ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «CLUB MED»
Απύθμενη προκλητικότητα με κυβερνητικές πλάτες

Το ελεύθερο για απολύσεις και διαθεσιμότητες ζητά η εργοδοσία

Ασχημα παιχνίδια στις πλάτες των 250 εργαζομένων παίζουν η μεγαλοεργοδοσία του ξενοδοχείου «Club Med» στην Κω και η κυβέρνηση, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη. Υπενθυμίζεται ότι το 2008 η εργοδοσία έκλεισε το ξενοδοχείο με το πρόσχημα της ανακαίνισης και με βάση τη συμφωνία με τους εργαζόμενους - που προέκυψε μετά από πολλές και μεγάλες κινητοποιήσεις - αυτή θα ολοκληρωνόταν το 2010. Ανακαίνιση δεν έχει καν αρχίσει, το ξενοδοχείο δεν πρόκειται να ανοίξει το 2010 και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον «αέρα».

Η εργοδοσία εμφανίστηκε χτες να δηλώνει ότι τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ επιδότηση που εγκρίθηκαν για την ανακαίνιση - με βάση τον αναπτυξιακό νόμο - δεν της φτάνουν, καθώς υπολογίζει ότι γι' αυτήν απαιτούνται 48 (!) εκατομμύρια ευρώ. Γι' αυτό ψάχνει για επενδυτή (που θα της τσοντάρει τα υπόλοιπα) και μέχρι να τον βρει προτείνει την απόλυση όλων των εργαζομένων με 50% προσαύξηση στη νόμιμη αποζημίωση! Επειδή, ωστόσο, όπως χτες ισχυρίστηκε, δεν είναι κοινωφελές ίδρυμα, πρότεινε αντί του παραπάνω να υπάρξει μια νέα συμφωνία διαθεσιμότητας αλλά με καταβολή του 30% των νόμιμων αποδοχών, χωρίς βεβαίως να δεσμεύεται για το πότε και αν θα ανοίξει το ξενοδοχείο! Ταυτόχρονα, η εργοδοσία έκανε και «παράπονα» στον υφυπουργό για διάφορες γραφειοκρατικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν την εκταμίευση της επιδότησης (παρότι έχει εγκριθεί) για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου της στο Γκρεκολίμανο.

Ο υφυπουργός ωμά και κυνικά, απολογούμενος στη μεγαλοεργοδοσία, δήλωσε ότι αισθάνονται άσχημα (προφανώς η κυβέρνηση) όταν δεν είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους! Δεν αισθάνθηκε βεβαίως το ίδιο άσχημα με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον «αέρα», κάνοντας μάλιστα και την πρόταση να ανανεωθεί η προηγούμενη συμφωνία διαθεσιμότητας που έχει λήξει και να ισχύσει για το 2010.

Οταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (από το Εργατικό Κέντρο και το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας) ξεκαθάρισαν στην τριμερή ότι απαιτούν την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων μέχρι τις 10 του Ιούνη του 2010 (όπως προβλέπεται από το νόμο για τα εποχιακά ξενοδοχεία) και την αμοιβή τους σύμφωνα με τις ισχύουσες κλαδικές συμβάσεις, η εργοδοσία διαφώνησε και αποφασίστηκε νέα συνάντηση μέχρι τις 29 του Γενάρη με τη δέσμευση από πλευράς εργοδοσίας ότι δε θα προβεί σε καμία απόλυση ή «οικειοθελή αποχώρηση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Ελεημοσύνη αντί για πραγματική προστασία

Για διανομή εκπτωτικών κουπονιών στους ανέργους μίλησε χτες ο υπουργός Εργασίας

Ελεημοσύνη αντί για πραγματική προστασία των ανέργων, αυτή είναι η συνταγή που προκρίνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος. Χτες ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μοιράσει ατομικά κουπόνια σε ανέργους με τα οποία θα υπάρχει έκπτωση 20% στα μέσα μεταφοράς και στα βασικά είδη διατροφής που θα αγοράζονται από μεγάλα σούπερ μάρκετ. Η έκπτωση αυτή να φτάσει στο 50%, ενώ η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει το Φλεβάρη, όταν θα διανύουμε μια «έντονη περίοδο», εννοώντας προφανώς ότι στις εκτιμήσεις της η κυβέρνηση δεν αποκλείει την ένταση των λαϊκών αντιδράσεων μπροστά στη λαίλαπα της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, ο φραστικός καβγάς χτες στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο και τον Α. Τρίπρα με αφορμή Ερώτηση του τελευταίου για την ανεργία, δε μπορεί να κρύψει την πραγματική σχέση στην πολιτική των δύο κομμάτων. Και δεν είναι τυχαίο ότι παρά την κοκορομαχία τους, ο Α. Λοβέρδος επαίνεσε τον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι «κάνατε μια ωραία Ερώτηση και θέτετε - σωστά πολλές φορές - ορισμένα θέματα, κάνατε μια καλή ανάλυση» δείχνοντας έτσι ανάγλυφα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές της κυβέρνησης. Το μόνο που καταλόγισε ο υπουργός στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «σέρνεστε πίσω από το ΚΚΕ και με προσχηματικούς τρόπους βγαίνετε έξω από την απόπειρα επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας».

Αλλωστε και ο Α. Τσίπρας, ως «φάρμακο» για την αντιμετώπιση της ανεργίας πρότεινε μεταξύ άλλων το «ξεπάγωμα» δύο χιλιάδων φακέλων που εκκρεμούν στο υπουργείο Οικονομίας για ιδιωτικά επενδυτικά προγράμματα που δεν έχουν αξιολογηθεί. Δηλαδή, ζήτησε στην ουσία την νέα επιχορήγηση - μέσω των λεγόμενων «επενδυτικών κινήτρων» - των κεφαλαιοκρατών.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Απλήρωτοι 800 ξενοδοχοϋπάλληλοι

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης διοργάνωσε το κλαδικό συνδικάτο του νησιού, μπροστά και στην απεργία της Πέμπτης

Συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα οι εργάτες μπορούν να βάλουν εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια (φωτ. από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο νησί)
Συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα οι εργάτες μπορούν να βάλουν εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια (φωτ. από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο νησί)
Σε σύσκεψη για το σχεδιασμό δράσης το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποσπάσουν τα δεδουλευμένα της φετινής σεζόν που ολοκληρώθηκε με τους μεγαλοξενοδόχους να οφείλουν μισθούς, άδεια και επιδόματα αδείας σε 10 ξενοδοχεία, προχώρησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας με πρωτοβουλία του ταξικού τους σωματείου.

Στη σύσκεψη αποτυπώθηκε η αγωνιστική διάθεση να μην επιτρέψουν να κάνουν βήμα πίσω από την υπεράσπιση του μόχθου και του ιδρώτα τους. Να απαντήσουν στην εργοδοτική ασυδοσία, αποτέλεσμα της οποίας είναι η οφειλή δεδουλευμένων σε 800 περίπου εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό πως η εργοδοσία «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ» κήρυξε πτώχευση, ζητώντας μέσω δικαστηρίων πάγωμα των πληρωμών, καταστρατηγώντας τα χρονοδιαγράμματα καταβολής των οφειλών της προς τους εργαζόμενους οι οποίοι μεταξύ των άλλων έχουν δικαστική απόφαση για δέσμευση της ακίνητης περιουσίας και διπλασιασμό των δεδουλευμένων που οφείλει η εργοδοσία (από Ιούλιο μέχρι και Οκτώβριο) αν αυτά δεν καταβληθούν μέχρι τέλους του χρόνου. Αντίστοιχα στα ξενοδοχεία «MIRAMARE», «ABIENDE», «GELINA», «ALBADROS», «AHILLEAS», «ERMONES GOLF», «SIDARI VILLAGE,» «MARAMONDE» οφείλονται δεδουλευμένα μηνών που αφορούν τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, είτε άδεια και επίδομα αδείας, ενώ στο «IONIA PRINCE» οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Μάη.

Αγωνιστικό μήνυμα έστειλαν οι εργαζόμενοι και με κινητοποιήσεις σε μια σειρά κρατικούς φορείς και υπηρεσίες όπως στο νομάρχη, στην υφυπουργό Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου, στην Εισαγγελία, στο ΣΕΠΕ, μετά το τέλος της σύσκεψης. Κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν μεταξύ άλλων και με τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη.

ΟΣΝΙΕ ΓΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Νέα παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις

Καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος απειλεί όσους στηρίζουν τους απολυμένους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γηροκομείο Αθηνών ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις συνδικαλιστών εργαζομένων, απαιτώντας την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, πραγματοποιεί μεθαύριο Δευτέρα στη 1:30 μ.μ η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ υπογραμμίζει ότι η διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών, συνεχίζοντας την τακτική της καταστολής προκειμένου να ελέγξει πλήρως τους εργαζόμενους, απέλυσε την προηγούμενη βδομάδα τρεις εργαζόμενους - δυο εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων του Γηροκομείου και εργαζόμενο που ήταν εκλεγμένο μέλος στη διοίκηση του κλαδικού Σωματείου της Αθήνας και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ.

Οπως καταγγέλλει η ΟΣΝΙΕ, ο πρόεδρος του Γηροκομείου έφτασε στο σημείο προχτές, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους που είχαν συγκεντρωθεί απ' το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων στο αμφιθέατρο, να τους απειλήσει εμμέσως ότι αν δεν σταματήσουν να στηρίζουν τους απολυμένους θα βρεθούν στην ανεργία. Καταγγέλλει ακόμα ότι χτες εκπρόσωποι του επιχειρησιακού σωματείου συγκέντρωναν υπογραφές απ' τους εργαζόμενους ενάντια στην επαναπρόσληψη των απολυμένων.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Νέα 24ωρη απεργία σήμερα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην «Ελληνική Χαλυβουργία» με νέα 24ωρη απεργία που ξεκινάει σήμερα στις 6 τα ξημερώματα και λήγει αύριο το πρωί. Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό σωματείο τους και με τη στήριξη ταξικών σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζόμενων της περιοχής προχωρούν στην τρίτη κατά σειρά κινητοποίηση απαιτώντας από την εργοδοσία την άμεση ανάκληση των 16 απολύσεων. Παρά τη μέχρι σήμερα εργοδοτική αδιαλλαξία συνεχίζουν τον αγώνα τους με στόχο σήμερα να νεκρώσει η παραγωγή. Δίνουν έτσι ξεκάθαρη αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία ότι θα αντισταθούν στα αντεργατικά της σχέδια, τις 16 απολύσεις αλλά και τις νέες που σχεδιάζει, μαζί με την αλλαγή εργασιακών σχέσεων στο όνομα της κρίσης, όταν η επιχείρηση έχει αποκομίσει από την εργασία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια τεράστια κέρδη.

Ταυτόχρονα, το σωματείο αναμένεται να συζητήσει την κλιμάκωση των αγώνων, την ώρα που εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς την απεργία στις 17 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ