ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Δυναμικά στους αγώνες οι γυναίκες

Συζήτηση και για την προετοιμασία ενόψει και της απεργίας που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη

Τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που βγαίνουν από τα συρτάρια και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αποφασίστηκαν στις πρόσφατες Συνόδους Κορυφής και υπουργών Απασχόλησης, συζητήθηκαν στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ), κατά τη διάρκεια της προχτεσινής, Παναττικής Συνάντησης, στα γραφεία του Συλλόγου. Η «καταιγίδα» σε ό,τι απέμεινε από την Κοινωνική Ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης ενόψει και της απεργίας, που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 17 Δεκέμβρη.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου έκανε μια αναδρομή στους γνωστούς «κοινωνικούς διαλόγους», σαν μέσο επιβολής των ήδη ειλημμένων αποφάσεων ΕΕ και κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «κάναμε αυτή την αναφορά στο ρόλο των "κοινωνικών διαλόγων' για να κατανοήσουμε καλύτερα τι εννοούσε ο αρμόδιος υπουργός, μετά την έναρξη του πρόσφατου "κοινωνικού διαλόγου' όταν είπε ότι όποια μέτρα και να πάρουμε δεν αρκούν αν δεν προχωρήσουμε σε δομικές αλλαγές. Αν το λαϊκό κίνημα, με πρώτο το ταξικό εργατικό κίνημα δεν μπει δυναμικά με τους αγώνες του να ματαιώσει αυτές τις επιλογές, αν δεν καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά (που αποτελούν το προζύμι), το έγκλημα της κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι δεδομένο».

Στιγμιότυπο από παλιότερες κινητοποιήσεις της ΟΓΕ
Στιγμιότυπο από παλιότερες κινητοποιήσεις της ΟΓΕ
Στη συνέχεια τόνισε ότι «οι γυναίκες που βιώνουν την εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση έχουν διπλό λόγο να ξεσηκωθούν και να μπουν δυναμικά στους δικούς τους κοινωνικούς διαλόγους που δεν είναι άλλοι από την απεργία, τη διαδήλωση, την οργανωμένη πάλη».

Σημαντική αναφορά έγινε και στο θέμα της πανδημίας της «νέας γρίπης», σε συνδυασμό με τη μεγάλη φτώχεια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και, ειδικά, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα να μπουν οι γυναίκες των συλλόγων της ΟΓΕ μπροστά για το θέμα των κραυγαλέων ελλείψεων στο σύστημα Υγείας και να ξεσηκώσουν τις γυναίκες που πλήττονται όχι μόνο από τη «νέα γρίπη», αλλά και από τις πολιτικές που κάνουν την πανδημία ακόμη πιο επιθετική.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν γυναίκες από διάφορες περιοχές της Αττικής, σημειώνοντας και από την εμπειρία τους τη σημασία της επαφής με τις γυναίκες εκεί όπου εργάζονται και στη γειτονιά που ζουν. Την ανάγκη της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης, ώστε να απεγκλωβιστούν οι γυναίκες από τα καλοστημένα δόκανα της κυρίαρχης τάξης και να πειστούν για το μονόδρομο του οργανωμένου αγώνα.


ΑΧΑΪΑ
Νέες δίκες σε βάρος 16 αγωνιστών αγροτών

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ

Σε νέα δίκη σέρνονται άλλοι 16 αγωνιστές αγρότες στην Αχαΐα, μεταξύ αυτών και στελέχη του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 7 του Δεκέμβρη, επειδή πρωτοστάτησαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών το Γενάρη του 2005.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής διεκδικούσαν τότε καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους, καθώς και μια σειρά άλλα αιτήματα, σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις και την πολιτική της ΕΕ, που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Να σημειωθεί πως πριν από τρεις βδομάδες άλλοι 14 αγρότες δικάστηκαν και αθωώθηκαν - έχοντας καταδικαστεί πρωτόδικα σε 5 μήνες - επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2004 και μάλιστα είχαν χτυπηθεί άγρια από τα ΜΑΤ με εντολή της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ - με αφορμή την επικείμενη δίκη - σημειώνει:

«Τα αγροτοδικεία που έστησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται. Στις 7/12 γίνεται ξανά δικαστήριο 16 αγωνιστών αγροτών της Ωλενίας, μεταξύ τους και στελέχη του ΚΚΕ, με κατηγορητήρια που έστησε η κυβέρνηση της ΝΔ για την κινητοποίηση στις 29/01/2005. Οι αγωνιστές αγρότες της Ωλενίας και ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής από το 2005 οργάνωσαν πολλές κινητοποιήσεις και σύρονται στα δικαστήρια.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αιγιάλειας και της Ωλενίας όλα αυτά τα χρόνια, συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους Αιγίου και Ωλενίας, πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ και στο ξεκλήρισμά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την αποζημίωση και αποκατάσταση των πυροπλήκτων και για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στα χωριά τους. Η "απάντηση" των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν άγρια καταστολή, διώξεις και καταδίκες αγωνιστών αγροτών, προβοκάτσιες και υπονόμευση.

Φοβούνται την οργάνωση και αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, την ανάπτυξη των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι' αυτό το λόγο προσπαθούν να χτυπήσουν τους πρωτοπόρους, τις αγωνιστικές δυνάμεις της ΠΑΣΥ στο αγροτικό κίνημα και πρώτα και κύρια τους κομμουνιστές. Γι' αυτό το λόγο έστησαν τα αγροτοδικεία.

Τα εργατικά συνδικάτα, οι λαϊκοί φορείς να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους. Να σταματήσουν τώρα τα αγροτοδικεία και οι διώξεις σε βάρος αγωνιστών αγροτών.

Είναι αναγκαία η αντεπίθεση, η οργάνωση της πάλης μαζί με την ΠΑΣΥ, για την ανατροπή της ΚΑΠ, για να μην περάσει η αντιλαϊκή θύελλα που φέρνoυν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα αντιλαϊκές. Καμιά αναμονή, καμιά ώρα χαμένη, για να μην πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση. Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά μαζί με την εργατική τάξη στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 17/12/2009, στην πλ. Γεωργίου, στις 11 π.μ. Ολοι μαζί στην απεργία.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν αρκετή πείρα. Μπορούν και πρέπει να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τους αγροτοπατέρες τους. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ και να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, σε ενιαίο μέτωπο πάλης με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους. Ισχυρό ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία είναι η προοπτική».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Εξαγγελίες και υποσχέσεις...

Με εξαγγελίες και υποσχέσεις απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, στους συμβασιούχους πυροσβέστες που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν χτες πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους πως το 2010 θα εξακολουθήσουν να εργάζονται με 8μηνες συμβάσεις, ενώ παράλληλα ξεκινά και η ...διαβούλευση για την εύρεση μόνιμης λύσης για το εργασιακό καθεστώς των 5.500 συμβασιούχων. Υποσχέθηκε δε ότι το 2011 η πλειονότητά τους θα απορροφηθεί είτε σε ένα ειδικό σώμα πολιτικής προστασίας, το οποίο θα συσταθεί τον επόμενο χρόνο, είτε στην Πυροσβεστική, όπου ήδη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το ειδικό σώμα πολιτικής προστασίας μαζί με τα υπάρχοντα επιχειρησιακά σώματα θα αναλάβει σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στη χώρα.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ανέφερε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η ομηρεία τους. Τόνισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται στο δικό τους χώρο ή σε άλλους κλάδους του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα εργαζόμενοι με τέτοιες συμβάσεις ως φθηνό εργατικό δυναμικό.

Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είπε πως το «ΠΑΜΕ είναι μαζί σας και θα είναι και στους αγώνες σας». Υπογράμμισε ότι ο λαός έχει δικαίωμα στο δάσος, όμως, χρειάζεται «να έχετε μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για να υπάρχει δάσος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ