ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Μείωση μισθών για τους εργαζόμενους, προκλητικές ενισχύσεις στις τράπεζες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην «πρωτοπορία» των δυνάμεων που κηρύσσουν τη δραστική περικοπή των εργατικών μισθών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την ίδια στιγμή, όμως, η ΕΚΤ αποφασίζει να χορηγήσει ένα νέο «πακέτο» ενισχύσεων, ύψους 96,9 δισ ευρώ, στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ, όπως και ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, υποδέχονται ενθουσιωδώς τις αποφάσεις κυβερνήσεων για τη μείωση των μισθών και προτρέπουν πιεστικά τις υπόλοιπες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Αυτό έγινε με την περίπτωση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, αλλά και της Ελλάδας. Για την ΕΚΤ, κριτήριο αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων εξόδου από την κρίση είναι ο βαθμός μείωσης του εργατικού εισοδήματος και η ένταση της επίθεσης κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Απ' την άλλη, χωρίς δεύτερη σκέψη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σπεύδει να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των τραπεζών, χορηγώντας τους ζεστό χρήμα για να συντηρήσει και να ενισχύσει την κερδοφορία τους. Των τραπεζών που όλοι συμφωνούν ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων παραγόντων της κρίσης.

Δηλαδή, τιμωρία γι' αυτούς που δεν έχουν καμιά ευθύνη και γενναία ενίσχυση στους ενόχους.

Το τελευταίο «πακέτο» ενίσχυσης των τραπεζών από την ΕΚΤ, ύψους 96,9 δισ ευρώ, προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους «αναλυτές», οι οποίοι εκτιμούσαν ότι ότι δε θα ήταν μεγαλύτερο από 75 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι αυτό είναι το τρίτο «πακέτο ενίσχυσης» των τραπεζών από την ΕΚΤ από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι σήμερα. Το πρώτο «πακέτο» ανακοινώθηκε στα τέλη του Ιούνη, ήταν ύψους 442 δισ. ευρώ (!) και δικαιολογήθηκε ως απαραίτητη συμβολή για τη διατήρηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Ηταν τότε που η καχυποψία μεταξύ των τραπεζών για τους «σκελετούς που έκρυβε» η κάθε μία στον Ισολογισμό της είχε «παγώσει» τον μεταξύ τους δανεισμό.

Το δεύτερο «πακέτο» ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και ήταν ύψους 75 δισ. ευρώ, με την προειδοποίηση ότι θα ήταν και το τελευταίο...

Τρεις μήνες μετά, η ΕΚΤ ανακοινώνει το τρίτο «πακέτο» ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των «ενισχύσεων» στα 614 δισ. ευρώ!

Σημειώνουμε ότι δεν υπολογίζονται στο ποσό αυτό οι «ενισχύσεις» που δόθηκαν στις τράπεζες από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θεωρητικά, αυτά τα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν από τις τράπεζες στην ΕΚΤ, όταν οι τράπεζες το θεωρήσουν εφικτό. Ομως, όπως προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δεν αναμένεται επιστροφή μεγαλύτερη από το 30% των χορηγηθέντων ενισχύσεων. Δηλαδή, το 70% (τουλάχιστον) των «πακέτων» θα περάσουν ανεπιστρεπτί στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών...

Το «ιρλανδικό παράδειγμα» και οι μιμητές του

Το «ιρλανδικό παράδειγμα» ακολουθούν οι κυβερνήσεις πολλών χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θυμίζουμε ότι η «παραδειγματική» κυβέρνηση της Ιρλανδίας κατάρτισε προϋπολογισμό, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, οι μισθοί των εργαζομένων στο Δημόσιο θα μειωθούν κατά 5% (είχε προηγηθεί μείωση 7%), ενώ κατά 50% θα μειωθούν τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα παιδιών.

Η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και της Ισπανίας οδηγεί την κυβέρνηση Θαπατέρο σε ανάλογες σκέψεις. Μάλιστα, για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας που βρίσκεται στο 17,9% και προβλέπεται σύντομα ότι θα φθάσει στο 20%, η ισπανική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το γερμανικό μοντέλο της «εκ περιτροπής εργασίας».

Σε εξίσου αντεργατικές ρυθμίσεις προσανατολίζεται και η κυβέρνηση της Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο χρησιμοποιεί ως καρότο τη μεγαλύτερη φορολόγηση των τραπεζικών μπόνους και ως μαστίγιο το πάγωμα στους μισθούς του Δημοσίου.

Το προσχέδιο του βρετανικού προϋπολογισμού προβλέπει αυξήσεις μόλις 1% για τους δημόσιους υπαλλήλους για δύο χρόνια. Παράλληλα, αυξάνεται από το τέλος του έτους ο ΦΠΑ, ο οποίος είχε μειωθεί στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, από 15% σε 17,5%. Αυξάνονται και οι κοινωνικές εισφορές από το 2011, μέτρο που πλήττει περί τα 10 εκατ. εργαζόμενους που βγάζουν πάνω από 20.000 λίρες (22.000 ευρώ) το χρόνο.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα 12% του ΑΕΠ, από τα υψηλότερα στις χώρες του G20, με την οικονομία να αναμένεται να παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη 4,75% φέτος.

«BRITISH AIRWAYS» - ΑΠΕΡΓΙΑ Σε δωδεκαήμερη απεργία κατεβαίνουν τα πληρώματα της «British Airways». Με συντριπτική πλειοψηφία 92,5%, τα 13.000 μέλη του συνδικάτου «Unite» αποφάσισαν χθες να κατεβούν σε απεργία από τις 22 Δεκέμβρη έως τις 2 Γενάρη, με στόχο να αποκρούσουν τις απολύσεις και τις αλλαγές στις συμβάσεις τους που προωθεί η διοίκηση. Τον περασμένο μήνα, η διοίκηση της ΒΑ ανακοίνωσε περικοπές ακόμη 1.200 θέσεων εργασίας και μειώσεις.

ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μας, υπολογιζόμενο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), το 2008 ανήλθε σε 94 μονάδες (Ευρώπη «27»: 100), έναντι 93 μονάδων το 2007 και το 2006. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην παλαιά Ευρώπη των «15», με τελευταία την Πορτογαλία (76 μονάδες), και τη 15η θέση στην Ευρώπη των «27». Βρίσκεται πίσω από την Κύπρο (96), την Ιταλία (102) και την Ισπανία (103).

«ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΗΡΑΝΣΗ» Η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός Αυστραλών να αποφασίσουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την ηλικία συνταξιοδότησης, αφού η σύνταξη δεν επαρκεί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, πάνω από 500.000 Αυστραλοί δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να συνταξιοδοτηθούν, ενώ ο αριθμός εκείνων που δηλώνουν συνταξιούχοι, μέσα σ' ένα χρόνο, έχει συρρικνωθεί κατά 65.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ