ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να ολοκληρώσουμε το χρέος μας!

Εμείς οι αντιστασιακοί και μαχητές του ΔΣΕ που τυχεροί ζούμε ακόμη, σύντροφοι, νοιώσαμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση, ανακούφιση και ψυχική ανάταση με την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, που διαβάσαμε στον «Ρ» της Κυριακής 18/10 πως ύστερα από 60 χρόνια το οικόπεδο με τον ομαδικό τάφο των μαχητών - μαχητριών του ΔΣΕ στη Φλώρινα περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ, για να ανεγερθεί Μνημείο αντάξιο της μεγάλης θυσίας. Στο χώμα αυτού του οικοπέδου είναι ενταφιασμένοι σε ομαδικό τάφο μερικές εκατοντάδες νεκροί, αλλά και τραυματίες που ανέπνεαν ακόμα και θάφτηκαν ζωντανοί... μαζί με τους νεκρούς μαχητές και μαχήτριες, από το μισαλλόδοξο μοναρχοφασιστικό καθεστώς. Αξίζουν συγχαρητήρια στο ΚΚΕ και σε όλους που συνέβαλαν να αγορασθεί και να περιέλθει το οικόπεδο στην ιδιοκτησία του Κόμματος.

Ομως, η υποχρέωση και το καθήκον μας μόνο κατά το ήμισυ επιτελέστηκε. Το άλλο μισό είναι, όπως το αναφέρει και η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, η διευθέτηση του χώρου και η τοποθέτηση ενός επιβλητικού μνημείου προς ολοκλήρωση του χρέους μας προς τους τιμημένους μας νεκρούς. Αλλά και για την ικανοποίηση των συγγενών τους. Η απόφαση αυτή υπενθυμίζει σε όλους μας πως το ΚΚΕ δεν ξεχνά και ξέρει να τιμά κάθε θυσία και προσφορά, νεκρών και ζωντανών αγωνιστών, μελών και φίλων.

Τελειώνοντας, θέλω να υποσχεθώ στο ΚΚΕ ότι εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, θα σταθούμε αρωγοί, οικονομικά και με όποιον άλλον τρόπο αν χρειαστεί, για την ανέγερση του Μνημείου. Αιώνια η μνήμη των ηρώων τιμημένων νεκρών του ΔΣΕ.

Πατσακίδης Γιάννης, αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ, πρώην πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, παράρτημα Θεσσαλονίκης


Ιμπεριαλιστικές φιέστες

Μέσα στην αγωνία τους, μπροστά στο δυνάμωμα και την άνοδο των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων των λαών για δημοκρατία και σοσιαλισμό, οι ιμπεριαλιστές καταφεύγουν σε λογής εκδηλώσεις - φιέστες συκοφάντησης των σοσιαλιστικών χωρών και του κομμουνιστικού κινήματος. Νομίζουν, έτσι, ότι θα αναχαιτίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, το πλατύ ρεύμα αντίστασης στις αντιλαϊκές τους επιλογές. Επιστρατεύουν, για το σκοπό αυτό, όλα τα αποβράσματα, γκεσταπίτες και συνεργάτες των ναζί την περίοδο της Κατοχής, για να συκοφαντήσουν τα εργατικά κινήματα και το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα και, πριν απ' όλα, την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Ετσι, στις 9 Νοέμβρη, όχι τυχαία, συγκεντρώθηκε στο Βερολίνο όλο το σκυλολόι των καπιταλιστικών χωρών για να τιμήσουν, λέει, και να γιορτάσουν με τυμπανοκρουσίες το γκρέμισμα του Τείχους. Εκεί, οικοδέσποινα, η γνωστή η Μέρκελ, ο πρωτεργάτης αυτού του αίσχους, ο χαμαιλέων Γκορμπατσόφ, οι Βαλέσα και Χάβελ, τσιράκια των ιμπεριαλιστών, ο Κολ και άλλοι πρωτεργάτες των ανατροπών. Ηταν εκεί και ο Πρόεδρος της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, που, χωρίς ντροπή και αιδώ - προσβάλλοντας τα 20 και πλέον εκατομμύρια των Σοβιετικών που θυσιάστηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - βυσσοδομούσε κατά της σοβιετικής εξουσίας και του Στάλιν που έσωσαν τον κόσμο απ' τον κίνδυνο εξανδραποδισμού από τους φασίστες.

Ολοι μαζί, παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο, επιδόθηκαν στη συκοφάντηση του σοσιαλιστικού συστήματος, του υπαρκτού σοσιαλισμού και του κομμουνιστικού κινήματος.

Οσο κι αν τα αποσιωπούν, όμως, οι λαοί δεν πρόκειται να ξεχάσουν τα ειδεχθή εγκλήματά τους: Πως διέλυσαν και βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία καταστρέφοντάς τη, σκοτώνοντας αθώους πολίτες - και τον Μιλόσεβιτς που αντιστάθηκε στο στημένο δικαστήριο της Χάγης. Πως, σήμερα, καταστρέφουν και αιματοκυλούν το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Δεν μπορούν να κρύψουν το τείχος που στήνει ο ιμπεριαλισμός στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και την Κύπρο, την κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων επί σοσιαλισμού.

Αυτοί είναι οι ιμπεριαλιστές που κόπτονται, δήθεν, για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά, στην πραγματικότητα, παλεύουν για την ασυδοσία του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα των λαών. Οι λαοί, και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, αφυπνίζονται και αργά η γρήγορα θα δώσουν την απάντησή τους στους ιμπεριαλιστές.

Νταμπίκης Νίκος, αντιστασιακός


Η μάχη της Φλώρινας

Μια συγκλονιστική μαρτυρία από τραυματισμένο μαχητή του ΔΣΕ που επέζησε και είδε με τα μάτια του το μεγάλο έγκλημα του μοναρχοφασισμού, στη μάχη της Φλώρινας στις 12.2.1949

Από το σ. Νίκο Κυρίτση πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω γράμμα που μας έστειλε, με την «αυτούσια» μαρτυρία μαχητή του ΔΣΕ που επέζησε από τη σφαγή της μάχης της Φλώρινας και είδε με τα μάτια του να εκτελείται το πρωτοφανές έγκλημα του μοναρχοφασισμού: Την εκτέλεση, εν ψυχρώ, εκατοντάδων ζωντανών τραυματιών -μαχητών του ΔΣΕ που, μαζί με τους νεκρούς της μάχης, έθαψαν, κατόπιν, στον ομαδικό τάφο στη Φλώρινα - κάμποσους, μάλιστα, τους έθαψαν ενώ ακόμα ήταν ζωντανοί! Γράφει, συγκεκριμένα, ο σ. Ν. Κυρίτσης:

«Στις 11-14 Φλεβάρη 1949 ο ΔΣΕ στην μεγάλη επιχείρηση στη Φλώρινα: "Η επιχείρησή μας στη Φλώρινα αποτελεί μια από τις σοβαρές επιχειρήσεις από τη σειρά που καθορίζονται με το σχέδιό μας για χειμερινό πόλεμο... Η επιχείρηση της Φλώρινας ήταν η μεγαλύτερη και πιο δυσκολότερη από όσες έχουμε κάνει ως τα τώρα... Η επιχείρηση είχε μεγάλη πολιτική και στρατιωτική σημασία" (Περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός" Νο 4/1949, σελ. 221).

Η Μάχη της Φλώρινας έγινε με την διαταγή αρ. ΕΠΕ 380 του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Οπως είναι γνωστό, σε έναν πόλεμο οι μάχες κερδίζονται ή χάνονται. Στη Φλώρινα η επιχείρηση του ΔΣΕ απέτυχε με απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες.

Στις 12 Φλεβάρη 1949 διαπράχτηκε ένα μεγάλο έγκλημα από αξιωματικούς του εθνικού στρατού στη Φλώρινα. Εκτελούνταν, επιτόπου, οι τραυματίες του ΔΣΕ παραβιάζοντας αποτρόπαια κάθε στρατιωτική δεοντολογία και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Υπολογίζεται ότι εκτελέστηκαν περί τους 350 τραυματίες του ΔΣΕ. Εκεί έσκαψαν ένα λάκκο και με μπουλντόζες έριξαν μέσα τα πτώματα - ανάμεσα στα πτώματα υπήρχαν και μαχητές του ΔΣΕ που ήταν ακόμα ζωντανοί-ημιθανείς!

Σύμφωνα με στοιχεία από την έκθεση(ΣΤΓΦ12 28-2-49) του διοικητή Μεραρχίας στη Φλώρινα Παπαδόπουλου Νικόλαου -Παπα, υποστράτηγου, οι νεκροί του ΔΣΕ ήταν 702. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι εκτελεσμένοι τραυματίες.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μαχητή του ΔΣΕ που επέζησε και έβλεπε με τα μάτια του το όργιο των εκτελέσεων τραυματιών του ΔΣΕ από αξιωματικό του Α2 του στρατού, στη Μάχη της Φλώρινας.

Παραθέτουμε "αυτούσια" τη μαρτυρία του: "Λέγομαι Σεραφείμ Φλώρος - Κούτσικος. Γεννήθηκα το 1930 στο χωριό Παλιούρι Καρδίτσας. Σε ηλικία 17 χρόνων, το 1947, κατατάχτηκα στο Αρχηγείο Αγράφων του ΔΣΕ. Με την μεγάλη πορεία έφτασα στο Γράμμο. Ημουν διοικητής διμοιρίας συνδέσμων στην 103 Ταξιαρχία. Συμμετείχα στην εποποιία του Γράμμου το 1948 και με τον ελιγμό πέρασα στο Βίτσι. Το φθινόπωρο του 1948 εντάχθηκα στο λόχο κυνηγών Αρμάτων της 103 Ταξιαρχίας. Πήρα μέρος στη μάχη της Νάουσας(11-14/1/1948). Εκεί τραυματίστηκα ελαφρά.

Στις 11 Φλεβάρη 1949, το τμήμα μας ξεκίνησε από τη Βίγλα προς Φλώρινα. Στις 12.2.1949 άρχισε η μάχη. Με Πάντζερ - Φάους κάναμε το πρώτο χτύπημα. Το τμήμα στρατού υποχώρησε. Εμείς μπήκαμε μέσα στην πόλη από την πλευρά της Γεωργικής Σχολής. Αφού κάναμε οδομαχίες επί 2-3 ώρες, πήραμε διαταγή να οπισθοχωρήσουμε μέσα σε συνθήκες σκληρής παγωνιάς και στα χιόνια. Ο στρατός έκανε αντεπίθεση, το τμήμα μας εγκλωβίστηκε, είχαμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Εγώ τραυματίστηκα βαριά στο αριστερό πόδι και δεν μπορούσα να περπατήσω. Η ομάδα τραυματιοφορέων με βοήθησε και με έβαλε πάνω στο άλογο, εγώ, όμως, έπεσα από το άλογο και έμεινα εκεί 24 ώρες. Με βρήκαν 2 φαντάροι και ο υπολοχαγός Βυζάντιος του Α2. Ο υπολοχαγός Βυζάντιος τράβηξε αμέσως το πιστόλι του να με πυροβολήσει. Τότε, ένας στρατιώτης, Γκίζας Αλέκος, από τα Φάρσαλα, εμπόδισε τον υπολοχαγό Βυζάντιο να με πυροβολήσει λέγοντάς του: "Μικρό παιδί είναι, τραυματίας, μην το κάνεις αυτό". Ενας από τους φαντάρους μου είπε ότι "ο υπολοχαγός Βυζάντιος εκτέλεσε 52 τραυματισμένους εκείνη την ημέρα".

Αφού σώθηκα, τελικά, πέρασα στρατοδικείο και καταδικάστηκα σε 10 χρόνια φυλακή με αναστολή. Στη φυλακή έμεινα 12 μήνες. Μετά το 1950, όμως, πέρασα από το Κακουργιοδικείο της Φλώρινας. Στο Κακουργιοδικείο παραβρέθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας ενάντιά μας, ο ίδιος ο υπολοχαγός Βυζάντιος. Ενας από τους δικαστές του Κακουργιοδικείου έκανε πολλές ερωτήσεις στον υπολοχαγό Βυζάντιο και ανοιχτά τον επετίμησε γιατί "εκτέλεσε εν ψυχρώ 50 τραυματισμένα άτομα".

Παρόμοια περιπέτεια είχε ο συμπατριώτης μου, τραυματισμένος στη Φλώρινα, ο Οικονόμου Βασίλης, αδελφός του αετού του θεσσαλικού ιππικού, του Γαζή, από το Λεοντάρι Σοφάδων και ο Τσαρούχας από το Θραψίμι Καρδίτσας. Μετά την ανάρρωσή μου επέστρεψα στο χωριό μου Παλιούρι, έκανα οικογένεια και συνεχίζω τον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για τα ιδανικά που αγωνίστηκε ο ΔΣΕ.

Παλιούρι Καρδίτσας, 20 Οκτώβρη 2007".

* Η ΚΕ του ΚΚΕ, μετά από μεγάλες προσπάθειες που έκανε, κατάφερε να αγοράσει το οικόπεδο όπου βρίσκεται ο ομαδικός τάφος των μαχητριών και μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα. Χρέος όλων μας, των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, των απογόνων και φίλων της Αντίστασης και των πολιτικών προσφύγων, είναι να συνεισφέρουμε και να συμμετέχουμε δραστήρια στην εξόρμηση για τη συγκέντρωση των οικονομικών που απαιτούνται για την διαμόρφωση του χώρου και την ανέγερση Μνημείου του ΔΣΕ, αντάξιου της θυσίας των αγωνιστών, στο χώρο αυτόν που θυσιάστηκαν, στον αγώνα για τη Λαϊκή Εξουσία, για τον Σοσιαλισμό. Αιώνια η μνήμη τους.

Κυρίτσης Νίκος».


«Ξύπνησαν τα σκυλιά της ΕΕ»!

Ξύπνησαν τα σκυλιά της ΕΕ και αρχίζουν να ουρλιάζουν προσπαθώντας να ξαναγράψουν την Ιστορία από την ανάποδη, να τη διαστρεβλώσουν με τα αντικομμουνιστικά τους Μνημόνια... Η ισοπεδωτική παρουσίαση των γεγονότων της Ιστορίας, αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη. Γιατί οι λαοί της Ευρώπης έδωσαν εκατομμύρια νεκρούς για την κατοχύρωση της ειρήνης και την απόκρουση του ναζισμού - φασισμού. Πιστεύουμε πως αυτοί οι λαοί δε θα επιτρέψουν τη νεκρανάσταση των βρικολάκων.

Προσπαθούν οι βρικόλακες του πολέμου που εξαπέλυσαν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιρακ, στο Αφγανιστάν που ακόμα ματώνουν από τα όπλα των ιμπεριαλιστών που ξερνάνε θάνατο, να σβήσουν τα δικά τους εγκλήματα. Αυτοί οι ψυχροί δολοφόνοι ιμπεριαλιστές έχουν το θράσος να συκοφαντούν τα κομμουνιστικά καθεστώτα και να φτιάχνουν αντικομμουνιστικά μνημόνια!

Ομως, η γενιά μας θυσίασε τα καλύτερα παιδιά της, εδώ στη χώρα μας: Στα στρατόπεδα της Μακρονήσου, του Αϊ Στράτη, της Γιούρας, Ικαρίας, Λέρου, Ανάφης , Φολέγανδρου, Τρίκερι κλπ. για ένα καλύτερο μέλλον σε ένα καλύτερο και δίκαιο κόσμο. Και τώρα έρχονται αυτοί οι εγκληματίες, να εξομοιώσουν τους θύτες με τα θύματα, δηλαδή τους εγκληματίες με τους ήρωες!

Μάταιος κόπος. Είναι γελασμένα τα φασιστοειδή του ιμπεριαλισμού και της ΕΕ αν νομίζουν πως μπορεί να περάσει η αντικομμουνιστική τους προπαγάνδα. Είναι η γενιά μας που θυσίασε τα καλύτερα παιδιά της για να εξασφαλιστούν: το Οχτάωρο, η Κοινωνική Ασφάλιση, οι Συλλογικές Συμβάσεις, οι Αδειες, τα Επιδόματα, η Δωρεάν Παιδεία και Δωρεάν Υγεία. Ολες αυτές οι κατακτήσεις φέρνουν τη σφραγίδα του σοσιαλισμού κομμουνισμού και του αγώνα της δικής μας γενιάς.

Είναι απαραίτητο να αποκρουστούν απ' όλους τα αντικομμουνιστικά μνημόνια και το κατάπτυστο σχέδιό τους για καταδίκη του κομμουνισμού. Εμείς οι απόμαχοι συνταξιούχοι του Σωματείου ΤΕΒΕ Ιωαννίνων απαιτούμε να σταματήσει, τώρα, ο αντικομμουνισμός.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Πρόεδρος συνταξιούχων ΤΕΒΕ Ν. Ιωαννίνων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ