ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Τρεις νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές έκανε χτες αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας

Ο χείμαρρος υπερχείλισε και παρέσυρε ό,τι έβρισκε μπροστά του

Eurokinissi

Ο χείμαρρος υπερχείλισε και παρέσυρε ό,τι έβρισκε μπροστά του
Τρεις νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη Μαγνησία, που, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται ανοχύρωτη, στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Αυτά τα γεγονότα ήρθαν ν' αναδείξουν, και πάλι, την επιτακτική, ζωτικής σημασίας, ανάγκη για άμεση κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας του νομού, αλλά και την ανάγκη να παρθούν μέτρα με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων σε όλη τη χώρα.

Παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς, χτες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας, που επισκέφτηκε τη Μαγνησία, δε δεσμεύτηκε ουσιαστικά για τίποτα συγκεκριμένο και περιορίστηκε να πει ότι θα προωθήσει τα αιτήματα των πληγέντων και των φορέων για τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και την καταβολή αποζημιώσεων.

Τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων καταγγέλλει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, η οποία σήμερα το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ χτες αντιπροσωπεία της, αποτελούμενη από τον βουλευτή Απ. Νάνο και τους Ν. Γκατζή και Σ. Τσόγκα, περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές.

Τραγικός απολογισμός

Οι τρεις νεκροί είναι δύο αδέλφια κτηνοτρόφοι, ο 72χρονος Νίκος Λιάγκας και ο 65χρονος Λευτέρης Λιάγκας, από την Ευξεινούπολη Αλμυρού και ο 69χρονος Ευάγγελος Βερέμης από τη Σούρπη. Τα δύο αδέλφια παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά χειμάρρου. Ο ένας εκ των δύο βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Πέμπτης και ο δεύτερος χτες, νωρίς το πρωί. Χτες, εντοπίστηκε νεκρός και ένας 69χρονος, ο οποίος έπεσε σε φρεάτιο, όταν παρασύρθηκε από τα νερά στην επαρχιακή οδό Σούρπης - Δρυμώνα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι: Αγριάς, Αλμυρού, Αρτέμιδας, Ζαγοράς, Κάρλας, Μηλεών, Μουρεσίου, Πορταριάς, Σούρπης, Σκιάθου, Σκοπέλου και η Κοινότητα Μακρινίτσας. Πολλές περιοχές πλημμύρισαν από τα νερά των χειμάρρων, που συμπαρέσυραν χιλιάδες τόνους λάσπης και άλλα φερτά υλικά, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε οδικό δίκτυο, δίκτυα άρδευσης, σπίτια και καταστήματα. Το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας, που έγινε ένα με τα λασπόνερα, καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως και πολλές αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Στην Αγριά πλημμύρισαν πάνω από 100 σπίτια. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο Βόλος - Ζαγορά. Ο Αλμυρός θυμίζει απέραντη λίμνη, καθώς τα νερά των χειμάρρων πλημμύρισαν τα χωράφια και αγροτικοί δρόμοι έγιναν ποτάμια.

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, κυρίως στη Σκιάθο, όπου πλημμύρισαν τουριστικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Τρούλου, ενώ σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στη χώρα της Σκιάθου ειδικά στη συνοικία Παπαδιαμάντη. Στη Σκόπελο και την Αλόννησο καταστράφηκε κυρίως η αγροτική οδοποιία.

Χρειάζονται έργα

Στις συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους φορέων στις πληγείσες περιοχές, στα πλαίσια της χτεσινής περιοδείας, ο Απ. Νάνος, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, είπε ότι το αίτημα για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων είναι διαχρονικό. Τα έργα αυτά δεν προχωρούν με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν έχουν την πολιτική βούληση να διαθέσουν τα κονδύλια. Αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων (π.χ. χωροθέτηση οικισμών και χειμάρρων). Σχετικά με το θέμα των καταστροφών είπε ότι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι ν' αποζημιώσει τους πληγέντες για το 100% των ζημιών, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό τους και θα παλέψει για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.

Πλημμύρες σημειώθηκαν χτες και στα παράλια του Αγιοκάμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας του Δήμου Μελίβοιας Λάρισας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και αμέτρητες ζημιές σε υποδομές και κατοικίες. Σε πολλά σημεία η υπερχείλιση των ρεμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, υπόγεια, αποθήκες και αυλές. Επίσης, σημειώθηκαν κατολισθήσεις στους δρόμους Κόκκινου Νερού - Παλιουργιάς - Βελίκας και Βελίκας - Μελιβοίας. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ηλεκτροδότηση της περιοχής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μείνουν για 37 ώρες χωρίς ρεύμα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Κινητοποίηση με αίτημα τη λύση του οικονομικού προβλήματος

Μαζική και δυναμική πικετοφορία από την πλατεία Δαβάκη σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κεντρικό σύνθημα «διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν», πραγματοποίησε χτες η δημοτική αρχή της Νίκαιας μαζί με εργαζόμενους και κατοίκους της πόλης καλώντας την κυβέρνηση να δώσει άμεση και ουσιαστική λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα του δήμου.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος αφού παρουσίασε την αδιέξοδη οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο, επισήμανε την αδιαφορία που δείχνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Παράλληλα κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, της ΠΑΣΚΕ, η οποία, όπως είπε, καλεί τους εργαζόμενους να είναι μακριά από τις κινητοποιήσεις. Μακριά δηλαδή από την αγωνιστική διεκδίκηση των συμφερόντων τους. Οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, πρέπει να απομονώσουν αυτές τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να τις καταδικάσουν στη συνείδησή τους και να συστρατευτούν σε κοινό αγώνα με την δημοτική αρχή και τις ταξικές δυνάμεις.

«Οσο οξύνεται η πάλη μας, τόνισε ο δήμαρχος, τόσο θα φέρνουμε αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα καθυστέρηση, υπάρχει πόλεμος. Ετοιμαζόμαστε για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις και εδώ και έξω από την πόλη μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και χρόνια, ο δήμος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας της συρρίκνωσης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των πολλών χρεών που είχε κληρονομήσει από την προηγούμενη διοίκηση. Ολα αυτά τα χρόνια ο δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με ρύθμιση των χρεών, πάγωμα των τοκοχρεολυσίων, έκτακτες επιχορηγήσεις και δάνεια.

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις η δημοτική αρχή πέτυχε κάποιες προσωρινές λύσεις αλλά οριστική λύση δε δόθηκε από καμία κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή διεκδικεί: Πάγωμα των τοκοχρεολυσίων. Σταθερή μηνιαία αύξηση της επιχορήγησης για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν μετά το ΠΔ 164 του 2004. Αμεση απόδοση των «παράνομα» παρακρατηθέντων πόρων από το δήμο, που φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Νέους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορεί ο δήμος να λειτουργήσει και να πραγματοποιήσει έργα που έχει ανάγκη η πόλη.

Βεβήλωση και σύληση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πρωτοφανές και σίγουρα μακάβριο χαρακτηρίζεται τόσο στην Κύπρο, όσο και στα διεθνή πρακτορεία, το γεγονός της σύλησης του τάφου του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, το βράδυ της Πέμπτης. Οι τυμβωρύχοι σύμφωνα με την αστυνομία άνοιξαν τον τάφο και έκλεψαν μόνο τη σορό του Τ. Παπαδόπουλου, μόλις δύο μέρες πριν το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση του ενός έτους από το θάνατο του, προκαλώντας σειρά ερωτηματικών, για τα κίνητρα και την όποια λογική αυτής της πράξης.

Η οικογένεια του νεκρού, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η ανίερη αυτή πράξη των τυμβωρύχων, πέραν της θλίψης και οργής που προκαλεί, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ενταφιάσει την πολιτική και να διαγράψει τις παρακαταθήκες που κατέλειπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος».

«Απαράδεκτη, ιερόσυλη, ανήθικη και καταδικαστέα ενέργεια, που πλήττει τις παραδόσεις, τα ήθη, τον πολιτισμό μας, το σεβασμό μας στους νεκρούς, μία πράξη βαρβαρότητας, που προκαλεί αναστάτωση στην πολιτικοκοινωνικής ζωή της χώρας», χαρακτήρισε το γεγονός ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια και διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό των ενόχων.

Τη θλίψη και τη συμπαράσταση προς την οικογένεια, καταδικάζοντας το μακάβριο έγκλημα, εξέφρασαν με ανακοινώσεις του σύνολο του κυπριακού πολιτικού και πολιτειακού κόσμου, ενώ αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν και από τη διεθνή κοινότητα.

Νεκροί δύο μετανάστες

Στα παγωμένα νερά του Αιγαίου έσβησε η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή δύο νεαρών οικονομικών μεταναστών. Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, το Λιμεναρχείο της Λέρου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενημερώθηκε από σκάφος για την ύπαρξη μεταναστών στη βραχονησίδα Στρογγύλη, βορειοανατολικά του νησιού.

Στο σημείο έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού και ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα». Από τις έρευνες εντοπίστηκαν 25 άνθρωποι (21 άντρες, 4 γυναίκες) ενώ νεκρός ανασύρθηκε ένας νεαρός άνδρας, αγνώστων άλλων στοιχείων. Οι διασωθέντες δήλωσαν στους λιμενικούς πως μαζί τους ήταν και μια ακόμα νεαρή γυναίκα η οποία όμως αγνοείτο. Λίγο αργότερα η γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Παρθένι Λέρου και στη συνέχεια στο Κρατικό Θεραπευτήριο για ιατρικές εξετάσεις. Από εκεί οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο. Κατά δήλωσή τους, είχαν ξεκινήσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια, με πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, που καταστράφηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ