικός και υπομονετικός απέναντι σε κάθε εξουσία.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τον αντιδραστικό «εσωτερικό κανονισμό» που φτιάχτηκε στο 4ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου και που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» το περασμένο Σάββατο (21/11/2009). Σήμερα, στις 9.30 το πρωί, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο συγκεκριμένο σχολείο.

«Βλέπουμε τους περίφημους "εσωτερικούς κανονισμούς σχολείων" να ξεπηδούν σε διάφορα σχολεία και να επιβάλλουν όρους που φτάνουν απ' το πώς θα ντύνονται οι μαθητές, μέχρι και το ότι απαγορεύεται το διάβασμα μέσα στο σχολείο και ο δανεισμός σε ένα συμμαθητή του ακόμα κι ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Οι κανονισμοί αυτοί θέλουν να βάλουν σε γύψο τη μαθητική αγωνιστικότητα. Σαν να μην έφταναν αυτά, ανασύρεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και με βάση την οποία έστειλαν στον εισαγγελέα 16χρονα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις σχολείων και πόλεων. Βλέπουμε σε κάποια σχολεία να ανατίθεται ρόλος "αστυνόμου" σε μαθητές, κυρίως εκλεγμένους στα δεκαπενταμελή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να αντισταθούν και να μην υποκύψουν σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, καθώς «ο ρόλος του "εγκαλούντος" ανατίθεται σε πολλές περιπτώσεις σε εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα σε κάποιους διευθυντές σχολείων. Μέχρι τώρα είδαμε κάποιους διευθυντές να καλούν τον εισαγγελέα για τις καταλήψεις. Είδαμε διευθυντές να καλούν τους γονείς να βάλουν φρένο στο δίκαιο αγώνα των παιδιών τους. Ακόμα και να καλούν τους γονείς να καρφώσουν τα παιδιά τους (Ζάκυνθο) ή να καλούν τα ίδια τα παιδιά να καρφώνουν τους συμμαθητές τους. 'Η ακόμα και να βάζουν μάθημα την ώρα που γιορτάζεται το Πολυτεχνείο (Λάρισα). Η επιχείρηση ενσωμάτωσης και τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος δε θα περάσει», τονίζει το ΠΑΜΕ.

1ο ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Οι μαθητές διεκδικούν δωρεάν τα ξενόγλωσσα βιβλία...

...αλλά «έφαγαν» απουσία, επειδή δεν τα είχαν αγοράσει!

Διεκδικούν να παίρνουν όλα τα βιβλία τους δωρεάν και εισπράττουν... απουσίες και απειλές! Ο λόγος για τους μαθητές της Α' Λυκείου στο 1ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, που αρνούμενοι να πάνε να πληρώσουν και να αγοράσουν τα βιβλία των Αγγλικών από το εμπόριο, «έφαγαν» απουσίες στο μάθημα των αγγλικών και μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, από τον ίδιο τον διευθυντή του σχολείου! Οι μαθητές που απαιτούν να μην επιβαρύνονται οι οικογένειές τους με το κόστος αγοράς των ξενόγλωσσων βιβλίων, απειλήθηκαν κιόλας ότι θα έχουν την ίδια «τύχη», θα καταγράφονται ως απόντες στο μάθημα δηλαδή, εφόσον δεν αγοράσουν το βιβλίο!

Θυμίζουμε ότι και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας οι μαθητές είχαν προχωρήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις απαιτώντας όλα τα βιβλία δωρεάν (κάτι που δε συμβαίνει με τα ξενόγλωσσα). Στο πλαίσιο αυτό και οι μαθητές της Α' Λυκείου του 1ου Λυκείου Τρικάλων είχαν εκδώσει σχετική ανακοίνωση καταγγελίας και απαιτούσαν δωρεάν χορήγηση των ξενόγλωσσων βιβλίων. Η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης στον Τύπο είχε ενοχλήσει τον Διευθυντή Αθ. Νάστα, ο οποίος σε δήλωσή του έκανε λόγο για επιχείρηση συκοφάντησης του σχολείου από τους διαμαρτυρόμενους μαθητές!

Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος Διευθυντής απασχόλησε τον Τύπο. Πριν μερικά χρόνια, μεταξύ των άλλων, είχε αρνηθεί να διδάξει στο σχολείο του καθηγητής, γιατί «σχετιζόταν με το ΚΚΕ», είχε κλειδώσει τις πόρτες για να μη συμμετάσχουν οι μαθητές στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ το 2003, είχε συντάξει και ...κανόνες μαθητικής συμπεριφοράς και είχε αποβάλει τον αντιπρόεδρο του δεκαπενταμελούς και μέλος της ΚΝΕ, επειδή πρωτοστάτησε σε κινητοποίηση ενάντια στη χορηγία από επιχειρηματίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο σχολείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ