ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη του ΜΑΣ για την οργάνωση της δράσης

49 Επιτροπές Αγώνα κι ένας φοιτητικός σύλλογος συμμετείχαν στη σύσκεψη που εξέλεξε τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Μετώπου

Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ
Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ
Η πείρα από τη μέχρι τώρα δράση και την απήχηση που συναντά στους φοιτητές και τους σπουδαστές το κάλεσμα αντεπίθεσης που σαλπίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή που αξίζει στη νεολαία, για να δοθεί οργανωμένη απάντηση στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, αναδείχθηκε μέσα από τη μεγάλη σύσκεψη που έγινε χτες στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ για τη συγκρότηση της τοπικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ.

Στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις 49 Επιτροπές Αγώνα που έχουν στηθεί σε ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ (34) και ΤΕΙ (15) και ενός φοιτητικού Συλλόγου, αυτόν του Εικαστικού. Εκλέχθηκε 9μελής τοπική γραμματεία και αποφασίσθηκε η συμμετοχή στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος και η συνέχιση του αγώνα με νέο συλλαλητήριο στις 14 Γενάρη.

Στην πανηγυρική συνεδρίαση που έγινε στο αμφιθέατρο Α' της Φιλοσοφικής, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Γιάννης Δελλής από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και ο Γιώργος Τσακλίδης από τη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση των Πανεπιστημιακών».

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι στο δρόμο που άνοιξε το ΜΑΣ, στρατεύονται ολοένα και περισσότεροι σπουδαστές και φοιτητές, πλαισιώνοντας τις δεκάδες επιτροπές αγώνα που έχουν στηθεί. Στο προηγούμενο διάστημα οι επιτροπές αγώνα σε αρκετές σχολές έκαναν παρεμβάσεις για ζητήματα σχετικά με το κόστος σπουδών, τη φοιτητική μέριμνα και πλευρές της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αλλά και για τον κατακερματισμό των γνώσεων, την προσπάθεια αποσύνδεσης της θεωρίας από την πράξη, προβάλλοντας την αναγκαιότητα να γίνει υπόθεση πάλης όλου του φοιτητικού κινήματος η πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν.

Ακόμα, αναδείχθηκε ξεκάθαρα ο ρόλος των άλλων δυνάμεων μέσα στις σχολές. Της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που όλα αυτά τα χρόνια προωθούν την υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ, το σχεδιασμό δηλαδή των μονοπωλίων μέσα από τις συνόδους των υπουργών παιδείας σε Μπολόνια και Λισαβόνα. Υλοποιούν το σχεδιασμό του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος, μετατρέπουν τους συλλόγους σε μαγαζάκια τους με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη το σύλλογο φοιτητών ΠΑΜΑΚ. Αλλά και της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ, που αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, αφού δε διαχωρίζονται από την ουσία της πολιτικής της ΕΕ, σπέρνουν αυταπάτες ότι αυτή μπορεί να αλλάξει, ότι η κατάσταση στην Παιδεία μπορεί να γίνει καλύτερη χωρίς συνολικότερες αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας. Οπως σημειώθηκε, αποτελούν την πέμπτη φάλαγγα του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος στην υπόθεση της συμπόρευσής του με το ταξικό εργατικό κίνημα, θέλουν τους σπουδαστές χειροκροτητές των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΣΔΕΠ και ΕΚΘ.

Κόντρα σε αυτή την κατάσταση απαιτείται να σπάσει η μοιρολατρία που κυριαρχεί, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την πολύμορφη δράση των επιτροπών αγώνα και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μεθοδεύει τον περιορισμό του ασύλου

Πλήρης εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του νόμου - πλαισίου

Βολές κατά του πανεπιστημιακού ασύλου, είχαμε χτες στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια απάντησής της σε Επίκαιρη Ερώτηση - «πάσα» του Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος ζήτησε ευθέως την κατάργηση του ασύλου.

Η υπουργός έκανε λόγο για προσβολή και καταπάτηση του ασύλου από «επαγγελματίες της βίας» και από πρακτικές που θέλουν να ορίσουν με τον δικό τους τρόπο και τα δικά τους κριτήρια τον τρόπο που λειτουργεί το πανεπιστήμιο. Είπε ότι η κυβέρνηση θα ξαναδώσει στο άσυλο «το αληθινό του περιεχόμενο που είναι η περιφρούρηση του ελεύθερου και ανοιχτού πανεπιστημίου» και ανέφερε ότι θα στηρίξει τις πρυτανικές αρχές για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και το οποίο δεν θα αλλάξει. Περιγράφοντας τις αρχές με τις οποίες κινείται η κυβέρνηση, είπε ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή στην καταστροφή μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν θα γίνεται αποδεκτή η διακοπή ούτε «ενός μαθήματος ή μιας διάλεξης». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και μια γενική συνέλευση των φοιτητών που θα διακόπτει τα μαθήματα, θα μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου!

Κατά την υπουργό «η δημοκρατία έχει κανόνες και όρους οι οποίοι δεν τηρήθηκαν επί πολλά χρόνια και ως κυβέρνηση θα υπηρετήσουμε αυτές τις αρχές της δημοκρατίας με αποφασιστικότητα και σθένος».

Οπως ήταν αναμενόμενο ο Γ. Καρατζαφέρης «ξεσάλωσε» κατά του πανεπιστημιακού ασύλου ζητώντας την κατάργησή του αφού όπως είπε στα πανεπιστήμια «έχουμε απαγόρευση του οτιδήποτε ενοχλεί τους αντιεξουσιαστές».

Συζητήθηκε και στη Σύνοδο πρυτάνεων

Στο μεταξύ χτες, στη σύνοδο πρυτάνεων στο Λαύριο, στο Τεχνολογικό Πάρκο του ΕΜ Πολυτεχνείου, κατατέθηκε κείμενο που ουσιαστικά ζητά την κατάργηση του ασύλου! Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το κείμενο - πρόταση από τέσσερα πανεπιστήμια (πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ιόνιο πανεπιστήμιο, Γεωπονική Αθήνας) υποστηρίζεται ότι το άσυλο έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα και βλάπτει το δημόσιο πανεπιστήμιο! Η πλειοψηφία των πρυτάνεων αντέδρασαν στις προτάσεις αυτές και σήμερα αναμένεται να συνταχθεί άλλο κείμενο.

Η σύνοδος των πρυτάνεων εκτός των παραπάνω συζήτησε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης: Προτάσεις για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, προτάσεις για τους νόμους για τα πανεπιστήμια απ' το 2006 έως το 2009 κ.ά. Επίσης συντάχθηκε ένα κείμενο για τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθήνας, Χρήστο Κίττα, ο οποίος δέχθηκε προβοκατόρικη επίθεση την περασμένη Κυριακή. Υπενθυμίζουμε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, προχτές, στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθήνας. Η σύνοδος συνεχίζεται σήμερα και θα συζητήσει για προγράμματα του ΕΣΠΑ, θέματα συγγραμμάτων, βιβλιοθηκών και σίτισης στα πανεπιστήμια, ενώ αναμένεται να παραστεί και η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου.

ΕΣΥΝ
Συνέλευση Παραρτήματος Βοιωτίας

Το Παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) πραγματοποιεί τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη, στις 6:30 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Βοιωτίας, συνέλευση με θέμα τον προγραμματισμό δράσης του παραρτήματος για το επόμενο διάστημα. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης θα είναι η αντιναρκωτική πολιτική, οι θέσεις του ΕΣΥΝ, ενώ αίτημα αιχμής παραμένει η δημιουργία «στεγνού» θεραπευτικού προγράμματος στο νομό.

Εκλογές στο σύλλογο «Βύρωνα»

«Δώσε ψήφο για την αναγέννηση και αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών», είναι το μήνυμα της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΑΣΚ), ενόψει των αρχαιρεσιών που ξεκινούν αύριο, Κυριακή 13 Δεκέμβρη, για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρωνα» και των αντιπροσώπων για το 34ο Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ.

Οι εκλογές αύριο (11.30 π.μ. - 7.00 μ.μ.) και τη Δευτέρα (10.30 π.μ. - 4.00 μ.μ.) θα γίνουν στα γραφεία του Συλλόγου (οδός Γ' Σεπτεμβρίου 48β).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Μαζική συμμετοχή στις εκλογές

Ολοκληρώθηκαν χτες το βράδυ οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ). Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί από μερίδα διευθυντών, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα δημόσια ΙΕΚ του Νομού Αττικής, όπου πάνω από 1.500 σπουδαστές στήριξαν με την ψήφο τους το «Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά ΙΕΚ, παράλληλα με την εκλογή του ΔΣ του Συλλόγου, συγκροτήθηκαν Επιτροπές Αγώνα, οι οποίες θα αποτελούν το «πόδι» του Συλλόγου στις σχολές και θα συντονίζουν, με βάση τις αποφάσεις του, τη δράση στα ΙΕΚ. Σήμερα Σάββατο αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση ψήφων και αύριο Κυριακή θα συνεδριάσει το νέο ΔΣ, προκειμένου από Δευτέρα να δοθεί η μάχη στις γενικές συνελεύσεις μέσα στα ΙΕΚ για απόφαση συμμετοχής στην απεργία της Πέμπτης. Σε όλη τη διάρκεια των εκλογών, εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων βρέθηκαν σε πολλά ΙΕΚ, όπου αφού πρώτα έβαζαν φρένο στην τρομοκρατία των σχολαρχών, ενημέρωναν τους σπουδαστές για τη μεγάλη απεργία του ΠΑΜΕ.

Κύρια αιτήματα του Συλλόγου είναι η κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ, δωρεάν χορήγηση όλων των συγγραμμάτων και κάλυψη όλων των εξόδων για τα αναλώσιμα, ίσα δικαιώματα και Ελληνες και μετανάστες σπουδαστές, κατοχύρωση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Ακόμη να γίνεται πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών, με κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Δημόσιες και δωρεάν μεταλυκειακές σχολές, υψηλού επιπέδου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ